Αγιά Λάρισας: Μust προορισμός τα γραφικά χωριά του Κισσάβου και η ακτογραμμή του Αγιόκαμπου

Ο Δήμος Αγιάς καταλαμβάνει την περιοχή από τα Τέμπη μέχρι το Μαυροβούνι, περιλαμβάνοντας όλο τον ανατολικό Κίσσαβο. Η Αγιά, το Μεταξοχώρι, η Μελιβοία, το Μεγαλόβρυσο, η Βελίκα, είναι τα πιο γνωστά από μια πληθώρα πετρόχτιστων πανέμορφων χωριών.

Η γραφική Αγιά είναι η έδρα του δήμου και το χωριό χρονολογείται από τον 2ο αι. π.Χ.. Εδώ απλωνόταν στα μυκηναϊκά χρόνια το βασίλειο του Φιλοκτήτη, βασιλιά της Μελιβοίας, ο οποίος συμμετείχε στον Τρωικό πόλεμο με επτά πλοία.

Στα χωριά ζουν άνθρωποι φιλόξενοι, πρόθυμοι να μοιραστούν μαζί σας την ιστορία τους, να σας φιλέψουν καλούδια και να σας βοηθήσουν στην περιήγηση. Πολύ καλό φαγητό και όλα τους πνιγμένα στα περιβόλια με καλλιέργειες οπωροφόρων δέντρων όπως κερασιές, μηλιές, καρυδιές, και καστανιές. Στην περιοχή της Αγιάς καλλιεργείται περίπου το 20% της παραγωγής μήλων στην Ελλάδα. Η καλλιέργεια άρχισε το 1950.

Η Αγιά και το Μεταξοχώρι συνδέονται. Περπατώντας πας από το ένα στο άλλο, περνώντας από πέτρινα καλντερίμια και περήφανα αρχοντικά. Είναι χωριά με ιστορία και πλούσια φύση που προσφέρει πολλές δραστηριότητες στον επισκέπτη όπως τα μονοπάτια τους στο βουνό που κρύβουν εκπλήξεις. Ο καταράκτης Σωτηρίτσα που θα φτάσετε ξεκινώντας από την Βελίκα είναι προορισμός από μόνος του. Υπέροχη φύση, νερά, οξυγόνο, σε ένα βατό μονοπάτι που είναι μοναδική εμπειρία!

Απαραίτητη η στάση στην Μελίβοια, το κεφαλοχώρι της Αγιάς, στα 780 μέτρα με κούκλα πλατεία που χαρίζει πανοραμική θέα στα απέναντι βουνά, ενδιαφέρουσες βυζαντινές εκκλησίες και πολύ καλό φαγητό στο La gantem, του οποίου το μενού έχει επιμεληθεί ο σεφ Γιώργος Χρήστος Παπαδόπουλος (τι έκπληξη!). Δοκιμάστε οπωσδήποτε την καπνιστή μπριζόλα μαύρου χοίρου με καραμελωμένα φιρίκια Μεγαλοβρύσου και Μπάτζιο (από τα αρχαιότερα ελληνικά τυριά) του χωριού Ανατολής σαγανάκι, με σπιτική μαρμελάδα πράσινου μήλου Αγιάς. lagantem.gr

Δεν θα το μετανιώσετε όμως αν επισκεφτείτε και το χωριό Κόκκινο Νερό, το όνομα του οποίου οφείλεται στην ιαματική πηγή με το κόκκινο νερό που αναβλύζει στην περιοχή. Το ανθρακούχο νερό οφείλει το χρώμα του στα μεταλλικά άλατα και θεωρείται ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Λασποθεραπεία και ποσιοθεραπεία.

Μια ακόμα must επίσκεψη, στην Ιερά Μονή του Αγίου Παντελεήμονα, 3χλμ έξω από την Αγιά, προς την Μελιβοία. Από τα ομορφότερα που έχουμε επισκεφτεί. Βρίσκεται σε πλάτωμα του Κισσάβου με θέα προς τα νότια και αποτελείται από φρουριακό συγκρότημα, το εντυπωσιακό βασικό κτίσμα το οποίου είναι του 16ου αι. και αρχιτεκτονικά είναι  αθωνικού τύπου με τρούλο, σπουδαίες τοιχογραφίες που χρονολογούνται από το 1724, δημιουργίες του Πελοποννήσιου μοναχού Γαβριήλ. Σύμφωνα με πληροφορίες το Μοναστήρι ιδρύθηκε το 1292! Η τράπεζα της Μονής περιστοιχίζεται από τοιχογραφίες του 1616.

10 λεπτά από τα ορεινά χωριά, η πανέμορφη ακτογραμμή του Αγιόκαμπου, 70 χιλιόμετρα (2η μεγαλύτερη παραλία της    Ελλάδας) με περισσότερες από 30 παραλίες με λευκή άμμο, σμαραγδί νερά και πολλές επιλογές σε εστιατόρια, μπαρ καφέ! Αν μπορείτε να βολτάρετε με φουσκωτό θα την απολαύσετε καλύτερα.

Kείμενα φωτογραφίες Τζένη Φραγκούλη