Uppsala: Η κούκλα πόλη με το παλαιότερο Πανεπιστήμιο στη βόρεια Ευρώπη και τους σημαντικούς επιστήμονες

Η Uppsala βρίσκεται στην κεντρική Σουηδία, 70χλμ βόρεια της πρωτεύουσας της Σουηδίας, Στοκχόλμης. Είναι η τέταρτη σε μέγεθος πόλη της Σουηδίας, είναι πανέμορφη, πανεπιστημιούπολη, ποδηλατούπολη (όλοι κυκλοφορούν με ποδήλατο, χειμώνα καλοκαίρι) και τελειωμό δεν έχουν τα σημαντικά σημεία της πόλης και της ιστορίας της.

Είναι έδρα του Αρχιεπισκόπου της Σουηδίας (από το 1164), έχει το παλαιότερο Πανεπιστήμιο στη Σκανδιναβία και στη βόρεια Ευρώπη (είναι γνωστή ως Πανεπιστημιούπολη), τον υψηλότερο καθεδρικό ναό στην Σκανδιναβία, και είναι τόπος δράσης του κορυφαίου βοτανολόγου Carl von Linné (πατέρα της binomial nomenclature, σύγχρονης ταξινόμησης φυτών, ζώων και ορυκτών)
Ο Carl Linnaeus, Carl von Linné ήταν το όνομα που υιοθέτησε μετά τον τίτλο ευγενείας που του απονεμήθηκε, ήταν ένας από τους πιο καταξιωμένους επιστήμονες στην Ευρώπη. Ο φιλόσοφος Jean-Jacques Rousseau του έστειλε το μήνυμα: “Πείτε του ότι δεν γνωρίζω πιο σημαναντικό άνθρωπο στη γη”. Ο  Linnaeus βοτανικός κήπος, ο παλαιότερος στην Σουηδία, φιλοξενεί και το Μουσείο Linneaus, το οποίο θα σας μεταφέρει κατευθείαν στον 18ο αιώνα και στο σπίτι του Carl Linnaeus.

Η Uppsala ήταν επίσης γενέτειρα του Anders Celsius (1701 –1744), αστρονόμου, φυσικού και μαθηματικού, καθηγητή της αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο της Uppsala, ιδρυτής του Αστεροσκοπείου της πόλης και επινοητής της κλίμακας θερμοκρασίας Κελσίου που μετονομάστηκε έτσι προς τιμήν του.

Γενέτειρα πόλη και του Ingmar Bergman (1918 –2007) του διάσημου σκηνοθέτη, σεναριογράφου, παραγωγού και θεατρικού συγγραφέα που κατατάσσεται παγκοσμίως μεταξύ των πιο επιτυχημένων και με επιρροή κινηματογραφιστών όλων των εποχών. Η αυτοβιογραφική του ταινία Φάνι και Αλέξανδρος (1983), που απέσπασε πολλά βραβεία σε διεθνή φεστιβάλ μεταξύ των οποίων και Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας το 1984, γυρίστικε κατά ένα μεγάλο μέρος στην Uppsala.

Σκηνή από τα γυρίσματα της ταινίας Φάνι και Αλέξανδρος στην Uppsala.

Ο Καθεδρικός Ναός της Uppsala (Uppsala domkyrka) που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, δίπλα στον ποταμό Fyris (χωρίζει την πόλη στα δύο), κατά τη λουθηρανική παράδοση είναι η έδρα του Αρχιεπισκόπου της Uppsala και προκαθήμενου της Σουηδίας. Είναι επίσης ο τόπος ταφής του βασιλιά Eric IX (1120–1160), ο οποίος έγινε ο προστάτης άγιος του έθνους και ήταν η παραδοσιακή τοποθεσία για την στέψη των Σουηδών μοναρχών για μια μακρά περίοδο μετά την Προτεσταντική Μεταρρύθμιση της Σουηδίας. Ο  ναός που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα, έχει ύψος 118,7 μέτρων και  είναι η ψηλότερη εκκλησία στις σκανδιναβικές χώρες. Πολλά από τα παρεκκλήσια του μετατράπηκαν για να στεγάσουν τους τάφους  Σουηδών μοναρχών, συμπεριλαμβανομένων των Gustav Vasa, Carl Linnaeus και άλλων. Ο επιβλητικός ναός που αποτελεί ορόσημο για την Uppsala, είναι χτισμένος σε Γαλλικό γοτθικό στιλ, σχεδιασμένος από Γάλλους αρχιτέκτονες, έχει υπέροχα βιτρό και εντυπωσιακές τοιχογραφίες.

Το Πανεπιστήμιο της, το παλαιότερο στη Σκανδιναβία και στη βόρεια Ευρώπη, με motto το “Gratiae veritas naturae”, ιδρύθηκε το 1477 και έχει καταταχθεί ανάμεσα στα 100 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου σε πολλές διεθνείς κατατάξεις. Το σεισμολογικό κέντρο της Uppsala γνωστό σε όλο τον κόσμο για την έρευνα του, είναι ένα μικρό παράδειγμα.

H prinsesstårta του Ofvandahls, θεϊκή!

Η Uppsala είναι πανέμορφη και εδώ βρίσκονται δύο από τα παλαιότερα ιστορικά καφέ/ζαχαροπλαστεία της Σουηδίας, το Ofvandahls (1878), το οποίο κατείχε το Purveyor της Σουηδικής Βασιλικής Αυλής (μεγάλη διάκριση για τους Σουηδούς) και το Güntherska (1887), σημείο συνάντησης βασιλέων και καταχωρημένο στις λίστες των Σουηδών ως Mästarklass για τα απίστευτα γλυκά που δημιουργεί. Η έναρξη των γιορτών των Χριστουγέννων σηματοδοτείται από το τεράστιο σπίτι φτιαγμένο από τους ζαχαροπλάστες του Güntherska, από σουηδικά μπισκότα pepparkakor, που κοσμεί παραδοσιακά ένα από τα τεράστια παράθυρα του ζαχαροπλαστείου.

Το κέντρο της πόλης με τον πεζόδρομο, τα πολυκαταστήματα, τα αναρίθμητα σημεία για γαστρονομικά διαλείμματα και οι υπέροχες βόλτες δίπλα στον ποταμό προσθέτουν επιπλέον λόγους να την τιμήσετε.Για φαγητό, εκτός των καφέ που προσφέρουν πάντα μια καλή εναλλακτική για μεσημεριανό (ξεκινάει να σερβίρεται από τις 12 στη Σουηδία), σημαντικό σημείο είναι το Uppsala Saluhallen  https://www.uppsalasaluhall.se/, ένας πολυχώρος εστιατορίων με σκανδιναβικό αέρα, deli μαγαζιά και ιδανικός χώρος για φαγητό, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες με τα τραπέζια έξω, δίπλα στο ποτάμι.

Η επίσκεψη στην Uppsala επιβάλλεται όταν κάποιος ταξιδεύει στην Σουηδία και το γεγονός ότι βρίσκεται τόσο κοντά στην Στοκχόλμη, διευκολύνει σημαντικά καθώς συνδυάζεται εύκολα.

Κείμενο Τζένη Φραγκούλη