Το “μάτι του σολομού” θα γίνει στη Νορβηγία πλωτό εκθεσιακό κέντρο

Το Salmon Eye είναι ένα Πλωτό Εκθεσιακό Κέντρο για την έρευνα και την εκμάθηση των δυνατοτήτων του βιώσιμου τρόπου ιχθυοκαλλιέργειας. Ίσως δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να αφυπνιστεί ο κόσμος και να αρχίσει να δίνει την πρέπουσα σημασία στη θαλάσσια ζωή.

Αυτό το γιγάντιο μάτι ψαριού που θα επιπλέει στο νερό, κοιτάζοντας τους ουρανούς, μάλλον θα επιτεύξει τον στόχο. Για να δούμε το μέλλον, λένε χαρακτηριστικά οι εμπνευστές του, πρέπει να κοιτάξουμε κάτω από την επιφάνεια. Και η προστασία των υδατοκαλλιεργειών, ειδικά όταν εξαρτάσαι από αυτές για τροφή, είναι πάντα μια πρόκληση. Η ευαισθητοποίηση που αναμένεται να προκαλέσει αυτή η πλωτή δομή που είναι συγχρόνως  όμορφη αλλά και λίγο ανατριχιαστική, είναι σημαντική.

Το σχήμα του ωστόσο, είναι καλά ορατό μόνο αν το δεις από ψηλά, και κατά ένα ειρωνικό τρόπο, το πλωτό αυτό έκθεμα είναι προσβάσιμο μόνο από το νερό.

650 τ.μ. διαδραστικού εκθεσιακού χώρου που οραματίζεται την παγκόσμια προσοχή στην βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια. Η εμβληματική αρχιτεκτονική και ο σχεδιασμός της Kvorning Design αντικατοπτρίζουν την αλλαγή που έρχεται, θέτοντας τα πρότυπα για την υδατοκαλλιέργεια του αύριο, ως προς το σχεδιασμό, την αλληλεπίδραση, τους όρους και τις εμπειρίες για όλες τις αισθήσεις, το σώμα και το μυαλό. Ολόκληρη η κατασκευή είναι μια αντισυμβατική ελλειπτική δομή στο σχήμα του ματιού ενός ψαριού.

Εξωτερικά, η δομή καλύπτεται με 9.500 «λέπια» από ανοξείδωτο χάλυβα υψηλής ποιότητας που θα μιμούνται την εμφάνιση και το χρώμα του δέρματος του σολομού με τη μοναδικά εντυπωσιακή αντανάκλαση. Η κατασκευή θα φαίνεται ιδιαίτερα φουτουριστική όταν αντανακλά το φως που προέρχεται από τον ήλιο, ειδικά καθώς επιπλέει στο Hardangerfjord, το δεύτερο μεγαλύτερο φιόρδ της Νορβηγίας, πέμπτο μεγαλύτερο στον κόσμο και φυσικό τουριστικό αξιοθέατο. Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο φιορδ, έχει την υψηλότερη συγκέντρωση εκτροφών σολομού στη Νορβηγία, καθιστώντας τα ψάρια εξαιρετικά σημαντικό μέρος του τοπικού οικοσυστήματος.

Το “μάτι του σολομού” προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει παγκοσμίως και για τις επιπτώσεις των τρεχουσών πρακτικών υδατοκαλλιέργειας στον σολομό. Οι προβολές στους τοίχους μέσα, επιτρέπουν στους επισκέπτες να μάθουν περισσότερα για την παραγωγή τροφίμων στη θάλασσα, τις τοπικές προκλήσεις αλλά και λύσεις. Εκτός από τις προβολές, θα υπάρχουν επίσης διαδραστικές οθόνες που έχουν σχήμα αυγοτάραχου!

https://www.salmoneye.no/