Στοκχόλμη: Η φημισμένη κλειστή αγορά Östermalms Saluhall ανακαινίστηκε και εντυπωσιάζει

Ο δήμος της Στοκχόλμης ανακαίνισε πρόσφατα την κλειστή αγορά Östermalms Saluhall, έναν από τους σημαντικότερους χώρους εστίασης και φαγητού στον κόσμο.

Το έργο της ανακαίνισης που διήρκεσε πάνω από 4 χρόνια βοήθησε να αναδειχτεί το κτίριο, που είναι χτισμένο με Σκανδιναβικό τούβλο και είναι ένα από τα ωραιότερα της πόλης. Χρονολογείται από το 1880 και οι αρχιτέκτονες πίσω από τον σχεδιασμό του, ήταν ο Isak Gustaf Clason και ο Kasper Salin, οι οποίοι ήταν επίσης υπεύθυνοι για την περίπλοκη εσωτερική κατασκευή από χυτοσίδηρο. Ένας γωνιακός πύργος με στέγη από σχιστόλιθο και στην κορυφή ένα φανάρι με φτερωτό καπέλο, το κηρύκειο του θεού Ερμή (σύμβολο του εμπορίου), δεσπόζει στην πρόσοψη του κτιρίου. Το κτίριο προστατεύεται ως πολιτιστικό μνημείο.

Το Östermalms Saluhall είναι ένας από τους κορυφαίους χώρους στον κόσμο για εμπειρίες φαγητού, με τους 17 πάγκους, εστιατόρια ή μπαρ κρασιού, οι επιχειρήσεις των οποίων βρίσκονται εδώ για γενιές. Αγαπημένο μέρος για lunch των κατοίκων της Στοκχόλμης και παράδεισος για παραδοσιακές λιχουδιές.

Πανδαισία τα ψαρικά τους, ποταμίσια, των λιμνών και του πελάγους, όπως πέστροφα, πέρκα, σολωμός, που σερβίρονται σε πεντανόστιμα πιάτα, καπνιστά, ψημένα στο αλάτι, στον ατμό, στα κάρβουνα, αποξηραμένα ή μαγειρεμένα σε απίθανες σάλτσες. Οι καραβίδες τους, απίστευτη λιχουδιά, όπως και οι γαρίδες στα ανοιχτά σάντουιτς και αλλού, τα φρεσκότατα οστρακοειδή και άλλα πολλά. Δεν εξαιρώ τις γαστρονομικές προτάσεις τους με  τάρανδο. Καθαρά σκανδιναβική γεύση, μπαρόκ κατάσταση θα την περιέγραφα, με λουκάνικα μοναδικής γεύσης και αυτό το καταπληκτικό πατέ που σερβίρουν σε παραδοσιακές σουηδικές φρυγανιές σίκαλης, με την υπέροχη μαρμελάδα από φρούτα του δάσους (δεν είναι τόσο γλυκιά όσο ακούγεται και ταιριάζει πολύ με τον τάρανδο) και πίκλες αγγουριού. Γαστρονομική εμπειρία που δεν χάνεται.

Περισσότερα στο: www.ostermalmshallen.se/