Poseidonion Grand Hotel: το μαγευτικό “κόσμημα των Σπετσών” αξίζει την προσοχή μας

Το ΠοσειδώνιοPoseidonion Grand Hotel – το “κόσμημα των Σπετσών”, είναι ένα ξενοδοχείο, αρχιτεκτονικό αριστούργημα. Σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Παναγιώτη Ζίζηλα (1861-1931), την περίοδο που καλείται σήμερα μοντερνισμός, με περίσσεια αρχοντιά και κομψότητα, ως έμπνευση από το αρχιτεκτονικό στυλ των ξενοδοχείων της Κυανής Ακτής, όπως το Carlton και το Negresco στη Γαλλική Ριβιέρα. Χτίστηκε το 1914, ενώ το 2004 ξεκίνησε η ανακατασκευή του κτιρίου μετά από ένα απαιτητικό έργο ανακαίνισης που διήρκησε 5 χρόνια. Με το έργο της ανακαίνισης του, στόχος ήταν να διατηρηθούν αλλά και να αποκατασταθούν ορθά τα ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά του στοιχεία, διατηρώντας έτσι το διεθνές κύρος του.

Διατηρήθηκαν με επιτυχία τα χαρακτηριστικά ζωγραφισμένα στο χέρι, αυθεντικά πλακάκια του 1914, όπως και η επιβλητική μαρμάρινη κεντρική σκάλα που έχει την ιδιαιτερότητα ότι το κάθε σκαλοπάτι στηρίζεται στο προηγούμενο. Στα μπάνια χρησιμοποιήθηκαν πλακάκια του μετρό, είδη υγιεινής αγγλικής προέλευσης. Σε κάποια από τα μπάνια του ιστορικού κτιρίου, διατηρήθηκε το στυλ μπανιέρας της εποχής. Από τα χαρακτηριστικά κάγκελα της βεράντας, διασώθηκε μόνο ένα, από το οποίο δημιουργήθηκε το καλούπι για να χυτευθούν τα υπόλοιπα. Η οροφή της σουίτας La Cupola που αποτελεί αντικείμενο θαυμασμού, παραπέμπει σε παραδοσιακό καΐκι, και καταλήγει σε μια γυάλινη κατασκευή στην κορυφή. Δημιουργήθηκε από καραβομαραγκούς του νησιού, δίνοντας την αίσθηση στον επισκέπτη ότι βρίσκεται σε πραγματικό καΐκι.

Από την αρχή της ίδρυσης του, το Poseidonion Grand Hotel, προσδίδοντας έναν αριστοκρατικό αέρα στον νησί των Σπετσών, αποτέλεσε πόλο έλξης για το κοσμοπολίτικο κοινό της εποχής, το οποίο απαρτιζόταν από εύπορους Αθηναίους και άλλους Ευρωπαίους, διάσημους ξένους, μέχρι πρωθυπουργούς και βασιλιάδες. Έχει φιλοξενήσει πολλές προσωπικότητες μεταξύ των οποίων τον Ελευθέριο Βενιζέλο, πρωθυπουργό της Ελλάδος (1910-1920 και 1928-1932).

Το ξενοδοχείο έχει διακριθεί επανειλημμένα με βραβεύσεις, κατακτώντας τίτλους όπως “Best Classic Boutique Hotel in Europe” και “Best Classic Boutique Hotel in the World” για το 2014, “Best Boutique Hotel in Europe” για το 2013 και “Best Classic Boutique Hotel in the World” για το 2012 από τον θεσμό των Boutique Hotel Awards καθώς και τίτλους όπως “Best Small Hotel Greece“, “Best Hotel Architecture Greece” και “Best Hotel Architecture Europe” για το 2012 από τον θεσμό των International Hotel Awards. Το εστιατόριο On the Verandah από το 2016 έως το 2019 είχε διακριθεί με  “Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας”.

Κατά τη διάρκεια του περασμένου αιώνα, το Poseidonion Grand Hotel, εκτός από φάρος της ελληνικής φιλοξενίας, υπήρξε και φορέας πρωτοβουλιών, κατέχοντας καίρια παρουσία σε όλες τις σημαντικές εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες του νησιού, αποτελώντας αναπόσπαστο κομμάτι του. Σήμερα, το Poseidonion Grand Hotel συνεχίζει να στηρίζει την πολιτιστική και οικονομική εξέλιξη των Σπετσών, με το να βρίσκεται στην καρδιά των πολιτιστικών και αθλητικών πρωτοβουλιών που έχουν ως σκοπό την πνευματική ανάταση και την ψυχαγωγία των επισκεπτών αλλά και απώτερο στόχο την προβολή και την ανάπτυξη του νησιού αλλά και της Ελλάδος, απαντώντας στο όραμα του ιδρυτή του, Σωτήριου Ανάργυρου – ο ευεργέτης που έδωσε το έναυσμα για την ανάπτυξη του νησιού.

Οι επισκέπτες φιλοξενούνται σε 44 δωμάτια και 8 σουίτες, όλα κομψά διακοσμημένα με σεβασμό στην ιστορία του κτηρίου. Το Poseidonion Grand Hotel βρίσκεται στο επίκεντρο της κοινωνικής ζωής των Σπετσών και κατέχει κυρίαρχο ρόλο στην πλειονότητα των πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων που λαμβάνουν χώρα στο νησί. Έχει αναπτύξει επίσης μια ξεχωριστή γαστρονομική φιλοσοφία, μέσα από τις προτάσεις του executive chef Olivier Campanha, χρησιμοποιώντας πρώτες ύλες τοπικής παραγωγής και οργανικά προϊόντα από το μποστάνι του. Το ξενοδοχείο προσφέρει υπηρεσίες ομορφιάς και ευεξίας στο spa και το πλήρως εξοπλισμένο γυμναστήριο. Μπορεί να φιλοξενήσει επιχειρηματικές και κοινωνικές εκδηλώσεις καθώς και γαμήλιες δεξιώσεις σε ένα πλήθος διαφορετικών venues ενώ παρέχει και υπηρεσίες catering.

Διεύθυνση: Ντάπια, Σπέτσες, 180 50 – www.poseidonion.com

Κείμενο Τζένη Φραγκούλη