Ναύπλιο: Ο βασιλιάς του Παγωτού είναι Ιταλός και τον λένε Marcello

Ο βασιλιάς του παγωτού στο Ναύπλιο, ο Ιταλός Marcello Raffo, η Claudia Raffo η αδερφή του και το μαγαζί τους Antica Gelateria di Roma, 25 χρόνια τώρα, αποτελούν σημείο must επίσκεψης για όποιον κάνει σοβαρό τουρισμό στην πόλη. Πούλμαν κατεβάζουν τα γκρουπ εκεί, οι ουρές τεράστιες σχεδόν όλη μέρα, και ο Marcello δεν σταματάει να χαμογελά. Οργανωμένοι και συγκεντρωμένοι στο έργο, δεν δημιουργούν συνωστισμό και εξυπηρετούν ταχύτατα τους πάντες με σύστημα. Από την κεντρική πόρτα μπαίνεις, από την πλαϊνή βγαίνεις. Η Claudia, η αδερφή του Marcello σερβίρει από τις βιτρίνες, μια κοπέλα βοηθάει με τα ψυγεία και ο Marcello στο ταμείο.

Το μαγαζί ασφυκτιά από ιταλικά προϊόντα κάθε είδους, ενώ τα ψυγεία με τα παγωτά όλο και αυξάνονται. Οι γεύσεις που σερβίρουν επίσης. Βραβευμένες, κλασικές και πάντα οι new entry που άλλοτε αναβαθμίζονται στην μόνιμη παλέτα και άλλοτε όχι, όπως σοβαρά μου εξηγεί.

Θα σου πω το μυστικό της NUTELLA μου λέει ο Marcello. Σιγά, του λέω… Ναι μου λέει. Nocciola Piemonte. Mην ακούς τι σου λένε. Αυτό είναι το μυστικό. Τα φουντούκια της πιο πολύτιμης ποικιλίας στον κόσμο. Tonda Gentile Trilobata, που καλλιεργείται μόνο στην περιοχή Langhe του Piemonte της Ιταλίας. Αυτά χρησιμοποιώ κι εγώ στο παγωτό φουντούκι. Ο μόνος στην Ελλάδα!

Η πρώτη ύλη μου λέει, το ξέρεις, είναι αυτή που κάνει την διαφορά. Kι εμείς, εκτός από την άλφα ποιότητα πρώτη ύλη, δεν χρησιμοποιούμε συντηρητικά. Ποτέ, φωνάζει με έμφαση!

Στην βιτρίνα έχουμε 33 γεύσεις, συνεχίζει υπερήφανος. Στα ψυγεία 6 γεύσεις με στέβια, ζαμπαγιόνε, τις γρανίτες με φρέσκα φρούτα εποχής, τα σορμπέ. Σύνολο περίπου 50 γεύσεις. Από τις τελευταίες νέες μας γεύσεις είναι το παγωτό σοκολάτα με τσίλι και το παγωτό σοκολάτα με Grappa.  Αρέσουν πολύ, λέει χαμογελώντας. Επίσης, εδώ μόνο προσθέτει, το υπέροχο μας παγωτό με marron glacé, όπως και η σοκολάτα με τσίλι.

Από την Ρώμη, από την Gelateria Tassi όπου δούλευε ο Marcello, η κληρονομιά της συνταγής για το παγωτό, που χρονολογείται από το 1870 και προέρχεται από την Σικελία την γενέτειρα του παγωτού.

Τι παγωτό “πουλάει” στην Ρώμη τον ρωτάω. Δεν ξέρεις; ρωτά έκπληκτος. Το Ζuppa Inglese με παντεσπάνι, σταφίδα και ρούμι! Ούτε που το φανταζόμουν του λέω. Άλλο; Το Ζαμπαγιόνε που γίνεται με Σισιλιάνικο Marsala, μετά η σοκολάτα με Grappa. Το τσούζουν στην Ρώμη, σχολιάζω χαριτολογώντας. Certo! Όπως κι εδώ μου λέει, στην Ελλάδα.

Ο Marcello, η ψυχή της επιχείρησης, είναι πληθωρικός, με χιούμορ, πανέξυπνος εννοείται, κοινωνικός επίσης εννοείται, δημιουργικός, με πάθος για δημιουργία και ακούραστα πρόσχαρος και αισιόδοξος. Καθόλου τυχαία η επιτυχία και η αναγνώριση που έχει. Σημαντικό στήριγμα στο όλο εγχείρημα, η αδερφή του Claudia. Μαζί έστησαν το μαγαζί, μαζί σχεδιάζουν το μέλλον.

Ο Marcello, πιστεύει ότι το παγωτό του κάνει καλό στην ψυχολογία. Έρχεσαι στεναχωρημένος, φεύγεις χαρούμενος, λέει περήφανα. Δεν έχω αντίθετη άποψη.

Κείμενο Τζένη Φραγκούλη

 

Antica Gelateria Di Roma

Φαρμακοπούλου 3, Παλιά Πόλη, Ναύπλιο, τηλ. 27520 23520