Η Τρίερ, η “Ρώμη του Βορρά”, έχει 8 Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και είναι η γενέτειρα του Καρλ Μαρξ

Η Τρίερ ή Τρίρ (Trier)  αναφέρεται συχνά ως η παλαιότερη πόλη στην Γερμανία. Βρίσκεται στο κρατίδιο Ρηνανία-Παλατινάτο της Γερμανίας, στις όχθες του ποταμού Moselle, πολύ κοντά στο κρατίδιο του Λουξεμβούργου. Απέχει μόλις έξι μίλια (10 χλμ.) από τα γερμανο-λουξεμβουργιανά σύνορα. Παραβλέπεται ως τουριστικός προορισμός παρόλο που διαθέτει τον εντυπωσιακό αριθμό για το μέγεθός της, των οκτώ (8!) τοποθεσιών παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Δεν υπάρχει μέρος βόρεια των Άλπεων όπου να έχουν διατηρηθεί τόσα πολλά σημαντικά ρωμαϊκά κτίρια και μια τέτοια συγκέντρωση ιχνών ρωμαϊκού οικισμού όπως στη Τρίερ. Βρίσκεται στον ποταμό Μοζέλα στη δυτική Γερμανία, ήταν ρωμαϊκή αποικία από τον 1ο αιώνα μ.Χ. και στη συνέχεια μεγάλο εμπορικό κέντρο στις αρχές του επόμενου αιώνα. Έγινε μια από τις πρωτεύουσες της Τετραρχίας στα τέλη του 3ου αιώνα.

Η Τρίερ είναι επίσης γνωστή και ως η “Ρώμη του Βορρά” για το ρωμαϊκό παρελθόν της και τα πολλά αρχαιολογικά και αρχιτεκτονικά της αξιοθέατα καθώς από την ίδρυσή της το 17 π.Χ. και μετά, αναπτύχθηκε ως ρωμαϊκή μητρόπολη. Έχει ένα μεγάλο αριθμό καλά διατηρημένων ρωμαϊκών μνημείων όπως τα λουτρά, αλλά το εντυπωσιακότερο είναι η πύλη Porta Nigra. Η Porta Nigra, με την  αρχιτεκτονική της διάταξη (συνδυασμός  οχύρωσης με τα χαρακτηριστικά της ανακτορικής αρχιτεκτονικής) είναι μια μοναδική κατασκευή που δεν μοιάζει με καμία από τις άλλες διατηρημένες πύλες ρωμαϊκής πόλης.

Τα περισσότερα από τα σημαντικά αυτά αξιοθέατα βρίσκονται σε κοντινή απόσταση με τα πόδια από το παλιό κέντρο της πόλης. Υπάρχει όμως και ένα μίνι τρένο (που ονομάζεται Römer Express), το οποίο μπορεί να σας μεταφέρει σε μια 45λεπτη περιήγηση στην παλιά πόλη της Τρίερ.

Γενέτειρα του Καρλ Μαρξ

Στην πόλη γεννήθηκε το 1818, ο Γερμανός φιλόσοφος, κοινωνιολόγος, πολιτικός οικονομολόγος και θεμελιωτής του κομμουνισμού Καρλ Μαρξ.  Ήταν το τρίτο παιδί της οικογένειας , μιας προοδευτικής εβραϊκής οικογένειας από την Τριέρ (της Πρωσίας τότε). Ο Καρλ Μαρξ που έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στην ανθρώπινη ιστορία, έζησε τα πρώτα του χρόνια σε αυτό το σπίτι που βρίσκεται στην οδό Brückengasse 10. Το μπαρόκ πανέμορφο σπίτι που διαθέτει εσωτερικό κήπο, χτίστηκε γύρω στο 1727  και σήμερα έχει μετατραπεί σε μουσείο με πολλά διαδραστικά εκθέματα. Το εξαιρετικό Μουσείο, απεικονίζει την πρώιμη ζωή του στη Γερμανία, τις πρωτοποριακές του ιδέες και την επιρροή τους στην πορεία της ιστορίας μέχρι σήμερα, καθώς και τον χρόνο του στην εξορία στο Λονδίνο όπου πέθανε σε ηλικία 64 ετών.

Η μόνιμη έκθεση, η οποία αναθεωρήθηκε πλήρως το 2018 για να τιμήσει τα 200ά γενέθλια του Μαρξ, παρακολουθεί τη ζωή του στην Ευρώπη, το έργο του και την πνευματική και πολιτική κληρονομιά που άφησε από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι σήμερα.

Στα ιδιαίτερα εκθέματα,  το προσωπικό του ρολόι τσέπης, η καρέκλα ανάγνωσης από σκούρο ξύλο, στην οποία λέγεται ότι καθόταν συνήθως και εκεί πέθανε ο Μαρξ.

Βόλτα στην Τρίερ

Η περίφημη Porta Nigra, φτιαγμένη με τεράστια πέτρινα blocks (τα μεγαλύτερα ζυγίζουν έως και έξι μετρικούς τόνους) είναι η μοναδική από τις τέσσερις αρχικές πόρτες που εξακολουθεί να στέκεται, είναι μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και το όνομα Porta Nigra προέρχεται από τον Μεσαίωνα, λόγω του σκοτεινού χρώματος της πέτρας. Η  Porta Nigra, συμπεριλαμβανομένων των επάνω ορόφων, είναι ανοικτή στους επισκέπτες. Το καλοκαίρι, ξεναγήσεις προσφέρονται από έναν ηθοποιό ντυμένο ως ρωμαίος αξιωματικός με πανοπλία. Μπορείτε να ανεβείτε και να απολαύσετε μια ωραία θέα της πόλης.

Δίπλα στη Porta Nigra βρίσκεται το Μουσείο Πόλης (Stadtmuseum Simeonstift) , ενώ η κεντρική πλατεία της Τρίερ είναι πολύ όμορφη και αποτελεί το αληθινό κέντρο της πόλης. Το Hauptmarkt όπως ονομάζεται η μεσαιωνική  καρδιά της πόλης, κοσμείται στο κέντρο της με το σιντριβάνι του Αγίου Πέτρου του πολιούχου άγιου της πόλης και του καθεδρικού ναού. Ο καθεδρικός ναός του Αγίου Πέτρου (Hohe Domkirche St. Peter zu Trier), η παλαιότερη επισκοπική εκκλησία στη Γερμανία,  βρίσκεται στο κέντρο της Τρίερείναι μνημείο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και αξίζει να την επισκεφτείτε για την αρχιτεκτονική και τα έργα τέχνης της που χρονολογούνται πάνω από 1650 χρόνια.

Όταν θα βγείτε για ψώνια μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το κατάστημα Villeroy & Boch – Simeonstraße 3, 54290 Trier για τις απίστευτες προσφορές που βάζει. Οι πολύ καλές πορσελάνες του από 2-3 ευρώ.

Για φαγητό παραδοσιακά γερμανικό σε περιβάλλον μεσαιωνικό, το “Historischer Keller” Simeonstraße 46, 54290 Trier είναι μια καλή επιλογή. Τιμές τσιμπιμένες και ελαφρά τουριστικό αλλά με πολύ καλό σέρβις, νόστιμα πιάτα και περιβάλλον ατμοσφαιρικό.

Η πόλη της Τρίερ με τους 103.000 κατοίκους, είναι εύκολα προσβάσιμη με τρένο ή με αυτοκίνητο (μέσω του αυτοκινητόδρομου A64 ή A602). Ενώ μια ημερήσια εκδρομή στην πόλη του Λουξεμβούργου δεν είναι καθόλου κακή ιδέα.

Κείμενο Τζένη Φραγκούλη – Φωτογραφίες © urbanguru.gr