Λουξεμβούργο, το παραμυθένιο Δουκάτο

Το Λουξεμβούργο είναι μικροσκοπικό, αραιοκατοικημένο, με 600.000 κατοίκους, βρίσκεται ανάμεσα στο Βέλγιο, στη Γερμανία και στη Γαλλία και είναι παραμυθένιο. Η πρωτεύουσα του Λουξεμβούργου είναι χτισμένη στη συμβολή δύο ποταμών (Alzette και Petrusse) και το μεγαλύτερο μέρος της είναι χτισμένο πάνω σε ένα βραχώδες ύψωμα από το οποίο η θέα είναι εντυπωσιακή. Όμορφα σχεδιασμένοι χάρτες σε διάφορα σημεία, επεξηγούν με ακρίβεια τι βλέπετε. Όταν είνα καλός ο καιρός, η βόλτα στα πολλά σημεία του υψώματος που χαρίζουν την απερίγραπτη θέα, μπορεί να αποτελέσει ημερήσια εκδρομή, ειδικά αν συνδυαστεί με βόλτα στα διάφορα τμήματα των οχυρώσεων από την ρωμαϊκή εποχή, που  χαρακτηρίστηκαν το 1994 από την UNESCO Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Αν θέλει κάποιος να  περιγράψει με λίγα λόγια την πρωτεύουσα του Λουξεμβούργου, θα μπορούσε να πει ότι είναι καταπράσινη, με μεσαιωνικό αέρα, πεντακάθαρη και πανάκριβη. Όμως είναι εύκολα περπατήσιμη, με βολικά Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και πολλά πάρκινγκ κάτω από το κέντρο της πόλης που διευκολύνουν σημαντικά την ζωή των πολιτών της. Καλή οργάνωση, μηδενική παραβατικότητα και σεβασμός στον άνθρωπο, κάνουν το Λουξεμβούργο ιδανικό προορισμό για να χαλαρώσετε σε αστικό περιβάλλον.

Οι πολλοί διαδικτυακοί οδηγοί που κυκλοφορούν θα σας κατατοπίσουν για τα αξιοθέατα με λεπτομέρειες αλλά ο επίσημος τουριστικός οδηγός του Λουξεμβούργου είναι κατατοπιστικότατος https://www.visitluxembourg.com. Μην παραλείψετε όμως να ενημερωθείτε για τις πρακτικές λεπτομέρειες μια μέρα πριν επισκεφθείτε μουσεία και άλλα αξιοθέατα, γιατί θα δυσαρεστηθείτε αν βρεθείτε μπροστά σε κλειστές πόρτες.

Πιστεύουμε ότι αξίζει μια επίσκεψη στο σχετικά νέο μουσείο μοντέρνας τέχνης MUDAM τόσο για τα μόνιμα εκθέματα, τις τρέχουσες εκθέσεις αλλά και για τον περιβάλλοντα χώρο, το βραβευμένο πάρκο με την υπέροχη θέα στην παλιά πόλη του Λουξεμβούργου.  http://www.mudam.lu/. Εξαιρετικό και το καφέ/εστιατόριο του μουσείου με πολλές και καλές επιλογές για ένα ελαφρύ γεύμα (η αφράτη τεράστια ομελέτα είναι εντυπωσιακή). Επίσης, μια βόλτα στο Eθνικό Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης δεν θα σας απογοητεύσει.  http://www.mnha.lu/ Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, πολύ κοντά στα όρια του βραχώδους υψώματος με την καταπληκτική θέα στην Κάτω πόλη.  Μην παραλείψετε μια ματιά στην Philarmonie με τα σπουδαίο αρχιτεκτονικά κτίριό της. https://www.philharmonie.lu/en/

Για shopping ξεκινήστε από την Grand Rue και περπατήστε στους παράλληλους και στους κάθετους δρόμους. Όλες οι μεγάλες αλυσίδες βρίσκονται εκεί αλλά επιπλέον και πολλές μπουτίκ από  σύγχρονους designers από Γαλλία και αλλού.  Προμηθευτείτε τους πρακτικούς χάρτες που υπάρχουν να κατεβάσετε ελεύθερα στον επίσημο τουριστικό οδηγό του Λουξεμβούργου και ενημερωθείτε για τα μαγαζιά και τα εστιατόρια:  https://www.visitluxembourg.com

Εξαιρετικές patisserie, cafe, φούρνοι, εστιατόρια σας περιμένουν στο κέντρο της πόλης και αξίζει να επισκεφθείτε πολλά από αυτά. To Le table du pain, http://www.tabledupain.lu/  για υπέροχα σάντουιτς, σούπες ημέρας και άλλα καλούδια με δικό τους εξαιρετικό ψωμί. Να αγοράσετε μαρμελάδες με φρούτα του δάσους. Τέλειες.

Το vegan και βιολογικό EXKI https://www.exki.com, σε ένα στενάκι της Grand Rue προσφέρει αναρίθμητες επιλογές σε σάντουιτς, υπέροχες σαλάτες, μια με δύο τάρτες και σούπες ημέρας, γλυκά και φυσικά πολλές προτάσεις για πακέτο για το σπίτι, που δεν μπορείς να τους αντισταθείς. Προσέξτε όμως γιατί μέχρι το μεσημέρι τα λαχταριστά ράφια έχουν αδειάσει.

Στο μεγαλοπρεπές Oberweiss, https://www.oberweis.lu, ένα από τα must του κέντρου, για ακαταμάχητα γλυκά που θα συνοδέψουν τον καφέ ή το τσάι σας και πολλές προτάσεις σε συσκευασία δώρου για να πάρετε μαζί σας. Οι σοκολάτες τους εθιστικές.

Kλασική επιλογή ο καφές  και το γλυκό στο Laduree Λουξεμβούργου, https://www.laduree.fr/laduree-luxembourg.html, σε μινιόν εκδοχή όμως, αλλά στην καρδιά του κέντρου της πόλης.

Η  Aegean πετάει απευθείας για Λουξεμβούργο, αλλά μόνο από Απρίλιο μέχρι τέλος Οκτωβρίου. Άλλες αεροπορικές πετάνε για  Λουξεμβούργο με stop over. Μπορείτε να πετάξετε Βρυξέλλες και να πάτε από εκεί με τρένο. Πάνω από 3 ώρες η διαδρομή αλλά το χάζι της θέας αποζημιώνει.