Αφίξεις με αέρα Αιγαίου από τον Στέλιο Μπουτάρη

Ο Στέλιος Μπουτάρης, ως βέρος βλάχος και γνήσιος Σαλονικιός όπως ο ίδιος αυτοσυστήνεται, ξανοίγεται στα νησιά και μέσω της Warehouse 10, μας συστήνει τα νέα του κρασιά, με αέρα Αιγαίου. Ένα Λευκό Ξηρό  ΠΟΠ Πάρος, ένα Ερυθρωπό Ξηρό ΠΓΕ Κυκλάδες και μια Μαντηλαριά που όμως ακόμα ωριμάζει στο βαρέλι. Ο ίδιος ο Στέλιος, μας περιγράφει γλαφυρά, τα πως και τα γιατί.

Αγαπητοί Φίλοι,

Για κάθε γνήσιο Σαλονικιό σαν εμένα, κάθε χρόνο το πρόγραμμα των διακοπών λέει «Χαλκιδική» γιατί, όπως όλοι γνωρίζουν, «σαν την Χαλκιδική, δεν έχει!».

Πέρυσι όμως, με τη Μαρία μου, είπαμε να κάνουμε την ανατροπή και να επιλέξουμε το Νότιο Αιγαίο. Πήραμε, λοιπόν, το πλοίο της γραμμής και επισκεφθήκαμε, μεταξύ άλλων, και την Παροναξία.

Η επαγγελματική διαστροφή μου, ωστόσο, δεν έχει όρια – με την ανοχή και την υπομονή της καλής μου. Όπου και να κοίταζα, έβλεπα αμπέλια∙ περισσότερα στην Πάρο, όμως και κάποια στο απίθανο ανάγλυφο της Νάξου.

Ως βέρος Βλάχος στην καταγωγή, άρχισα να εξερευνώ τα ορεινά των νησιών. Εκεί βρήκα Μονεμβασιές και Μαντηλαριές, αυτόριζες, απότιστες, να έρπονται στο έδαφος με όμορφα μικρά σταφύλια – κι ένα Φωκιανό που, μεταξύ μας, δεν είχα ποτέ σε πολύ εκτίμηση, όμως τελικά το αποτέλεσμα με διέψευσε.

Εν τέλει, αυτή η περυσινή εκδρομή «γέννησε» τρία νέα κρασιά. Από τη Νάξο, ένα Φωκιανό από το αμπέλι της Καλλιόπης Βιτζηλαίου στην Κανά, που οινοποίησε ο φίλος και οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης. Από την Πάρο, μία Μονεμβασιά από το αμπέλι του Αρσένη Λούκη στις Ασπριές του Αγίου Ανδρέα και μια Μαντηλαριά που ακόμα ωριμάζει στο βαρέλι, από το αμπέλι του Κώστα Σαμαλτάνη στις Δάφνες.

Ο πλούτος του Ελληνικού νησιωτικού αμπελώνα είναι αστείρευτος και τα επόμενα χρόνια θα προσπαθήσουμε να τον αναδείξουμε.  Σήμερα σας δίνουμε μια μικρή πρόγευση!

Καλό καλοκαίρι!

Στέλιος

 

Ποικιλιακή σύνθεση: Μονεμβασιά

Κατηγορία: Λευκός Ξηρός

Τύπος: ΠΟΠ Πάρος

Ωρίμαση: Εξέλιξη με τις οινολάσπες για 8 μήνες

Δυνατότητα Παλαίωσης: Έως 3 έτη

 

Ποικιλιακή σύνθεση: Φωκιανό

Κατηγορία: Ερυθρωπός Ξηρός

Τύπος: ΠΓΕ Κυκλάδες

Ωρίμαση: Εξέλιξη με τις οινολάσπες για 8 μήνες

Δυνατότητα Παλαίωσης: Έως 3 έτη