Το σκανδιναβικό design στο Nationalmuseum της Στοκχόλμης

Δίπλα στα μόνιμα εκθέματα, τα σχετικά με το Σκανδιναβικό design, του Nationalmuseum της Στοκχόλμης, μια σημαντική έκθεση μόλις έκλεισε αυλαία:  Η ιστορία και η εξέλιξη του κινήματος του Σκανδιναβικού design και η σχέση του με το design της Αμερικής, τον 20ο αιώνα, για 90 χρόνια, σε μια πρωτοποριακή για τα δεδομένα του Μουσείου έκθεση, στο Nationalmuseum της Στοκχόλμης.

Για πρώτη φορά, η σχέση μεταξύ του Σκανδιναβικού και Αμερικάνικου design αποτέλεσε θέμα έκθεσης με τίτλο Scandinavian Design & USA – People, Encounters and Ideas, 1890–1980.

Στο Nationalmuseum της Στοκχόλμης, η έκθεση που ήταν αποτέλεσμα μιας σημαντικής διεθνούς συνεργασίας και έρευνας, μέσα από ένα μοναδικά επιμελημένο σύνολο αντικειμένων που προέρχονταν από συλλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Σκανδιναβία, σκιαγραφούσαν τις τάσεις που διαμόρφωσαν τη σχεδιαστική αισθητική, την ταυτότητα και τη φιλοσοφία που συναντάμε μέχρι σήμερα, αλλά και τον ρόλο που διαδραματίζει το design ως εργαλείο της διεθνούς διπλωματίας! Η καρέκλα ήταν το αντικείμενο/έπιπλο που κυριαρχούσε στην πληθώρα των εκθεμάτων. Η εργονομία, το υλικό, το χρώμα, ο σχεδιασμός, έχουν εναποθέσει την καρέκλα στην κορυφή της must λίστας δημιουργίας των designers.

O όρος  Scandinavian Design επινοήθηκε τη δεκαετία του 1950 και προωθήθηκε παγκοσμίως, ως το σύγχρονο σχέδιο από τις σκανδιναβικές χώρες. Στον πολιτικό και οικονομικό τομέα, το concept έγινε ένα εμπορικό σήμα που ενσωμάτωνε τις παραδόσεις, τον πολιτισμό και τις δημοκρατικές αξίες της Σκανδιναβίας.

Η ιστορία ξεκινά με τη μετανάστευση από τη Σκανδιναβία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Από τα τέλη του 19ου αιώνα, περίπου τρία εκατομμύρια άνθρωποι μετανάστευσαν από τη Δανία, τη Φινλανδία, τη Σουηδία και τη Νορβηγία στην Αμερική. Όταν οι άνθρωποι μεταναστεύουν, οι ιδέες και οι δεξιότητες μεταναστεύουν μαζί τους και έτσι συνέβη και σε αυτή την περίπτωση. Οι παραδοσιακές βιοτεχνικές δεξιότητες διατηρήθηκαν ζωντανές στη νέα πατρίδα των αποίκων και μεταβιβάστηκαν στις επόμενες γενιές. Πολλοί μετανάστες έπιασαν δουλειά στη μεταποίηση και έφεραν νέα γνώση στην αμερικανική καταναλωτική κουλτούρα.

Μετά την ολοκλήρωση της μετανάστευσης στην Αμερική στη δεκαετία του 1920, οι ανταλλαγές ιδεών μεταξύ της Σκανδιναβίας και των Ηνωμένων Πολιτειών επηρέασαν τις εξελίξεις στο design. Το εμπόριο και τα ταξίδια αυξήθηκαν. Οι εμπορικές εκθέσεις άνοιξαν το δρόμο για νέες ιδέες, τρόπους ζωής, πολιτισμούς και κοσμοθεωρίες. Έννοιες όπως «η Σκανδιναβική εμφάνιση» και το Σουηδικό Μοντέλο κέρδισαν δημοτικότητα μέσω των αναφορών από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Οι σκανδιναβικές χώρες χρησιμοποιούσαν το σχέδιο ως διπλωματικό εργαλείο, αλλά το ίδιο και οι Ηνωμένες Πολιτείες, ειδικά στη μεταπολεμική περίοδο, όταν η αρχιτεκτονική, η τέχνη και το σχέδιο χρησίμευαν ως εκδηλώσεις των αμερικανικών αξιών και του καθεστώτος υπερδύναμης.

Η ιστορία της έκθεσης τελείωνε σε μια εποχή αλλαγής για τη σχεδιαστική σκηνή, το 1980, λόγω της εμφάνισης άλλων εθνών όπως η Ιταλία και η Ιαπωνία, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη παγκοσμιοποίηση.