Το Ντοκιμαντέρ «Το πορτρέτο: Ο Γιώργος Ρόρρης ζωγραφίζει τον Ευάγγελο Αβέρωφ» στο 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Το Κατώγι Αβέρωφ τιμά τον ιδρυτή του και παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ «Το πορτρέτο: Ο Γιώργος Ρόρρης ζωγραφίζει τον Ευάγγελο Αβέρωφ». Πρόκειται για μια 30άλεπτη ταινία που παρακολουθεί τον καλλιτέχνη για ένα διάστημα δυόμιση περίπου μηνών καταγράφοντας την πορεία της δημιουργίας, έως και την τελική ολοκλήρωση του έργου, το οποίο εκτίθεται πλέον στην Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ, στο Μέτσοβο.

Στο ντοκιμαντέρ «Το πορτρέτο» καταγράφεται η παράλληλη αφήγηση δράσης των δύο βασικών πρωταγωνιστών του. Όχημα της καταγραφής ορίζεται η δημιουργία πορτρέτου του πολιτικού και ευεργέτη Ευάγγελου Αβέρωφ από τον ζωγράφο Γιώργο Ρόρρη. Ο ζωγράφος  ξεναγεί βήμα βήμα τον θεατή στη διαδικασία που πρόκειται να ακολουθήσει. Ο τρόπος εργασίας του είναι ιδιάζων, μιας και ο εικονιζόμενος του πορτρέτου έχει εκδημήσει (Ευάγγελος Αβέρωφ: 1910 – 1990). Το ατελιέ, ως κεντρικός χώρος δράσης του ντοκιμαντέρ, συνοδεύεται δημιουργικά με ακούσματα, περιγραφές, μνήμες και εικόνες από τη ζωή και τους οικείους του Ευάγγελου Αβέρωφ. Το αρχειακό υλικό (φωτογραφίες και βίντεο) αγκαλιάζουν τα πλάνα και δημιουργούν μια σφαιρική αίσθηση και αισθητική. Αποτυπώνονται η αγωνία του δημιουργού, η καλλιτεχνική ιδιοσυγκρασία του, τα χρώματα, οι συνδυασμοί, η προσπάθεια εν τέλει προσέγγισης του Ευάγγελου Αβέρωφ και αφήγησης του έργου του μέσα από τη διαδικασία δημιουργίας του πορτρέτου.

Η επίσημη πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ θα πραγματοποιηθεί στο 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, στην Αίθουσα Παύλος Ζάννας, Κτίριο Ολύμπιον, Πλατεία Αριστοτέλους την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2024 στις 18:00.

Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί μαζί με μία ταινία μεγάλου μήκους, και μετά το τέλος και της δεύτερης ταινίας θα ακολουθήσουν ερωτήσεις προς τους συντελεστές. Από το Σάββατο 16 Μαρτίου 2024, το ντοκιμαντέρ θα είναι διαθέσιμο και στη διαδικτυακή πλατφόρμα του φεστιβαλ www.filmfestival.gr

«Το πορτρέτο: Ο Γιώργος Ρόρρης ζωγραφίζει τον Ευάγγελο Αβέρωφ» αποτελεί μια παραγωγή εταιρείας Κατώγι Αβέρωφ, με συντελεστές: Σκηνοθέτες: Αντώνης Συμεωνίδης – Καλλιόπη Αλεξιάδου, Σενάριο: Καλλιόπη Αλεξιάδου, Διεύθυνση φωτογραφίας: Αντώνης Συμεωνίδης, Μοντάζ: Αντώνης Συμεωνίδης, Ήχος: Αντώνης Συμεωνίδης, Μουσική: Motion Array, Artlist, Διεύθυνση Παραγωγής: Πέτρος Ντόκος, Reach The Agency.