Το εμβληματικό εργοστάσιο της McLaren είναι έξυπνα ολιστικό στις αρχές του yin-yang

Το Κέντρο Τεχνολογίας της McLaren (MTC), η έδρα του Ομίλου McLaren και των θυγατρικών του που βρίσκεται σε μια τοποθεσία 500.000 m² στο Woking Surrey στην Αγγλία, αποτελούν ένα εμβληματικό σύνολο που σχεδιάστηκε από την Foster + Partners σε μία έξυπνη και ολιστική προσέγγιση.

Το σχέδιο της κύριας τοποθεσίας είναι κυκλικό, χωρισμένο σε μισά yin-yang. Το ένα μισό είναι το κτίριο με πρόσοψη μια μακριά καμπυλωτή τζαμαρία, και το άλλο μισό μια λίμνη. Όπως και στο σύμβολο yin-yang, αυτά τα δύο στοιχεία αλληλοεπιδρούν και αλληλοεξαρτώνται. Το καθένα δίνει στο άλλο ενέργεια. Το Κέντρο Τεχνολογίας σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο ώστε  να αντικατοπτρίζει τη σχεδιαστική και μηχανολογική τεχνογνωσία της εταιρείας.

Περιλαμβάνει στούντιο σχεδιασμού, εργαστήρια και εγκαταστάσεις δοκιμών και παραγωγής για τη Formula 1 και σπορ αυτοκίνητα υψηλών επιδόσεων. Σε κάτοψη, το κτίριο είναι περίπου ημικυκλικό, ενώ ο κύκλος συμπληρώνεται από μια λίμνη, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του συστήματος ψύξης του κτιρίου. H πρόσοψη δίπλα στη λίμνη είναι ένας συνεχής καμπυλόγραμμος γυάλινος τοίχος, που αναπτύχθηκε εν μέρει χρησιμοποιώντας την τεχνολογική τεχνογνωσία της ίδιας της McLaren.

Για να ελαχιστοποιηθεί η οπτική επίδραση του έργου, το ύψος του κτιρίου περιορίστηκε, ώστε να μην ξεπερνά το ύψος των γύρω δέντρων. Το κτίριο προσπάθησε να μεγιστοποιήσει τη διείσδυση του φωτός της ημέρας μέσω μιας συνεχούς καμπυλωτής πρόσοψης με τζάμια και θέα στη λίμνη.
Για την οροφή από καουτσούκ χρησιμοποιήθηκαν ανακυκλωμένα ελαστικά. Τα υψηλά επίπεδα επανάληψης στο σχεδιασμό οδήγησαν σε μείωση της ποσότητας των χρησιμοποιούμενων υλικών και των απορριμμάτων κατασκευής.  Το κτίριο συνοδεύεται από μια σειρά από τεχνητές λίμνες. Την κεντρική λίμνη και άλλες τέσσερις «οικολογικές» λίμνες. Μαζί περιέχουν περίπου 50.000 m³ νερού. Αυτό το νερό χρησιμοποιείται για την ψύξη του κτιρίου και τη διάχυση της θερμότητας που παράγεται από τις σήραγγες αέρα. Μια αεροσήραγγα μήκους 145 μέτρων σε σχήμα ορθογώνιου, βρίσκεται στο ένα άκρο του κτιρίου. Η ομάδα McLaren το χρησιμοποιεί για δοκιμές και ανάπτυξη αεροδυναμικών εξαρτημάτων, καθώς και για δοκιμές αεροδυναμικών ρυθμίσεων. Η σήραγγα περιέχει 400 τόνους χάλυβα και ο αέρας προωθείται από έναν ανεμιστήρα πλάτους τεσσάρων μέτρων.

Πέρυσι, το εμβληματικό εργοστάσιο με φουτουριστική εμφάνιση πουλήθηκε σε Αμερικανούς επενδυτές για ένα τεράστιο ποσό, αλλά η McLaren θα συνεχίσει να παράγει εκεί. Μέρος της συμφωνίας είναι ότι η McLaren θα μισθώνει το κτίριο και θα παραμείνει στο εργοστάσιο για τα επόμενα 20 χρόνια.

https://www.fosterandpartners.com/projects/mclaren-technology-centre/