Στοκχόλμη: Έκθεση για την παραδοσιακή χειροτεχνία στην Ιαπωνία και τις Σκανδιναβικές χώρες

Στο Östasiatiska Museet (Museum of Far Eastern Antiquities) στη Στοκχόλμη μια ιδιαίτερα εντυπωσιακή και σημαντική έκθεση για την τέχνη της χειροτεχνίας.

Η Juxtaposing Craft όπως ονομάζεται η έκθεση, εξερευνά το χειροποίητο σε μια παράλληλη τοποθέτηση του, σε μια αντιπαράθεση μεταξύ των Σκανδιναβικών χωρών και της Ιαπωνίας. Η έκθεση συγκεντρώνει σύγχρονα έργα σχεδιαστών, καλλιτεχνών και τεχνιτών από τις συλλογές των Εθνικών Μουσείων του Παγκόσμιου Πολιτισμού της Σουηδίας.

Ο καταναλωτισμός, οι πρακτικές της βιομηχανοποίησης, η οικονομική εκμετάλλευση, η πολιτική, όλα, έχουν συμβάλλει στο να αλλάξει η σχέση μας με την ύλη και την δημιουργία, η σχέση μας με την φύση και την χειροτεχνία.  Ένα χειροποίητο αντικείμενο, υλοποιεί με αμέτρητους τρόπους μια συσχέτιση με τον κόσμο, τους ανθρώπους, την ψυχή του δημιουργού και την δική μας.

Τοποθετημένα δίπλα δίπλα, ιστορικά και σύγχρονα αντικείμενα, το τότε και το τώρα, οι Σκανδιναβικές Χώρες και η Ιαπωνία.  Το χειροποίητο, ο χρόνος, η κίνηση, ο θάνατος και οι τελετουργίες συμπορεύονται με στόχο να αναδείξουν μια άλλη ιστορία των αντικειμένων, τον τρόπο που η γνώση επηρεάζει την χειροτεχνία, αλλά και πως πορεύεται προς το μέλλον.

Μέσα από την δημιουργική σύνθεση των Rebecca Ahlstedt και Anna Senno, επιμελητριών της Juxtaposing Crafts, η έκθεση φιλοδοξεί να δημιουργήσει νέα έργα που φωτίζουν τις διαφορετικές οπτικές γωνίες και τις ιστορίες που κουβαλούν μαζί τους τα χειροποίητα αντικείμενα!

Για πρώτη φορά στην ιστορία του Östasiatiska Museet, πραγματοποιούνται συναντήσεις μεταξύ έργων δασκάλων μπαμπού τέταρτης γενιάς, τελετουργικών λουτρού (που δημιουργήθηκε πρόσφατα από την Ισλανδία και χρησιμοποιεί αγγεία Jōmon), τύμπανα Sami του δέκατου όγδοου αιώνα.

«Ένα τεχνούργημα συχνά ζει περισσότερο από τον δημιουργό του για να αφηγηθεί τις ιστορίες μας. Στην έκθεση, νεογέννητοι και χιλιόχρονοι πρωταγωνιστές συναντιούνται δίπλα-δίπλα στον ίδιο χώρο. Αυτές οι συναντήσεις μπορούν να μας διδάξουν πολλά για τον χρόνο και τον χώρο, τον άνθρωπο και τη φύση, τη ζωή και τον θάνατο, το υλικό και την ομορφιά» λέει η Anna Senno.

«Μέσω των υλικών και του στολιδιού, διαμορφώνουμε μόνοι μας τον κόσμο», λέει η Rebecca Ahlstedt. «Πολλά από τα έργα είναι διαδραστικά και αναλογικά».

Το Juxtaposing Craft συνεχίζεται και τον χειμώνα του 2023 στο Östasiatiska Museet στη Στοκχόλμη.

Η έκθεση είναι μια συνεργασία της Undeni και των Εθνικών Μουσείων του Παγκόσμιου Πολιτισμού της Σουηδίας και υποστηρίζεται από το Nordic Culture Fund. Η έκθεση παρουσιάζει επίσης αντικείμενα από το Μουσείο Dalarna, το Mucem στη Μασσαλία και την Galerie Mingei στο Παρίσι.

Κείμενο Τζένη Φραγκούλη

https://www.ostasiatiskamuseet.se/