«Σουφλί & Μετάξι» Ελληνοσουηδική εικαστική έκθεση στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Η έκθεση «Σουφλί & Μετάξι» στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης,  διοργανώνεται από το Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών σε συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ), το KONSTFACK, University of Arts Crafts and Design, της Στοκχόλμης και το Σύλλογο Φίλων Της Μετάξης «Η Χρυσαλλίδα».

 

Σκοπός της έκθεσης είναι η παρουσίαση των προσωπικών έργων των φοιτητών από τις δύο σχολές, της ΑΣΚΤ και του KONSTFACK, που συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «A common thread. Artistic exchange Sweden-Greece», στο Σουφλί του Έβρου τα έτη 2019 και 2022, καθώς και η ανάδειξη της μοναδικότητας του Σουφλίου.

Ελπίδα Χατζηνικολάου

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα διάρκειας μιας εβδομάδας, δεν αποβλέπει μόνο στη δημιουργία σχέσεων και στην ανταλλαγή γνώσεων και ιδεών νέων καλλιτεχνών και καθηγητών των δύο χωρών. Αποσκοπεί επίσης και στην ανάδειξη της μοναδικότητας του Σουφλίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όχι μόνο ως προς τη σύγχρονη παραγωγή και επεξεργασία του μεταξιού (σε όλα τα στάδια παραγωγής του, από τη σηροτροφία έως τη μεταξουργία) και τη βιωσιμότητα της ύλης, αλλά και στην ιδιαίτερη ιστορία και πλούσια πολιτιστική κληρονομιά του τόπου.

Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής δράσης οι φοιτητές συμμετείχαν ενεργά σε εργαστήρια με θέμα την κλωστοϋφαντουργία μεταξιού, τη βαφή με φυσικές χρωστικές της περιοχής, το μακραμέ, τη σχεδίαση και το τύπωμα μεταξιού χρησιμοποιώντας παραδοσιακές αλλά και σύγχρονες τεχνικές τύπωσης και ύφανσης.

Εκμεταλλευόμενοι αυτές τις γνώσεις και τα βιώματα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Σουφλί, οι φοιτητές, αξιοποιώντας το μετάξι ως ύλη, θα μας παρουσιάσουν τώρα τα προσωπικά τους έργα σε διάφορες εικαστικές προτάσεις.

Ντέπυ Παυλίδου

Συμμετέχουν τα εργαστήρια της ΑΣΚΤ: Α΄, Β΄, Γ, ΣΤ΄, Ζ΄, Ι΄και ΙΓ΄ Ζωγραφικής, Α΄ και Γ΄ Γλυπτικής καθώς και το Εργαστήριο Γραφιστικής και Τέχνης του Βιβλίου.

Συμμετέχει το τμήμα του KONSTFACK: Textile, The Department of Craft.

Συμμετέχουν οι φοιτητές της ΑΣΚΤ: Βιλελμίνη Ανδριώτη, Ελισάβετ Γκολφινοπούλου, Μαργαρίτα Γούκου, Έλενα-Άννα Δεμερτζή, Μάγαλένα Ζώτου, Αικατερίνη Κούκκου, Δέσποινα Κουκουλά, Ιωάννα Λημνιού, Βασίλης Μαλακούνας, Ευάγγελος Νάνος, Ελένη Νικολάου, Αναστασία-Ευγενία Παρασκευά, Ντέπη Παυλίδου, Δημήτριος-Ραφαήλ Σημάδης, Σοφία Σουλιώτη, Μυρτώ Σταματοπούλου, Ελπίδα Χατζηνικολάου.

Συμμετέχουν οι φοιτητές του KONSTFACK: Lovisa Axén, Sun Bjers, Turid Elgenäs Lindholm, Klara Gardtman, Pernille Knudsen, Konrad Lidén, Vera Ljunggren, Elisabeth Radhe, Maja Rooth, Amanda Sartori Leksell, Emma Vässmar.

Επιμέλεια: Δρ. Ερατώ Χατζησάββα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Διευθύντρια του ΙΓ’ Εργαστηρίου Ζωγραφικής και Πρόεδρος του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών της ΑΣΚΤ και Ulrika Mårtensson Hanje, Senior Lecturer, KONSTFACK.

Υπόλοιποι διδάσκοντες: Elsa Chartin, Senior Lecturer, KONSTFACK, Δημοσθένης Αβραμίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Διευθυντής Εργαστηρίου Νωπογραφίας και Τεχνικής των Φορητών Εικόνων της ΑΣΚΤ, Λουκάς Λουκίδης, ΕΕΠ ΑΣΚΤ, Αλεξάνδρα Γεωργιάδου, ΕΔΙΠ ΑΣΚΤ, Δήμητρα Χανιώτη, ΕΔΙΠ ΑΣΚΤ.

Η έκθεση εγκαινιάζεται την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου, στις 19:30, και θα διαρκέσει έως τις 20 Νοεμβρίου 2022, με ώρες επίσκεψης 18:00-22:00. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Με την ευγενή υποστήριξη: Δήμος Σουφλίου, Μουχταρίδης Silk Line, Τσιακίρης Silk House.

*Στην κεντρική φωτογραφία, έργο της Ελένης Νικολάου