Platforms Project 2023: Η διεθνής έκθεση της ανεξάρτητης καλλιτεχνικής σκηνής έρχεται στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

Η Αθήνα επικαιροποιεί τη θέση της στον διεθνή πολιτιστικό χάρτη με μεγάλες και σημαντικές διοργανώσεις. Το Platforms Project 2023 – Independent Art Fair έρχεται από τις 26 έως τις 29 Οκτωβρίου 2023 στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων  (Πειραιώς 100, Γκάζι)  με 56 εικαστικές πλατφόρμες από 24 χώρες, 4 πλατφόρμες Αρχιτεκτονικής, 4 θεατρικές πλατφόρμες, μουσική και dj’s και ένα πολύπλευρο παράλληλο πρόγραμμα ομιλιών και ημερίδων, performance, workshops, εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά.

Έργα τους θα παρουσιάσουν περισσότεροι από 900 καλλιτέχνες και δημιουργοί. Στη διεύθυνση του πρότζεκτ είναι η Άρτεμις Ποταμιάνου και ο Μιχάλης Αργυρού. Την καλλιτεχνική επιμέλεια του Platforms Project 2023 έχει η Άρτεμις Ποταμιάνου.

Για τέσσερις μέρες η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων θα αποτελέσει τόπο συνάντησης και δικτύωσης καλλιτεχνικών ομάδων από όλο τον κόσμο, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει εκ των έσω την πιο φρέσκια, ανεξάρτητη, σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία,να ανακαλύψει τις νέες τάσεις, να κατανοήσει την αξία της συνεργασίας στην καλλιτεχνική πρακτική και φυσικά να δει τους ίδιους τους καλλιτέχνες in action.

Για περισσότερο από μία δεκαετία, το  Platforms Project υποστηρίζει τον πειραματισμό και την έρευνα. Στη φετινή 11η διοργάνωσή του θα φιλοξενήσει, για πρώτη φορά, ομάδες από το χώρο του θεάτρου, της μουσικής, της αρχιτεκτονικής και του design, επιδιώκοντας την συνέργειά τους με τον εικαστικό χώρο και επεκτείνοντας το διεθνές δίκτυο που έχει ήδη δημιουργηθεί την τελευταία 10ετία.

Το Platforms Project, δέχθηκε και φέτος εκατοντάδες αιτήσεις από όλο τον κόσμο. Επέλεξε και παρουσιάζει 56 εικαστικές πλατφόρμες από 24 χώρες (Ελλάδα, Κύπρος, ΗΠΑ, Καναδάς, Ολλανδία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Λίβανος, Δανία, Σουηδία, Γερμανία, Πολωνία, Αυστρία, Βέλγιο, Αυστραλία, Κίνα,  Τουρκία, Ουκρανία,  Βενεζουέλα, Χιλή, Αργεντινή, Ρωσία, Βραζιλία, Ελβετία). Θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 900 καλλιτέχνες επεκτείνοντας το παγκόσμιο δίκτυο που οικοδομείται και επικοινωνεί τα τελευταία δέκα χρόνια μέσω του Platforms Project.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Παράλληλα με την παρουσίαση της έκθεσης του Platforms Project 2023, θα πραγματοποιηθούν 3 ημερίδες, ομιλίες, 40 περφόρμανς και workshops.

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: Σημαντικό́ κομμάτι του Platforms Project αποτελεί́ το εκπαιδευτικό́ πρόγραμμα KIDS LAB για παιδιά́ 4-16 ετών. Με τίτλο “Εσύ πως νιώθεις σήμερα;”  είναι σχεδιασμένο από την πλατφόρμα Pow Wow, και έχει ως αφετηρία το έργο του Σουηδού καλλιτέχνη  Jeppe Hein «Your Journey». Τα παιδιά θα κληθούν να ζωγραφήσουν ένα πρόσωπο ανάλογα με τα συναισθήματά τους εκείνη τη στιγμή (χαρά, έκπληξη, αμηχανία, θυμός…) Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι μια διαδραστική τοιχογραφία – κολλάζ μεγάλης κλίμακας από μοναδικά πρόσωπα, αποτέλεσμα της δημιουργικότητας των παιδιών, της αυθεντικότητας και της ειλικρίνειάς τους.

Open Studios της ΑΣΚΤ : Αναπόσπαστο κομμάτι του Platforms Project αποτελεί το παράλληλο πρόγραμμα Open Studios, που πραγματοποιείται για 6η συνεχόμενη χρονιά. Οκτώ Εργαστήρια της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών παρουσιάζουν στους υπαίθριους χώρους της  Άνω Αυλής της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων, έργα φοιτητών και ειδικά́ διαμορφωμένα πρότζεκτ.

Ξεναγήσεις : Το Platforms Project έχει πρόγραμμα ξεναγήσεων ώστε να έρθει το ευρύ κοινό κοντά στη σύγχρονη τέχνη και να γνωρίσει τους δημιουργούς. Σημείο συνάντησης είναι η είσοδος της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων (Ημέρες και ώρες Παρασκευή 27, Σάββατο 28 & Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2023:  14:00,  16:00, 19:00).

 

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων  (Πειραιώς 100, Αθήνα 118 54, Γκάζι)
Εγκαίνια: Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2023 και ώρα 18.00 – 22.30
Διάρκεια Έκθεσης: Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2023 έως Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2023
Ώρες λειτουργίας
Πέμπτη 26 Οκτωβρίου:18.00 – 22.30
Παρασκευή 27 Οκτωβρίου έως Κυριακή 29 Οκτωβρίου: 12.00 – 21.00
Ξεναγήσεις
Παρασκευή 27, Σάββατο 28 & Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2023  14:00,  16:00, 19:00
Εισιτήρια: 3 ευρώ (ημερήσιο εισιτήριο): 26 Οκτωβρίου έως 28  Οκτωβρίου και  Κυριακή 29 Οκτωβρίου, 12.00 – 17.00 (σε κάθε εισιτήριο 1 ευρώ θα διατεθεί για τους σκοπούς της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες – UNHCR)  –  10 ευρώ: Κυριακή 29 Οκτωβρίου, 17.00 – 23.00.  Δωρεάν είσοδος σε ΑΜΕΑ, Μέλη του Επιμελητηρίου Εικαστικών και Μέλη της AICA, Φοιτητές ΑΣΚΤ και  Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού ΠΑΔΑ, Παιδιά έως 18 ετών(απαιτείται η επίδειξη της κάρτας μέλους / πάσο)

Το Platforms Project από την πρώτη διοργάνωσή του το 2013 αποτελεί την ετήσια διεθνή συνάντηση εικαστικών ομάδων-πλατφορμών απ’ όλο τον κόσμο. Είναι μία διεθνής έκθεση, που στόχο έχει την καταγραφή του τρόπου δραστηριοποίησης των εικαστικών ομάδων και τη δημιουργία δίαυλων επικοινωνίας και συνεργασίας με άλλες χώρες.

Website:www.platformsproject.com