Ο «Απόμαχος Μετσοβίτης» του Κυριάκου Ρόκου, φόρος τιμής στους Γέροντες της Πλατείας του Μετσόβου

Ο «Απόμαχος Μετσοβίτης» είναι το γλυπτό του Κυριάκου Ρόκου, δωρεά στην πατρίδα του το Μέτσοβο, του οποίου τα αποκαλυπτήρια θα γίνουν στην πλατεία του Μετσόβου, την ορεινή κωμόπολη του νομού Ιωαννίνων, 19 Νοεμβρίου 2023.

Το έργο αποτελεί συγκινητική αναφορά του γλύπτη Κυριάκου Ρόκου, στους γέροντες της πλατείας του Μετσόβου, οι οποίοι όταν παραχωρούσαν την κληρονομιά τους στους νέους, τα χωράφια και τα κοπάδια τους, μαζευόντουσαν πια στην πλατεία και καθόντουσαν στο παγκάκι εκεί, αναπολώντας τα περασμένα, με διηγήσεις από τα δύσκολα αλλά και όμορφα χρόνια τους.

Την υλοποίηση του γλυπτού, δωρεά του δημιουργού στην γενέτειρά του, ανέλαβε η Βουλή των Ελλήνων.

Η πινακίδα του έργου: ”  Α Π Ο Μ Α Χ Ο Σ    Μ Ε Τ Σ Ο Β Ι Τ Η Σ  ”  Το   έργο   αυτό   είναι   προσφορά τού   γλύπτη   Κυριάκου   ΡΟΚΟΥ   στον   τόπο  του . Με   την   ευγενή   χορηγία   υλοποίησης ,   από τη  ΒΟΥΛΗ   ΤΩΝ   ΕΛΛΗΝΩΝ  επί   Προεδρίας  Κωνσταντίνου   ΤΑΣΟΥΛΑ –  Οκτώβρης  2023.

Η μακέτα του «Απόμαχου Μετσοβίτη» είχε εκτεθεί το 2022 στην Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ, σε έκθεση στα πλαίσια του θεσμού των «Δημιουργικών Συναντήσεων», όπου φιλοξενήθηκαν έργα του γλύπτη Κυριάκου Ρόκου και της ζωγράφου-χαράκτριας Ρουμπίνας Σαρελάκου.

O Κυριάκος Ρόκος, γνωστός κυρίως ως γλύπτης με πολλές διακρίσεις και Ομότιμος Καθηγητής και πρώην Προΐστάμενος του Τμήματος ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ & ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΗΣ του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, πήρε τα πρώτα του μαθήματα από τον Πάνο Σαραφιανό και τον Βρασίδα Βλαχόπουλο και σπούδασε γλυπτική στη Σχολή Καλών Τεχνών (1965-1969) με τον Γιάννη Παππά και γυψοτεχνία-χαλκοχυτική με τον Νίκο Κερλή.
Στη συνέχεια πήγε στο Παρίσι και σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών, δουλεύοντας κοντά στον Κώστα Κουλεντιανό και τον Σεζάρ. Σπούδασε επίσης λιθογραφία κοντά στον Ζωρζ Νταγιέ μέχρι το 1976. Κατά την τριετία 1981-1983 δίδαξε ελεύθερο σχέδιο στη Σχολή Βακαλό, ενώ μέχρι σήμερα διδάσκει στα Τ.Ε.Ι. Αθήνας. Για το έργο του έχει τιμηθεί επανειλημμένα με βραβεία.
Έχει παρουσιάσει το έργο του σε ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει λάβει μέρος σε πολυάριθμες ομαδικές διοργανώσεις,
Τα προσωπικά βιώματα και οι εμπειρίες αποτελούν την αφετηρία για τη δημιουργία των συνθέσεων του Κυριάκου Ρόκου, που διαμορφώνονται από ποικίλα υλικά – μάρμαρο, πωρόλιθο, γρανίτη, πέτρα, πηλό, γύψο, ξύλο, μπρούντζο και πολυεστέρα – και χαρακτηρίζονται από συνδυασμούς τμημάτων του ανθρώπινου σώματος που συσσωρεύονται και ξεπηδούν από το βασικό όγκο του υλικού, δημιουργώντας, μέσω μιας σουρεαλιστικής ή ονειρικής ατμόσφαιρας, πλήθος συνειρμών.
Εκτός από τις ελεύθερες γλυπτικές συνθέσεις έχει επίσης φιλοτεχνήσει αντικείμενα καθημερινής χρήσης, καθώς και δημόσια μνημεία, τάφους, σήματα, μετάλλια και πλακέτες.
 Στο πλαίσιο της ευρύτερης καλλιτεχνικής του δραστηριότητας έχει επίσης συνεργαστεί με το Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν, το Εθνικό Θέατρο, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων και τον Μίνω Βολανάκη, έχει εκδώσει βιβλία και έχει δημοσιεύσει άρθρα στον ημερήσιο τύπο.
Έργα του υπάρχουν στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ. Στις Πινακοθήκες ΜΕΤΣΟΒΟΥ,ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, Α.ΒΙΑΝΝΟΥ, ΓΡΗΓΟΡΑΚΗ. Στα Μουσεία Τέχνης «ΒΟΡΡΕ», «ΠΙΕΡΙΔΗ», στην Εθνική Τράπεζα, στο Υπουργείο Πολιτισμού. Σε εξωτερικους χώρους και σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Κείμενο Τζένη Φραγκούλη