Λευκάδιος Χερν: Ο Λευκαδίτης εθνικός ποιητής της Ιαπωνίας που υμνεί την ελευθερία και το νεοβουδισμό

Ο Λευκάδιος Χερν ήταν Λευκαδίτης, αλλά θεωρείται επίσης ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς της Ιαπωνίας. Ο “εθνικός ποιητής” της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου, έγινε γνωστός με το ιαπωνικό όνομα Yakumo Koizumi. Γεννήθηκε το 1850 στη Λευκάδα και πέθανε το 1904. Ο πατέρας του ήταν Ιρλανδός και υπηρετούσε στη Λευκάδα κατά τη διάρκεια της Βρετανικής κατοχής των Επτανήσων, ως υψηλόβαθμος χειρουργός στο σύνταγμα του.

Ο Λευκάδιος έζησε δύσκολη ζωή. Εγκαταλείφθηκε από την μητέρα του σε συγγενείς στην Ιρλανδία σε πολύ μικρή ηλικία και δεν ξαναείδε ποτέ τους γονείς του. Σε ηλικία 17 χρονών στο Λονδίνο, ζούσε στα πτωχοκομεία. Η μόνη του χαρά ήταν οι επισκέψεις σε βιβλιοθήκες και μουσεία. Σε ηλικία 19 χρονών τον στέλνουν στην Αμερική. Όπως θα έγραφε αργότερα ο ίδιος «Πετάχτηκα, για να αρχίσω τη ζωή μου άφραγκος στο πεζοδρόμιο μιας αμερικανικής πόλης». Για κάποιο διάστημα ήταν εξαθλιωμένος, ζούσε σε στάβλους ή αποθήκες σε αντάλλαγμα για χαμαλοδουλειές. Καταφύγιο σωτηρίας και πάλι οι βιβλιοθήκες και η αγάπη για τα γράμματα.

Με το ταλέντο του ως συγγραφέας, ο πολυγραφότατος Χερν αρχίζει να βγάζει τα προς το ζειν, ως δημοσιογράφος. Τα κείμενα του περιελάμβαναν ιμπρεσσιονιστικές  περιγραφές τόπων και χαρακτήρων και πολλά καταγγέλλουν την πολιτική διαφθορά, την εγκληματικότητα, τη βία, τη μισαλλοδοξία και τις αποτυχίες των υπεύθυνων της δημόσιας παιδείας και υγείας. Ζει 10 χρόνια στη Νέα Ορλεάνη, όπου αρχίζει να κάνει κριτική λογοτεχνικών έργων.

Στην Ιαπωνία πηγαίνει σε ηλικία 30 χρονών, σε μια δημοσιογραφική αποστολή. Εξασφαλίζει θέση εργασίας ως καθηγητής, αρχίζει να γράφει για την Ιαπωνία και σε 5 χρόνια, πολιτογραφείται Ιάπωνας. Παντρεύεται τη Σετζουσόκο Κοϊζούμι και μαζί της κάνει τέσσερα παιδιά.

Ήταν ένας από τους πρώτους δυτικούς συγγραφείς που υιοθέτησαν βουδιστικές ιδέες διαλογισμού της πραγματικότητας στο έργο του. Μια ουμανιστική οπτική της πραγματικότητας που δίνει έμφαση στην σύνδεση και όχι στον διαχωρισμό. Ο Χερν είδε τον Βουδισμό ως μια ορθολογική, «επιστημονική» περιγραφή της πραγματικότητας επειδή απέφευγε την πίστη σε μια υπερβατική θεότητα, θέτοντας αντίθετα μια εμπειρική έκθεση του σύμπαντος που προέρχεται από προσωπική εμπειρία και προτάσεις που ήταν αυτονόητα αληθινές. Ο Χερν δημιούργησε ένα όραμα της πραγματικότητας στο οποίο αναφέρεται ως «νέα φιλοσοφία»  και ως «νεο-βουδισμός».

«Χρωστάμε περισσότερα στις ψευδαισθήσεις μας παρά στις γνώσεις μας» Λευκάδιος Χερν

Όλα τα βιβλία του γράφτηκαν στα Αγγλικά και κυκλοφορούν μεταφρασμένα σε πολλές γλώσσες. Ο Λευκάδιος Χερν ήταν ένας οικουμενικός άνθρωπος. Το έργο του έχει ιστορική αξία, γιατί προσέφερε στη Δύση μερικές από τις πρώτες προβιομηχανικές περιγραφές της Ιαπωνίας και για την Ιαπωνία γιατί απέδωσε στα γραπτά του την ψυχή της. Το έργο του στο σύνολο του, δίνει  μαθήματα ζωής. Ήταν ένας δημιουργός χωρίς πατρίδα. Η δύναμη του πηγάζει από την απόλυτη ελευθερία που δεν αναγνωρίζει σύνορα. Ο Λευκάδιος Χερν, επικεντρώνεται στην ουσία αποκαλύπτοντας την ομορφιά της απλότητας όποιο θέμα και αν προσεγγίζει, με όποιο θέμα καταπιάνεται.

Πεθαίνει σε ηλικία 54 ετών από καρδιακή προσβολή.

Η Λευκάδα,  αδελφοποιημένη με τον δήμο Σιντζούκου, στην Ιαπωνία, τα τελευταία 32 χρόνια, με συνδετικό κρίκο τον Λευκάδιο Χερν, ιδρύει το πρώτο ιστορικό κέντρο της Ευρώπης, το πρώτο μουσείο για τον Λευκάδιο Χερν, το 2014 στην πόλη της Λευκάδας. Ο επισκέπτης με τη βοήθεια φωτογραφιών, κειμένων, εκθεμάτων μπορεί να περιηγηθεί στις σημαντικές στιγμές της εντυπωσιακής ζωής του Λευκάδιου Χερν, ενώ κάθε χρόνο διοργανώνονται στο νησί οι “Ημέρες Λευκάδιου Χερν”.