Η εικαστικός Χριστίνα Αθανασούλα-Μαντζαβίνου μας ταξιδεύει στη Sosúa μέσα από τα μοναδικά κοσμήματα της!

Η εικαστικός Χριστίνα Αθανασούλα-Μαντζαβίνου στη Gallery Genesis μας ταξιδεύει μαγικά, μέσα από τα μοναδικά κοσμήματα της, φτιαγμένα από υλικά της φύσης, φυτικά ή οργανικά, τα οποία συνέλεξε  από το ταξίδι της στην Ακτή Sosúa της Δομινικανής Δημοκρατίας, πάνω στον Ατλαντικο ωκεανό. 

Έμπειρη καλλιτέχνις του κοσμήματος είναι γνωστή για την θαυμαστή ικανότητα της να συνδυάζει ετερογενή στοιχεία να συνταιριάζει ανεπεξέργαστα σχήματα, να τιθασεύει ακατέργαστους όγκους, να εναρμονίζει χρωματικές χροιές και έτσι αποτυπώνει το ταλέντο της σε μια ξεχωριστή σειρά εξωτικών κοσμημάτων, όπως αναφέρει η ιστορικός τέχνης Λουΐζα Καραπιδάκη, μιλώντας για την δουλειά της Χριστίνας. Η σύγχρονη έκφραση της αρχέγονης αισθητικής στο έργο της Χριστίνας Αθανασούλα-Μαντζαβίνου σαγηνεύει τον θεατή με την πρώτη ματιά: τα άχρηστα αντικείμενα (καρποί, κόκκαλα, αποξηραμένες φλούδες, όστρακα, κογχύλια) γίνονται θελκτικά χρηστικά έργα τέχνης στα χέρια της και αποκτούν αποτροπαϊκό χαρακτήρα, χωρίς να χάνουν τη μοναδική τους ομορφιά.

Η Ίρις Κρητικού , η Ιστορικός Τέχνης γράφει για την έκθεση: “Στην όχθη μιας παλιάς ξύλινης τραπεζαρίας σε κάποιο ήσυχο προάστιο της Αθήνας, ασπρίζουν οι συναρμογές και οι ενάλιες αναμνήσεις ενός μοναδικού υπερατλαντικού ταξιδιού. Δυο χρόνια πριν, η φίλη μου Χριστίνα, η ταλαντούχα ετούτη εικαστικός με τα αεικίνητα θέλω, που γνωρίζει με σοφό ένστικτο πώς να συνταιριάζει ό,τι πολύτιμο κι ευτελές αγαπά να συλλέγει, ταξίδεψε στη Sosúa. Είκοσι δύο ημέρες μετά, το ανταλλακτήριο εκχύλισμα ενός πρωτόλειου, αναλφάβητου παραδείσου, χώρεσε στη μικρή βαλίτσα της.

Πίσω στο εργαστήριο, τα ακατέργαστα κοράλλια και τα κοχύλια, οι ατόφιοι σκελετοί των ψαριών και τα κελύφη των καβουριών, τα καύκαλα και τα δόντια των ζώων και τα λεπτά κόκκαλα των πτηνών, οι ζαρωμένοι καρποί και τα κουκούτσια των τροπικών φρούτων, τα άχυρα και τα φύλλα ή τα φύκια, τα ξεβρασμένα κομμάτια του πλαστικού και τα στρογγυλεμένα θαλασσινά βότσαλα, οι σκλήθρες των ξύλων, τα υπολείμματα από αδρές δερμάτινες σόλες και οι υφασμάτινες ίνες από πρόχειρα θερινά ενδύματα που διασώθηκαν από τα αγκάθια ενός θάμνου  – τα ετερόκλητα κατάλοιπα μιας τροπικής σωστικής ανασκαφής, τράπηκαν στα θριαμβικά τρόπαια μιας συναρπαστικής πρωτογενούς ιθαγένειας. Μιας γλυπτικής οργανικής ποίησης του ελάχιστου που αναβλύζει μιαν αψεγάδιαστη άγρια ομορφιά, σαν το πολύτιμο θαλασσινό καταπίστευμα του Melville, σαν τα ευτυχισμένα χειροποίητα καλύβια από πέτρα, καλάμια και λάσπη της ζαχαρένιας ακτής της Sosúa.

Ο σπάνιος αυτός θησαυρός που αποχωρίστηκε την άγνωστη Νήσο του, αρμάτωσε 25 περίαπτα περιδέραια, πλούμισε μια τσάντα ψαρέματος, κέντησε ένα πολυκόχυλο γιλέκο σαμάνου. Επιτυγχάνοντας μια θαυμαστά επινοητική ροβινσωνική χρήση της πρώτης ύλης και τεκμηριώνοντας τα τοτεμικά θραύσματα των ωκεάνιων της ημερών με ανεπεξέργαστες μαυρόασπρες φωτογραφίες ημερολογίου που ενισχύουν ως οπτικό σημειωματικό χάδι το ποιητικά φυσιοδιφικό μα και αυτογνωσιακό της εγχείρημα, η Χριστίνα Αθανασούλα – Μαντζαβίνου, προτείνει με τόλμη μια αρχέγονη και μαζί εντελώς νέα γλώσσα, μια δεξιοτεχνική αναστροφή στο φτερό του καρχαρία, έναν σπαρταριστά ιδιόχειρο αισθητικό τόπο και τρόπο.”

Η Χριστίνα Αθανασούλα – Μαντζαβίνου γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1968. Σπούδασε γραφιστική και σχέδιο στην Σχολή Βακαλό art & design. Παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα φωτογραφίας στην ΑΚΤΟ, με τον Α. Ξανθάκη. Ασχολήθηκε με λογότυπα εταιριών και σήματα στην οικογενειακή επιχείρηση Αθανασούλας ΑΒΕΕ offset & packing – γραφικές τέχνες καθώς και με αφίσες κινηματογράφου. Δούλεψε στον ΟΤΕ για 25 έτη στο δημιουργικό τμήμα και από το 2003 έως σήμερα ασχολείται με το κόσμημα. Κύριο μέλημα της είναι κυρίως η σύνθεση ετερόκλιτων υλικών, παλιών και νέων, υλικά από τη φύση, υφάσματα, νήματα, ανασυνθέτοντας και ενώνοντάς τα. Γυρίζοντας σε παζάρια και υπαίθριες αγορές ταξιδεύοντας και ψαχουλεύοντας εντοπίζει: χάντρες vintage, πετρώματα από τη γη, ημιπολύτιμες πέτρες, αλυσίδες, πόρπες, σκουλαρίκια, κορδέλες, τρέσες, κεντήματα και υφαντά που προσπαθεί να τα μπερδέψει-συνθέσει σε ένα κόσμημα. Κοσμήματα της έχουν φιλοξενηθεί, σε ομαδικές εκθέσεις μουσείων της Ελλάδας και σε γκαλερί της Αθήνας. Ζει και εργάζεται σε Νέο Ψυχικό και Σαρωνίδα.

Επιμέλεια έκθεσης: Ίρις Κρητικού – Λουΐζα Καραπιδάκη. Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Γιώργος Τζάνερης

Εγκαίνια έκθεσης: Σάββατο 5 Ιουνίου 2021, (από τις 12 το μεσημέρι έως τις 7 το απόγευμα). Διάρκεια έκθεσης: 5 έως 19 Ιουνίου 2021

Gallery Genesis.
35 HARITOS Street,
Kolonaki 10675
Athens, Greece.
Tel.: +30 211 7100566
www.gallerygenesisathens.com

www.facebook.com/yiorgos.tzaneris

www.facebook.com/pages/Genesis-Gallery

https://www.instagram.com/gallerygenesisathens/

Gallery Genesis Opening Hours:
Tuesday – Thursday – Friday 12:00 – 21:00
Wednesday – Saturday 12:00 – 15:00