Η Air France εγκαταλείπει το αεροδρόμιο Orly

Ως απάντηση στο μεταβαλλόμενο τοπίο των αεροπορικών ταξιδιών και την αυξανόμενη εστίαση στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα, η Air France με μια στρατηγική κίνηση ανακοίνωσε σημαντικές αλλαγές στις εσωτερικές της δραστηριότητες.

Η αεροπορική εταιρεία, ανταποκρινόμενη στη μειωμένη ζήτηση για εγχώρια επαγγελματικά ταξίδια και στις πρόσφατες πολιτικές της γαλλικής κυβέρνησης που ενθαρρύνουν βιώσιμα ταξίδια, πρόκειται να μεταφέρει όλες τις εσωτερικές πτήσεις στο Διεθνές Αεροδρόμιο Charles de Gaulle (CDG) του Παρισιού έως το 2026. Αυτή η κίνηση ανοίγει το δρόμο για την χαμηλού κόστους θυγατρική της Transavia, να αναλάβει τα ηνία στο αεροδρόμιο Paris-Orly (ORY).

Πιο συγκεκριμένα, η άνοδος των τηλεδιασκέψεων, η μείωση των επαγγελματικών ταξιδιών εντός της χώρας και η αυξανόμενη μετάβαση στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα, και τις σιδηροδρομικές μετακινήσεις (λόγω και των κυβερνητικών συστάσεων σε συνδυασμό με την πολιτική εταιρικής κοινωνικής ευθύνης) οδηγούν σε διαρθρωτική πτώση στη ζήτηση στο δίκτυο εσωτερικών πτήσεων της Air France. Μεταξύ   2019 και 2023, η κυκλοφορία στα εσωτερικά δρομολόγια από το Παρίσι-Orly μειώθηκε κατά 40% και έως 60% για μονοήμερα ταξίδια.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, ο όμιλος της Air France παρουσίασε ένα πρόγραμμα που αφορά στην προσαρμογή των πτήσεων αυτών, προς και από το Παρίσι, μέχρι το καλοκαίρι του 2026.

  • Η Air France θα πραγματοποιεί όλες τις εσωτερικές και διεθνείς πτήσεις της από τον κόμβο της στο Παρίσι, το αεροδρόμιο ParisCharles de Gaulle. Η μόνη εξαίρεση, σύμφωνα με τις οδηγίες Δημόσιας Υπηρεσίας (Public Service Order – PSO): Η Air France θα συνεχίσει να προσφέρει τις πτήσεις προς/από Κορσική από το αεροδρόμιο του Ορλί. Έτσι η Air France θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Η εταιρεία μαζί με την Air Corsica υπέβαλαν κοινή προσφορά για την ανανέωση αυτής της PSO από το 2024, δείχνοντας έτσι την δέσμευσή της για συνεχή παρουσία στην Κορσική.
  • Η Transavia θα γίνει το σημείο αναφοράς στον όμιλο Air France σε ότι αφορά το αεροδρόμιο ParisOrly. Η Transavia θα συνεχίσει την πορεία ανάπτυξής της, χάρη στον συνεχώς αυξανόμενο στόλο των νέων αεροσκαφών της οικογένειας Airbus A320neo. Τα αεροσκάφη αυτά νέας γενιάς προσφέρουν μείωση κατά 15% στην κατανάλωση καυσίμων και εκπομπών CO2, όπως επίσης και μείωση κατά 50% του αποτυπώματος θορύβου.

Από τώρα και μέχρι το 2026, η Air France θα συνεχίσει τις πτήσεις προς Τουλούζη, Μασσαλία και Νίκαια, όπως επίσης και προς τις Γαλλικές υπερπόντιες επικράτειες από το αεροδρόμιο του Ορλί.

Καθώς η διαδικασία προσαρμογής προχωρά, η Air France θα ενισχύσει τον αριθμό πτήσεων από το Παρίσι-Charles de Gaulle προς Τουλούζη, Μασσαλία και Νίκαια, Νίκαια, Πουάντ-α-Πιτρ και Φορ-ντε-Φρανς, καθιστώντας έτσι πιο εύκολες τις διεθνείς συνδέσεις και ενισχύοντας τη συνδεσιμότητα των Γαλλικών περιφερειών και των υπερπόντιων επικρατειών. Ο Όμιλος Air France προτίθεται επίσης, έπειτα από διαβούλευση με τα σχετικά όργανα, να εντάξει την Transavia στις πτήσεις προς Τουλούζη, Μασσαλία και Νίκαια από το αεροδρόμιο του Ορλί, από το καλοκαίρι του 2026.

Η μεταφορική ικανότητα του ομίλου μεταξύ Παρισιού και Τουλούζης, Μασσαλίας και Νίκαιας θα διατηρηθεί στο 90% του τρέχοντος επιπέδου της, και στο 100% για τα δρομολόγια μεταξύ Παρισιού και των Γαλλικών υπερπόντιων επικρατειών.

Η πρωτοβουλία ως σύνολο θα βοηθήσει την Air France να διατηρήσει μια ισχυρή παρουσία σε όλες τις αγορές που εξυπηρετεί, και να ανταποκριθεί καλύτερα στην ταχύτατα μεταβαλλόμενη ζήτηση στα ταξίδια. Θα βελτιστοποιήσει τη χρήση των πόρων κάθε εταιρείας, θα κάνει πιο ξεκάθαρη την προσφορά για τους πελάτες και θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της Air France.

Περιορισμένες επιπτώσεις στο προσωπικό, αποφεύγοντας αναγκαστικές απολύσεις   

Σε ότι αφορά στους εργαζόμενους που έχουν βάση στις γαλλικές περιφέρειες και δεδομένου ότι μέρος των πτήσεων που πετούν επί του παρόντος από το Ορλί θα μεταφερθούν στο Σαρλ ντε Γκολ, οι επιπτώσεις αυτής της πρωτοβουλίας στις θέσεις εργασίας σε Τουλούζη, Μασσαλία και Νίκαια θα είναι περιορισμένες, και θα διαχειριστούν αποκλειστικά και μόνο βάσει εθελοντικής μετακίνησης και αποχωρήσεων. Οι βάσεις πληρωμάτων στους σταθμούς αυτούς θα διατηρηθούν.