Η Άννα Μαρία Τσακάλη και οι «Τέσσερις Εποχές» στην γκαλερί Kalfayan

Η γκαλερί Kalfayan παρουσιάζει την ατομική έκθεση της Άννα Μαρίας Τσακάλη με τίτλο  «Τέσσερις Εποχές». Η έκθεση προέκυψε οργανικά, ως ζωτική ανάγκη καταγραφής του ρυθμού της ζωής ο οποίος διέπεται από αλλαγές. Η Άννα Μαρία αποτυπώνει στα έργα της την ενέργεια των λουλουδιών, η οποία τη διαπερνά, αντιμετωπίζοντας την ομορφιά ως «αναζήτηση, προορισμό και συμφιλίωση με τη ζωή». Στα ζωγραφικά έργα της τα λουλούδια προσφέρουν μια σύγχρονη ανατομία της ανθρώπινης ψυχής με μια επίμονη απόδοση της λεπτομέρειας, στο φως και στο σκοτάδι, την ‘άνθηση’ και την ‘σιγή’. Ο υπαρξιακός προβληματισμός πρωταγωνιστεί.

Είναι ενδεικτικό του εικαστικού έργου της ότι δεν την ενδιαφέρει να ‘καταγράψει΄ την εικόνα της φύσης, αλλά να βιώσει τη γέννηση της εικόνας όπως βλασταίνει η φύση:  «Το ίδιο το έργο είναι για μένα φύση. Θέλω να έρθει στο φως αυτό που δεν περιγράφεται, που είναι ακόμη και σε μένα άγνωστο μέχρι να αποκαλυφθεί στην επιφάνεια του έργου. Η φύση είναι ενέργεια, δύναμη, αναγέννηση. Τα λουλούδια έχουν μια ένταση παρουσίας. Για μένα η ομορφιά τους είναι σαν ένα ξαφνικό ξύπνημα. Αυτό το αναπάντεχο ξάφνιασμα που μπορεί να μας συγκινήσει και να μας κάνει να ξεχάσουμε τους φόβους και τις δυσκολίες, να ξαναβρεθούμε κοντά στον εαυτό μας. Τα λουλούδια ως χαρά, επιθυμία, ηδονή της ζωγραφικής πράξης αλλά και της αναπαράστασης, ως αντίδοτο στο άγχος.»

Για την Άννα Μαρία Τσακάλη, η τέχνη είναι ένας εσωτερικός παλμογράφος: «Καταγράφει την αλλαγή των ρυθμών, τους κραδασμούς, τη χαρά, την επιθυμία. Αυτές οι αλλαγές όπως απεικονίζονται προσφέρουν το ‘σχέδιο’ ενός εσωτερικού τοπίου. Ταυτόχρονα, η τέχνη καταγράφει τις αλλαγές της φύσης, της ζωής. Ο ‘ρυθμός’ είναι από τα πρώτα πράγματα που είναι παρόντα στη ζωή, ο χτύπος της καρδιάς, ο πρώτος ρυθμός της φύσης.»

Kalfayan Galleries (Χάρητος 11, Κολωνάκι, Αθήνα). Διάρκεια: 5 Μαίου – 4 Ιουνίου 2022.  Ώρες λειτουργίας:

Δευτέρα 11.00 – 15.00 | Τρίτη – Παρασκευή 11.00 – 19.00 | Σάββατο 11.00 – 15.00

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα:
H Άννα Μαρία Τσακάλη γεννήθηκε το 1959 στον Πειραιά. Σπούδασε ζωγραφική στην École Nationale Supérieure des BeauxArts στο Παρίσι, με δάσκαλο τον Leonardo Cremonini (1983-1987). Το 2013 η αναδρομική έκθεση της καλλιτέχνιδας με τον τίτλο “Infini Végétal” (επιμέλεια : Françoise RousselLeriche) παρουσιάστηκε στο Musée Lambinet (Βερσαλίες, Παρίσι). Το έργο της έχει παρουσιαστεί σε πλήθος εκθέσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.  Έχει τιμηθεί με το βραβείο της Fondation Colas και το βραβειο  ACAM στο Παρίσι. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα και στο Παρίσι.