Γιώργος Κυριακόπουλος “Η Αρχαιολογία του Χτες”: Μια προσέγγιση στην επιστήμη της μνήμης

O Γιώργος Κυριακόπουλος με σπουδές στη νομική και στις πολιτικές επιστήμες, καριέρα ανάλογη και πάθος για την έρευνα, υπογράφει το λεύκωμα με θέμα “Η Αρχαιολογία του Χτες: Ερειπωμένα σπίτια και υποστατικά του Αιγαίου” από τις εκδόσεις Ποταμός.

Έντεκα χρόνια, τριάντα νησιά, τετρακόσιες φωτογραφίες ερειπωμένων σπιτιών από όλο το Αιγαίο και ένας γοητευτικός κόσμος του χτες αναδύεται, συντηρημένος τόσο στα ίδια τα κτίσματα όσο και στο εσωτερικό τους, όπου συχνά υπάρχουν παγωμένα τα τεκμήρια της τελευταίας τους χρήσης και ζωής.

Τετρακόσιες εικόνες συντεταγμένες σε εικοσιδύο ενότητες και σχολιασμένες με κείμενα που διερμηνεύουν το σκεπτικό και τη ματιά του, συνθέτουν μια ανθρωπολογία του χτες, ίσως μια «αρχαιολογία του χτες», αφού η μελέτη τους παρέχει πληθώρα πληροφοριών για τις συνήθειες, τα χούγια, το γούστο, τα επαγγέλματα, τις ασχολίες, τα μαγειρέματα, τις προτιμήσεις, ακόμα και τις πεποιθήσεις των ανθρώπων που έζησαν, δούλεψαν, διασκέδασαν, αγάπησαν και κάποτε μίσεψαν ή πέθαναν σ’ αυτά.

“Η Αρχαιολογία του Χτες”, όπως αποτυπώνεται στο βιβλίο του Γιώργου Κυριακόπουλου, είναι μια προσέγγιση στην επιστήμη της μνήμης, που θα ευχόμουν να είναι όχι η γοητευτική εξαίρεση, αλλά ο κανόνας!” αναφέρει η Αγγελική Κοτταρίδη, Έφορος Αρχαιοτήτων Ημαθίας.

“Ευτυχώς, ο Γιώργος Κυριακόπουλος πρόλαβε με τις φωτογραφίες του να “παγώσει” την αποδρομή της μακράς διάρκειας του αιγαιοπελαγίτικου πολιτισμικού τοπίου πριν την οριστική του αλλοτρίωση. Και προτείνει να προλάβουμε κι εμείς”, γράφει ο Δημήτρης Αθανασούλης, Έφορος Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Η Αρχαιολογία του Χτες είναι το δεύτερο βιβλίο του. Το πρώτο βιβλίο του, η συλλογή διηγημάτων “Η τρισεγγονή της Αραπίνας και άλλες ιστορίες” (Εστία, 2017), τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος 2018. “Η περίληψη” (Εστία, 2021) θα είναι το πρώτο του μυθιστόρημα.

Ο Γιώργος Κυριακόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1958. Σπούδασε νομικά και πολιτικές επιστήμες στην Αθήνα και το Λονδίνο. Εργάστηκε αποκλειστικά σε επιχειρήσεις, έχοντας κρατήσει παράλληλα έναν αυστηρά ιδιωτικό του κόσμο, όπου συνυπάρχουν η έρευνα για τη νεότερη ελληνική κεραμική, η φωτογραφία, το γράψιμο, το φαγητό και το κρασί, οι φίλοι, η πολιτική, η αρχιτεκτονική, η ιστορία, η αρχαιολογία και η Αθήνα.