Αρχαία ελληνικά χρυσά σκουλαρίκια με την αρπαγή του Γανυμήδη

Ζευγάρι χρυσά σκουλαρίκια με τον Γανυμήδη και τον Δία που έχει πάρει την μορφή αετού. Ελληνικό αριστουργηματικό κόσμημα της κλασικής περιόδου, 330–300 π.Χ., με συνολικό ύψος μόλις 6 εκ. και μικτή τεχνική.

Αυτά τα υπέροχα σκουλαρίκια αποτελούνται από ένα μεγάλο λουλούδι, πιθανόν αγιόκλημα,  κάτω από το οποίο κρέμεται μια εξαιρετικά καλοδουλεμένη τρισδιάστατη φιγούρα του Γανυμήδη στα νύχια του Δία, ο οποίος έχει πάρει την μορφή του αετού. Κοκκίδωση και συρματερή τεχνική προσθέτουν και εντυπωσιάζουν στην μικρογλυπτική σύνθεση.

Ο Γανυμήδης ήταν πρίγκηπας της Τροίας, περίφημος για την ομορφιά του, γιος του Τρωός, βασιλιά της Τροίας και της Καλλιρόης. Ο Δίας μεταμορφώθηκε σε αετό και αρπάζοντάς τον, τον μετέφερε στον Όλυμπο, όπου του έδωσε αθανασία και έζησε αιώνια εκεί ως οινοχόος των θεών. Τον Γανυμήδη οι αρχαίοι τον ταύτισαν με το θεό των πηγών του Νείλου και τον έκαναν αστερισμό. Είναι ο Υδροχόος του ζωδιακού κύκλου και προσωποποιεί το ανεξάντλητο νερό των σύννεφων που γονιμοποιεί τη γη. Η γλυπτική τέχνη, η ποίηση, η ζωγραφική και η κωμωδία ασχολήθηκαν με τον μύθο του Γανυμήδη. Σήμερα σώζονται σε διάφορα μουσεία συμπλέγματα με κύριο ήρωα τον Γανυμήδη.

Η όλη σύνθεση της αρπαγής του Γανυμήδη στα περίφημα αυτά σκουλαρίκια, είναι ένα γλυπτό αριστούργημα σε μικρογραφία, το οποίο προσομοιάζει το αντίστοιχο μπρούτζινο του γλύπτη Λεωχάρη, το πρώτο μισό του τέταρτου αιώνα π.Χ.

Ο Λεωχάρης, ήταν αρχαίος Έλληνας γλύπτης, ο οποίος έζησε στα μέσα του 4ου αιώνα π.Χ. στην Αθήνα. Έργα του είναι το περίφημο άγαλμα του Ισοκράτη, τα χρυσελεφάντινα αγάλματα του βασιλιά Φιλίππου της γυναίκας του Ολυμπιάδας, του Αλέξανδρου, μεγάλο μέρος του μαυσωλείου της Αλικαρνασσού, το άγαλμα του Δία στην Ακρόπολη, το άγαλμα του Απόλλωνα, η προτομή του Αυτόλυκου και η αρπαγή του Γανυμήδη.

Τα σκουλαρίκια φυλάσσονται στο The Metropolitan Museum of Art στη Νέα Υόρκη.

https://www.metmuseum.org/