Σάλτσα πιπεριάς Λουτένιτσα, από το ένα βαζάκι στο άλλο

Αυτή η σάλτσα πιπεριάς προέρχεται από την Βουλγαρία, λέγεται Λουτένιτσα και είναι μια παραδοσιακή πηχτή σάλτσα πιπεριάς, που φτιάχνεται με ψημένες πιπεριές Φλωρίνης. Συνήθως προσθέτουν καρότο, ντομάτα και σκόρδο. Μπορεί να έχει και μελιτζάνα. Εμείς την φτιάξαμε χωρίς μελιτζάνα, με πιπεριές Φλωρίνης από γυάλινο βάζο. Πολύ νόστιμη σάλτσα, ιδανική για ζυμαρικά, για την πίτσα, για μπρουσκέτες και ότι άλλο σας κάνει όρεξη.  Την αποθηκεύετε σε αποστειρωμένα γυάλινα βαζάκια και όταν τα ανοίξετε, τα βάζετε στο ψυγείο.

ΥΛΙΚΑ
  • 1 βαζάκι ψημένες πιπεριές Φλωρίνης
  • 4-5 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι καθαρισμένο και ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδου καθαρισμένη και ψιλοκομμένη
  • 1 μεγάλο καρότο καθαρισμένο και κομμένο σε ροδέλες
  • 1 ντομάτα καθαρισμένη, ξεσποριασμένη και ψιλοτριμμένη
  • 1 κύβο ζωμού λαχανικών
  • 1 κουτ. γλ. κοφτό ζάχαρη
  • 1 κουτ. σουπ. αποξηραμένο δυόσμο
  • αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
  1. Ανοίγετε το βαζάκι με τις πιπεριές, τις βγάζετε, τις στραγγίζετε και τις χονδροκόβετε. Σε κατσαρόλα βάζετε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί καλά. Σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Ρίχνετε τις πιπεριές και ανακατεύετε. Προσθέτετε τον κύβο ζωμού, την ντομάτα, το καρότο και 2 φλ.τσαγ. νερό. Αλατοπιπερώνετε, ρίχνετε την ζάχαρη, τον δυόσμο, ανακατεύετε και σκεπάζετε. Σιγοβράζετε για 30 περίπου ώρα και την πολτοποιείτε με το ραβδομπλέντερ. Συνεχίζετε το σιγοβράσιμο για άλλα 30 λεπτά ή μέχρι η σάλτσα να πιει το νερό της και να γίνει παχύρευστη.
  2. Αν θελήσετε να την αποθηκεύσετε σε βαζάκια, όπως είναι καυτή, γεμίζετε 2 ή 3 μικρά γυάλινα, τα οποία έχετε ζεστάνει στον φούρνο στους 100β. για αποστείρωση. Βιδώνετε τα καπάκια τους και τα γυρίζετε από την ανάποδη, μέχρι να κρυώσουν εντελώς. Γυρίζετε από την καλή και διατηρείτε την σάλτσα στο ντουλάπι μέχρι να την χρησιμοποιήσετε. Στο ψυγείο όταν ανοίξετε το βαζάκι.
  3. Αν δεν την αποθηκεύσετε σε βαζάκια, την σερβίρετε αμέσως. Υπέροχη σάλτσα πιπεριάς για κεφτεδάκια και πατάτες τηγανιτές. Καλή όρεξη.