Πάμε Μayan! Στον maitre της Nikkei κουζίνας στην Αθήνα, Σεφ Σταμάτη Τσίλια!

Πάμε Mayan για πολλούς λόγους!  Καταρχήν γιατί αγαπάμε τη Nikkei κουζίνα.

Η Ιαπωνία είναι γνωστή ως ένα από τα πιο εσωστρεφή και παραδοσιακά κράτη στον κόσμο και η κουζίνα Nikkei (σημαίνει μετανάστης στα Ιαπωνικά) γεννήθηκε τον 19ο αιώνα, όταν Γιαπωνέζοι (κυρίως ανθρακωρύχοι και εργαζόμενοι σιδηροδρόμων) μετανάστευσαν σε ξένες χώρες για καλύτερες συνθήκες εργασίας, με τους περισσότερους να φτιάχνουν το νέο τους σπίτι στη Λατινική Αμερική, στο Περού.

Η κουζίνα Nikkei είναι μια αρμονική σύνθεση fusion, μεταξύ της γαστρονομικής παράδοσης της Ιαπωνίας και του Περού. Η ιαπωνική γαστρονομική παράδοση παντρεύεται με τις έντονες, ζωντανές και πικάντικες γεύσεις του Περού, και… πυροτεχνήματα!

Στην Αθήνα, στο αγαπημένο Mayan του αγαπημένου Σεφ Σταμάτη Τσίλια, στην αγαπημένη Στοά Πεσμαζόγλου (Πανεπιστημίου 39), η κουζίνα Νikkei διαπρέπει!

Με μπάρα που αποτελεί εμπειρία, διότι φιλοξενεί ακριβώς μπροστά της 10 πολυθρόνες και έτσι ο σεφ δημιουργεί και σερβίρει την ίδια στιγμή μπροστά μας (στη σκεπαστή αυλή υπάρχουν και τραπέζια).

Με κατάλογο (με βάση φυσικά την ιαπωνική – περουβιανή κουζίνα) που αλλάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα για να μην βαριόμαστε ποτέ! Χρησιμοποιούνται εγχώρια ψάρια και θαλασσινά όπως λυθρίνια, μπαρμπούνια, γαρίδα και άλλα, ανάλογα την εποχή, ενώ το σούσι του Mayan κινείται και αυτό στα πρότυπα της Nikkei κουζίνας.

Λατρεύουμε τη γαρίδα τεμπούρα (και όλα τα τεμπούρα!) με σπαράγγια, φρέσκο κρεμμύδι, αβγά καπελάνου και σάλτσα acevisado (γάλα ‘τίγρη’ leche de tigre, από το ceviche (το εθνικό πιάτο του Περού)! Δεν έχω καλύτερο!!! (κεντρική φωτογραφία)

Εντωμεταξύ, απογεύματα 6-8, ο Σεφ κερνάει ένα ποτήρι κρασί για να γνωριστείτε! Το ίδιο και στους θεατρόφιλους! Με το εισιτήριο του θεάτρου έχετε ένα ποτήρι κρασί!

Ο δε bar tender, Άρης Χατζηαντωνίου ετοιμάζει negroni με αρώματα μανιταριών που βρήκε ο Σταμάτης στην China town στην Κίνα! Και το ανάλογο ρούμι!

Ιαπωνοπερουβιανή πανδαισία!

Και μην ξεχνάμε, ο αγαπημένος Σεφ έχει δώσει μεγάλη βάση στις σάλτσες και στις μαρμελάδες, αλλά έχει δημιουργήσει ακόμα και το τυρί (!) το οποίο φτιάχνεται σε κενό αέρος και αποτελεί εμπειρία!

Όσο για την λίστα των κρασιών, αυτή περιέχει επιλογές τόσο από τον Ελληνικό όσο και από τον Ισπανικό και Χιλιανό αμπελώνα. Επίσης στον κατάλογο υπάρχουν και κάποια premium ποτά.

Ο Σεφ Σταμάτης Τσίλιας,  ξεκίνησε τα πρώτα του μαγειρικά βήματα στην Αμερική, συνέχισε ως επικεφαλής σε εστιατόρια υψηλής γαστρονομίας, με την μαγειρική του να επηρεάζεται κυρίως από τις αρχές της Ασιατικής κουζίνας. Έχει βραβευτεί πολλάκις από θεσμούς και διοργανώσεις, με ξεχωριστή και τιμητική όμως την βράβευση από την UNESCO για την κοινωνική του προσφορά στην Ελλάδα και το εξωτερικό!

MAYAN: Τηλέφωνο κρατήσεων +30 21 0331 4349

Instagram   Facebook