H Ηπειρώτισσα Ντεμπίνα είναι ΠΟΠ Ζίτσα

Η ποικιλία Ντεμπίνα είναι ελληνική λευκή ποικιλία σταφυλιών που καλλιεργείται κυρίως στην περιοχή της Ζίτσας του νομού Ιωαννίνων σε υψόμετρο 600 – 700 μέτρων, από τον 7ο τουλάχιστον αιώνα και ήταν η βασική γηγενής ποικιλία.

Το όνομα Ντεμπίνα κατά πάσα πιθανότητα προέρχεται από το ιταλικό «de vino» -που σημαίνει σταφύλι του κρασιού- και αυτός είναι ο λόγος που εικάζεται ότι έχει ιταλική προέλευση.

Η Ντεμπίνα έχει χαρακτηριστεί ποικιλία για κρασιά Π.Ο.Π.,  Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης με τοπωνύμιο ΖΙΤΣΑ. Είναι ΟΠΑΠ (Ονομασία Προελεύσεως κρασιού Ανωτέρας Ποιότητος) μόνο για τα λευκά ξηρά κρασιά τα οποία καλλιεργούνται στην περιοχή της Ζίτσας του νομού Ιωαννίνων.

Καλλιεργείται στους λόφους και στις πλαγιές έξι χωριών της φημισμένης Αμπελουργικής Ζώνης «Ζίτσα»: Ζίτσα, Πρωτόπαπα, Καρίτσα, Λιγοψιά, Κληματιά, Γαβρίσιοι.

Είναι ποικιλία ζωηρή, παραγωγική κι έχει μεγάλη προσαρμοστικότητα σε διάφορα εδάφη. Έχει καλή φυσική οξύτητα, ιδανική για την παραγωγή αφρωδών οίνων. Δίνει λευκά κρασιά ήπια και ντελικάτα, ενώ δεσπόζουν τα αρώματα εσπεριδοειδών, αχλαδιού και πράσινου μήλου.

Η Ντεμπίνα απαντάται και σε άλλες περιοχές, όχι όμως σε τόσο μεγάλη έκταση.

Kατά μια άλλη εκδοχή οφείλει την ονομασία της στο χωριό Ντάμπενι που βρίσκεται μεταξύ Καστοριάς και Κορυτσάς.  Πρώτη όμως η Ζίτσα εισήγαγε την καλλιέργεια της Ντεμπίνας στην Ελλάδα και δημιούργησε ένα ροζέ ημίξηρο, λιγότερο ή περισσότερο αεριούχο κρασί που προέκυπτε από την οινοποίηση της λευκής Ντεμπίνας και των ερυθρών τοπικών ποικιλιών Μπεκιάρι και Βλάχικο. Ο αεριούχος χαρακτήρας του ήταν καθαρά θέμα τύχης και οφειλόταν στις κλιματολογικές συνθήκες και το ψυχρό και υγρό Ηπειρωτικό κλίμα της περιοχής που δεν άφηναν τα σταφύλια να ωριμάσουν εντελώς.

Στα οινοποιεία της Ζίτσας, η γευσιγνωσία αποτελεί μία ιδιαίτερη εμπειρία εφόσον μπορεί να περιλαμβάνει όλη την γκάμα οινοποίησης, από αφρώδεις και ημιαφρώδεις οίνους, λευκούς, ροζέ και ερυθρούς ξηρούς, αποστάγματα, παλαιωμένα αποστάγματα καθώς και άλλα διαφορετικά στυλ κρασιού.

Κείμενο Τζένη Φραγκούλη
Πηγές: debina.gr, winemakersofnorthgreece.gr, wikipedia