Οι 8 διατροφικοί συνδυασμοί που κάνουν κακό, μπορεί γευστικά να ταιριάζουν απόλυτα, όμως δεν λειτουργούν υπέρ σας. Κάποιες τροφές τα πάνε καλά μαζί ενώ κάποιες άλλες όχι, καθώς η αλληλεπίδραση των χημικών ενώσεών τους μπορεί να έχει αρνητικό αποτέλεσμα. Δείτε παρακάτω, ποιούς συνδυασμούς καλό είναι να αποφεύγετε στην διατροφή σας.
Της Μυρτώ Μεγαρίτου
Φρούτα μετά το φαγητό
Οι υγιεινιστές και οι διατροφολόγοι γνωρίζουν καλά ότι τα φρούτα δεν συνδυάζονται καλά με άλλες τροφές. Ο λόγος είναι ότι τα φρούτα εμπεριέχουν απλά σάκχαρα που δεν επιβαρύνουν την πέψη. Έτσι χωνεύονται εύκολα και δεν μένουν πολύ στο στομάχι. Αυτό δεν συμβαίνει με τις άλλες τροφές, τις πλούσιες σε λιπαρά, πρωτεϊνες και άμυλο, οι οποίες μένουν για μεγαλύτερα διαστήματα στο στομάχι καθώς απαιτούν περισσότερο χρόνο για την πέψη. Έτσι αν μετά το γεύμα φάτε φρούτο, τα σάκχαρά του θα μείνουν και αυτά περισσότερο χρόνο στο στομάχι και θα υποστούν ζύμωση. Το ίδιο φυσικά ισχύει και στα πιάτα πχ σαλάτες που περιέχουν ωμά φρούτα μαζί με αλλαντικά, ξηρούς καρπούς, τυριά κλπ.
Σπανάκι και γαλακτοκομικά
Το οξαλικό οξύ που βρίσκεται σε υψηλές συγκεντρώσεις στο σπανάκι είναι ο πιο ισχυρός ανασταλτικός παράγοντας απορρόφησης ασβεστίου. Έτσι, αν είναι σημαντική η απορρόφηση ασβεστίου για εσάς (γιατί ακολουθείτε vegeterian διατροφή ή είστε στην εμμηνόπαυση) προτιμήστε να μην συνδυάζετε το σπανάκι ή το πατζάρι (και αυτό περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις οξαλικού οξέος) με γαλακτοκομικά. Πείτε αντίο λοιπόν στην σπανακόπιτα ή φτιάξτε την χωρίς τυρί, με πληθώρα άλλων μυρόχορτων, κρεμμύδι και ρυζάκι να απορροφήσει τα υγρά. Εξαιρετική και πεντανόστιμη.
Μπανάνες και γάλα
Γευστικά ταιριάζουν και είναι συνηθισμένος συνδυασμός σε γλυκά, παγωτά και smoothies. Η αλήθεια όμως είναι ότι όταν παντρεύονται η μπανάνα με το γάλα δημιουργούν κατα την Αγιουβέρδα και τους διατροφολόγους έναν από τους πιο δύσπεπτους και τοξινοπαραγωγικούς συνδυασμούς. Δημιουργούν σύγχηση στο πεπτικό μας σύστημα με αποτέλεσμα να επιβραδύνουν την σκέψη, να βαραίνουν το σώμα, να δημιουργούν ανισοροπίες, ακόμα και αλλεργίες. Αν παρ’όλα αυτά δεν πεισθήκατε, τουλάχιστον φροντίστε οι μπανάνες που θα χρησιμοποιήσετε να είναι πολύ πολύ ώριμες και προσθέστε κάρδαμο και κανέλα που ενεργοποιούν το πεπτικό σύστημα.
Τσάι και γάλα
Το τσάι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που δρουν κατά της φλεγμονής, η οποία είναι συνδεδεμένη με πολλές χρόνιες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και του διαβήτη. Ωστόσο, ακόμη και μερικές σταγόνες γάλακτος (αγελαδινού ή σόγιας) στο φλιτζάνι σας, μπλοκάρουν αυτά τα οφέλη, καθώς οι πρωτεΐνες του δεσμεύουν τα αντιοξειδωτικά του τσαγιού και εμποδίζουν την απορρόφησή τους. Επιπλέον, το γάλα, σε αυτή την περίπτωση δεν μπορεί να αυξήσει ούτε το ασβέστιο, καθώς η καφεΐνη του τσαγιού (το τσάι περιέχει καφεϊνη, αν και λιγότερη από τον καφέ) μπορεί να μειώσει την απορρόφησή του. Αν πραγματικά θέλετε να προσθέσετε κάτι ευεργετικό στο τσάι σας, ρίξτε μερικές σταγόνες λεμονιού. Έτσι, θα αυξηθεί η ποσότητα των αντιοξειδωτικών που ο οργανισμός σας μπορεί να απορροφήσει. Το παραπάνω ισχύει τόσο για το πράσινο τσάι όσο και για το μαύρο. Ειδικά για το πράσινο οι ειδικοί προτιμούν να πίνεται καλύτερα σκέτο, χωρίς καθόλου ζάχαρη, μόνο με λίγο λεμόνι.
Άσπρο ψωμί + μαρμελάδα
Οι απλοί υδατάνθρακες αυξάνουν κατακόρυφα τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Κατά συνέπεια, ο συνδυασμός δύο ή περισσοτέρων -π.χ. λευκό ψωμί και μαρμελάδα – αποτελεί τη συνταγή της «καταστροφής». Το σάκχαρο στο αίμα αυξάνεται απότομα και ο οργανισμός πρέπει να εργαστεί πολύ σκληρά για να το μειώσει εκκρίνοντας ινσουλίνη από το πάγκρεας. Μόλις συμβεί αυτό, η ενέργεια και η διάθεσή σας θα πέσουν στο ναδίρ, αφήνοντας σας κουρασμένους και εκνευρισμένους. Μακροπρόθεσμα, η διαδικασία αυτή μπορεί τελικά να προκαλέσει αντίσταση στην ινσουλίνη και διαβήτη. Επιλέξτε αντί για επεξεργασμένους υδατάνθρακες, δημητριακά ολικής αλέσεως πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες επιβραδύνουν την πέψη και προστατεύουν από επικίνδυνες αυξομειώσεις του σακχάρου στο αίμα.
Σαλάτα + dressing χωρίς λιπαρά
Όταν αποφεύγετε τα λιπαρά στη σαλάτα σας, βάζετε ένα εμπόδιο στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition διαπίστωσε ότι τα καροτενοειδή, χρωστικές ουσίες των φυτών που συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου, καρδιαγγειακής νόσου και εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, απορροφώνται πιο εύκολα όταν συνδυάζονται με πλήρες σε λιπαρά dressing, σε αντίθεση με το συνδυασμό με χαμηλές σε λιπαρά ή χωρίς λιπαρά σάλτσες. Αλλά δεν χρειάζεται να περιχύσετε την σαλάτα σας με ένα πλούσιο σε λιπαρά ντρέσσινγκ για να επωφεληθείτε. Αρκεί λίγο ελαιόλαδο ή μαγιονέζα με βάση το ελαιόλαδο.
Αλκοόλ + καφεΐνη
Πίνετε το κρασί σας, αρχίζετε τα χασμουρητά και παραγγέλνετε έναν καπουτσίνο για να ξυπνήσετε. Αν και παγιωμένη πλέον, η ιδέα αυτή δεν είναι και τόσο καλή! Η ώθηση της ενέργειας που θα έχετε από την καφεΐνη μπορεί να συγκαλύψει την μέθη, με αποτέλεσμα να υποτιμούνται οι κίνδυνοι που συνεπάγεται. Το ίδιο ισχύει και με την άμεση ανάμειξη καφεΐνης + ποτών (π.χ. βότκα με ενεργειακά ποτά ή καφές με αλκοόλ). Έρευνα από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Wake Forest διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που συνδυάζουν καφεΐνη με αλκοόλ διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμπλακούν σε ατύχημα, σε σύγκριση με όσους μένουν μακριά από τον συγκεκριμένο συνδυασμό.
Φακές + κόκκινο κρασί
Τα κόκκινα κρασιά περιέχουν κάποιες ενώσεις που ονομάζονται τανίνες. Όταν οι τανίνες αναμιχθούν με φυτικές πηγές σιδήρου, όπως είναι οι φακές και η σόγια, παρεμποδίζουν την ικανότητα του οργανισμού να απορροφήσει το μέταλλο. Το θέμα αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους βέγκαν και τους βετζετέριαν, καθώς ο φυτικής προέλευσης σίδηρος είναι ήδη πιο δύσκολο να απορροφηθεί συγκριτικά με το σίδηρο του κρέατος. Συνδυάζοντας, λοιπόν, οποιαδήποτε φυτική πηγή σιδήρου με τανίνες, είναι πολύ πιο δύσκολο να πάρετε το σίδηρο που χρειάζεστε.