Οι καυτερές κόκκινες πιπεριές είναι ελιξίριο μακροζωίας – Και ένας πολύ έξυπνος τρόπος να τις καταναλώνουμε

Εδώ και πολλούς αιώνες, τα μπαχαρικά και οι πιπεριές θεωρούνται ευεργετικά για την υγεία, ωστόσο μόνο μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε και δημοσιεύθηκε στην Κίνα το 2015 είχε εστιάσει στις καυτερές κόκκινες πιπεριές και στην επίδρασή τους στη μακροζωία.

Της Μυρτώ Μεγαρίτου

Μια νέα μελέτη τώρα, του  Κολλεγίου Ιατρικής Larner , του Πανεπιστημίου του Βερμόντ επιβεβαίωσε τα αποτελέσματά της παλαιότερης έρευνας. Χρησιμοποιώντας στοιχεία περισσότερων από 16.000 Αμερικανών, που παρακολουθούσαν για 23 χρόνια, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως εκείνοι που κατανάλωναν καυτερές κόκκινες πιπεριές είχαν χαμηλότερα επίπεδα “LDL” (κακής) χοληστερόλης  και πίεσης ενώ  γενικότερα η κατανάλωσή καυτερών κόκκινων πιπεριών συνδέθηκε με κατά 13% μείωση  στη συνολική θνησιμότητα – κυρίως από καρδιαγγειακά και εγκεφαλικά επεισόδια.

Γνωρίζουμε ότι οι καυτερές κόκκινες πιπεριές εκτός από γεύση δίνουν και μεγάλες ποσότητες βιταμινών D και C, ίνες, ποτάσσιο και βήτα καροτίνη, ενώ σύμφωνα με τους ερευνητές, η καψαϊκίνη θεωρείται ότι παίζει ρόλο στους κυτταρικούς και μοριακούς μηχανισμούς, που προλαμβάνουν την παχυσαρκία και ρυθμίζουν την κυτταρική ροή του αίματος.   Επίσης, διαθέτουν αντιμικροβιακές ιδιότητες, αλλάζοντας θετικά τη χλωρίδα του εντέρου. «Με δεδομένο ότι η μελέτη μας γενικεύει προηγούμενα ευρήματα, η κατανάλωση πιπεριών τσίλι –ή ακόμη και πικάντικων φαγητών- μπορεί να αποτελέσει διατροφική σύσταση ή/και να τροφοδοτήσει περισσότερη έρευνα με τη μορφή κλινικών μελετών», επισημαίνουν οι ερευνητές.

Ένας έξυπνος τρόπος να τις καταναλώνουμε! Εκτός από τις γνωστές χρήσεις  (φρέσκιες ή αποξηραμένες ψιλοκομμένες μέσα στο φαγητό), μια πολύ καλή ιδέα είναι να τις καταψύξουμε φρέσκιες και να τις ψιλοτρίψουμε κατευθείαν από την κατάψυξη πάνω στην σαλάτα μας, στο σάντουιτς πάνω στο τυρί, ή κατευθείαν στο πιάτο του φαγητού μας. Νιφάδες που δίνουν νοστιμιά και έχουν πολλά οφέλη.