Η γενειάδα έχει διαφορετικά στιλ και προδιαγραφές. Δεν είναι τάση!

H γενειάδα έχει διαφορετικά στιλ και προδιαγραφές βράβευσης και η  “ανδροπρεπής”  γενειάδα έχει ψυχολογικό υπόβαθρο! Το beard look έχει κατακτήσει τον ανδρικό πληθυσμό και το λατρεύουν οι γυναίκες.

της Μαυρέτας Πολίτη

Την έκαναν μόδα οι hipsters τον 21ο αιώνα και από τότε η γενειάδα, δεν είναι πλέον χαρακτηριστικό των γιατρών και των ψυχολόγων (ή του πένθους στα καθ’ημάς). Το beard look, το μούσι, τα γένια, το ατημέλητο αξύριστο στιλ, έχουν κατακτήσει τον αντρικό πληθυσμό σε κάθε χώρα που σέβεται τον εαυτό της και τις τάσεις, αφού εκτός όλων των άλλων, κρύβουν χρόνια και ατέλειες. Ασχολήθηκε με το θέμα και η επιστήμη. Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημιου της Δυτικής Αυστραλίας αιτία για τα γένια είναι ο ανταγωνισμός που νοιώθουν τα αρσενικά απέναντι στους ομοίους τους και η γενειάδα είναι ένας τρόπος να δείχνουν δυνατοί και επιθετικοί, να επιβληθούν (in a cool way) με τις επιδεικτικά μεγάλες φαβορίτες τους. Kαι ενώ οι πωλήσεις σε ξυριστικά και αφρούς ξυρίσματος πέφτουν, αυξάνονται ανάλογα οι πωλήσεις  σε λάδια και κεριά ειδικά για την περιποίησή τους. Γιατί η γενειάδα έχει διαφορετικά στιλ και προδιαγραφές, που σαρώνει τα βραβεία. Πρέπει να είναι καθαρή (εννοείται), καλοχτενισμένη, καλοκουρεμένη και ελκυστική.

Στην Σουηδία, στην παγκόσμια ημέρα γενειάδας (ναι, υπάρχει και είναι το πρώτο Σάββατο του Σεπτεμβρίου), βραβεύουν κάθε χρόνο την καλύτερη. Εκεί, παίζουν ρόλο το μήκος, η υφή, το χρώμα, το πάχος της τρίχας και η πυκνότητα της γενειάδας (το στιλ στα μαλλιά παίζει ένα επιπλέον ρόλο). Για τους διοργανωτές, η γενειάδα δεν θεωρείται τάση πια. Είναι τόσο φυσική όσο και τα μαλλιά της κεφαλής.

Η γενειάδα έχει διαφορετικά στιλ και προδιαγραφές.

Οι σύγχρονες γενειάδες, εκτός όλων των παραπάνω πρέπει να είναι επιπλέον μαλακές, τρυφερές και εύχρηστες στην περιποίησή τους. Οι μακριές, μεγάλες γενειάδες εκτιμούνται ακόμα ιδιαιτέρως, το ίδιο και οι γενειάδες στο σχήμα φτυαριού, τύπου Σπαρτιάτικου στα δικά μας, ενώ στους μεσήλικες προτιμούνται οι μετρίου μεγέθους καλοκουρεμένες γενειάδες. Σημασία έχει να επιλεγεί στιλ ανάλογο με το σχήμα του προσώπου και απαραίτητη η υπομονή και η πειθαρχία για να φτάσει εκεί που είναι το επιθυμητό. Ένας καλός μπαρμπέρης είναι πάντα χρήσιμος ενώ οι έρευνες υποστηρίζουν ότι οι γυναίκες προτιμούν τους γοητευτικούς αξύριστους.