Loriet, το ομορφότερο ξενοδοχείο στη Μυτιλήνη

Η Μυτιλήνη είναι πανέμορφη. Αυτό όμως που την κάνει να ξεχωρίζει από τις άλλες ελληνικές πόλεις είναι τα αρχοντικά της. Πανέμορφα, επιβλητικά, με ιστορία τα περισσότερα, χωμένα μέσα σε ανθισμένους φροντισμένους κήπους, κατοικημένα από τους άρχοντες της αστικής τάξης, τους εμπόρους, τους βιομήχανους, τους εφοπλιστές. Κατοικημένα από ανθρώπους που παρήγαγαν πλούτο και πολιτισμό καθώς το νησί ήταν ιστορικά εμπορικός κόμβος όπου διασταυρώνονταν οι εμπορικοί δρόμοι της Μεσογείου και ένας από τους τελευταίους σταθμούς του Αιγαίου προς την Ανατολή. Το λιμάνι της Μυτιλήνης ήταν ένα από τα σημαντικότερα του Αιγαίου.

Οι αστικές κατοικίες που χρονολογούνται από το 1850 και μετά, σχεδιάζονται σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά  πρότυπα στο στιλ του νεοκλασικισμού, του προβηγκιανού, του βαυαρικού και μπαρόκ ρυθμό, έχοντας σοφίτες, μαρμάρινες διακοσμήσεις, σαχνισιά και τζαμωτά. Όλα βυθισμένα σε πανέμορφους φροντισμένους ολάνθιστους κήπους, με πέτρινες ή μαρμάρινες σκάλες, ζωγραφιστά ταβάνια και τοιχογραφίες στο εσωτερικό.

Ένα από αυτά, που λειτουργεί πια και ως ξενοδοχείο, το ομορφότερο του νησιού, είναι το ανακαινισμένο αρχοντικό του 18ου αιώνα, το ξενοδοχείο Loriet, στην Βαρεία, 2 χιλιόμετρα από την πόλη της Μυτιλήνης, πλάι στη θάλασσα.

Το αρχοντικό του χτίστηκε το 1888 σε μεγάλη παραθαλάσσια έκταση από τον αρχιτέκτονα Αργύρη Αδαλή βοηθού του σημαντικού αρχιτέκτονα Γερμανού Ερνέστου Τσίλλερ. Ο Αδαλής επίσης κατασκεύασε τον ναό του Αγίου Θεράποντα, το 1ο Γυμνάσιο και πολλά ακόμα σημαντικά νεοκλασικά κτίρια στη Μυτιλήνη. Οι σημερινοί ιδιοκτήτες έχουν φροντίσει με πολύ αγάπη και σκέψη για την εντυπωσιακή ανακαίνιση και επέκταση του!

Το Loriet οργανώνεται σε τέσσερα επίπεδα: το ημιυπόγειο με βοηθητικούς χώρους, δυο ορόφους κύριας κατοικίας και το σερβανί (σοφίτα) για τη διαμονή τότε του υπηρετικού προσωπικού. Οι επίσημοι χώροι υποδοχής, όπως και τα δωμάτια της πρόσοψης του τελευταίου ορόφου φέρουν τοιχογραφίες άγνωστων ζωγράφων.  Λέγεται ότι στο μικρό λόμπι η οροφογραφία με το χορό των Άγγελων ανήκει στον καλλιτέχνη της εποχής Ιθακήσιο.

Στον κήπο υπάρχει το βοηθητικό κτίσμα που συγκέντρωνε τις λειτουργίες του πλυσταριού, του αμαξοστασίου, του στάβλου και της κατοικίας του αμαξά. Επίσης εντυπωσιακή μεγάλη πισίνα.

Το Loriet συνδυάζει πια αρμονικά το παλαιό με το σύγχρονο. Περιτριγυρισμένο από φοίνικες και αιωνόβια δέντρα, το μεγαλόπρεπο αρχοντικό, εντυπωσιάζει και αποτελεί ιδανικό κατάλυμα για όσους επιπλέον εκτιμούν την ιστορία και το στιλ. Στεγάζει πολυτελέστατα δωμάτια και σουίτες, πάντα με τη μοναδική εκλεκτική ατμόσφαιρα του αρχοντικού, με υπέροχη θέα στην αναζωογονητική θάλασσα του Αιγαίου. Από απέναντι ξεκάθαρα ορατό το Αϊβαλί.

Οι χώροι του, τα δωμάτια και οι σουίτες, υψηλής αισθητικής με την πολυτέλεια του κλασικού, είναι εξοπλισμένα όλα με όλες τις ανέσεις του σύγχρονου καταλύματος ενώ το πρωινό γεύμα, τιμά την ελληνική γαστρονομία και τα τοπικά προϊόντα. Πίτες, τάρτες, φλαν, αλλάζουν με συνέπεια σχεδόν κάθε μέρα και προσφέρουν στον φιλοξενούμενο γαστρονομική εμπειρία.

Το δε καλωσόρισμα, μπαίνοντας από την επιβλητική είσοδο, ανεβαίνοντας τις πέτρινες σκάλες με το εντυπωσιακό κιγκλίδωμα, σηματοδοτεί το μεράκι των ιδιοκτητών. Λικέρ κράνα και χειροποίητα σοκολατάκια bitter.

Σκέφτεστε τίποτα καλύτερο; Εμείς όχι!

Ξενοδοχείο Loriet

Βαρυά, Μυτιλήνη 81100

Τηλ: +30 22510 43111

https://www.loriet-hotel.com/