Βόλτα με 4Χ4, με την Λέσχη Τετρακίνησης Εύβοιας, στο καλύτερο τερέν της χώρας, το Τελέθριο!

Η Λέσχη τετρακίνησης Εύβοιας, ιδρύθηκε το 2007 και έχει έδρα την Ιστιαία. Εμπνευστής της και πρώην Πρόεδρος της Λέσχης, ο Δήμαρχος Ιστιαίας – Αιδηψού Γιάννης Κοντζιάς, γέννημα θρέμμα της Ιστιαίας και η παρέα του, με όραμα να απολαμβάνουν την φύση με έναν άλλο εναλλακτικό τρόπο, να εκπαιδεύονται σε δύσκολα τερέν ώστε να μπορούν να προσφέρουν σε επίπεδο εθελοντισμού σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, αλλά και να προσφέρουν στους νέους έναν άλλο τρόπο διασκέδασης, κοντά στην φύση.

Ο Πρόεδρος της Λέσχης Γιάννης Πατσούρας και ο Δήμαρχος Ιστιαίας Αιδηψού Γιάννης Κοντζιάς

Μιλήσαμε με τον Πρόεδρο της Λέσχης, Γιάννη Πατσούρα και τον ακολουθήσαμε, μαζί με τον Δήμαρχο, σε μια συναρπαστική βόλτα στο Τελέθριο (το βουνό της Βόρειας Εύβοιας), να διαπιστώσουμε από κοντά την ιδιαίτερη φύση και την πολυποικιλότητα των διαδρομών του. Οδηγός μου στο τετρακίνητο Wrangler, ο γνωστός και εξαιρετικός γιατρός, ο χειρουργός ουρολόγος Κώστας Σούρας.

Οδηγός, ο εξαιρετικός γιατρός και μέλος της Λέσχης, ο χειρουργός ουρολόγος Κώστας Σούρας και συνοδηγός, η υπογράφουσα του άρθρου Τζένη Φραγκούλη

H διαδρομή που ακολουθήσαμε ήταν σχετικά βατή, από κεντρικό σχεδόν δρόμο. Ο Πρόεδρος όμως μας εξήγησε ότι πάνω στο βουνό τα πολλά και διαφορετικά τερέν προσφέρουν διαδρομές και εκτός δρόμου, λάσπη και χαμηλή βλάστηση, τερέν με ψηλά δέντρα και κάτω βράχο (από εκεί περάσαμε, απίστευτο τοπίο…), ξηρό χώμα ή χιόνι τις χειμερινές περιόδους. Οι εκτός δρόμου διαδρομές είναι για έμπειρους οδηγούς και εξοπλισμένα οχήματα.

Η Λέσχη, είναι ενταγμένη στο μητρώο της Πολιτικής Προστασίας από το 2008, απαριθμεί 50 μέλη και το κάθε μέλος της λέσχης έχει το δικό του τετρακίνητο όχημα. Υπάρχουν όμως και μέλη με καθαρά υποστηρικτικό της λέσχης χαρακτήρα.

Στις φωτιές σύσσωμη η λέσχη έκανε αισθητή την παρουσία της, παρέχοντας εθελοντικά εκτός από πυρόσβεση και επισκευή όπου χρειαζόταν σε επιτόπου βλάβες σε πυροσβεστικά οχήματα, σε ηλεκτρονικό εξοπλισμό (ασύρματους κλπ), σε παροχή φαγητού, νερού, σε μεταφορές κλπ.

Ένα μεγάλο μέρος του βουνού (Τελέθριο) γεμάτο οξιές, βελανιδιές και καστανιές, ευτυχώς δεν κάηκε, αντίθετα από το κομμάτι με τα έλατα και την μαύρη Πεύκη (χαρακτηριστική του Τελέθριου), το οποίο δυστυχώς κάηκε ολοσχερώς!

Η διαφορετικότητα των τερέν του Τελέθριου, συμπληρώνεται με πολλά ακόμα θετικά. Είναι πολύ κοντά στην πόλη, ξεκινάς και στα 5 λεπτά είσαι σε διαδρομή, έχει πολλούς δρόμους, λαβύρινθος κυριολεκτικά πάνω το βουνό. Γι αυτό και προτείνουν σε όποιον ετοιμάζεται για ανάβαση να έχει στην διάθεση του καλή χαρτογράφηση, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που η Λέσχη έχει σπεύσει να σώσει ανθρώπου που έχουν χαθεί στο βουνό (πολλά τα ευχαριστήρια σημειώματα που έχουν στην διάθεση τους για διασώσεις, από αστυνομία και πυροσβεστική).

Εννοείται φτάσαμε κορυφή! Μαγεία!

Δεν θέλω να παραλείψω να αναφέρω και τις λίμνες Μικρή και μεγάλη Σβάλα, οι οποίες όπως μας εξήγησε ο Γιάννης Πατσούρας, δεν μένουν ποτέ χωρίς νερό και αποτελούν ένα θαυμαστό μικρό υγροβιότοπο πάνω στο βουνό (το διαπιστώσαμε και μας άρεσε πολύ).

Ο Δήμαρχος μας μαθαίνει τα μανιτάρια!
Κοκκινομηλιά

Last but not least, η γαστρονομική ξεκούραση μετά την διαδρομή! Πανέμορφα ορεινά χωριά σας περιμένουν, με ντόπια σπιτικά φαγητά, προσφέροντας τα καλύτερα του τόπου τους. Ξεχωρίσαμε την Κοκκινομηλιά, και την Καστανιώτισα όπου εκτός όλων των άλλων πεντανόστιμων εδεσμάτων όπως το κοκκινιστό χοιρινό με  λάχανο, την ομελέτα με μανιτάρια κουμαρομανίτα (μόλις αλιευμένα), απολαύσαμε τον πιο νόστιμο κοκκινιστό αλανιάρικο κόκορα που έχετε φάει (τον φτιάχνουν παραδοσιακά και στα άλλα γειτονικά χωριά) και την περίφημη λυράτη πίτα τους (με κολοκύθα).

Περιπέτεια (δρόμου και γαστρονομίας) βουνίσια που δεν πρέπει να χάσετε. Αν ενδιαφέρεστε, μπορείτε να κάνετε την βόλτα σας με τετρακίνητο στο Τελέθριο, επικοινωνώντας με τον Πρόεδρο της Λέσχης Γιάννη Πατσούρα στο 6977003733. Ή μπείτε στην σελίδα που διατηρούν στο FB και στείλτε μήνυμα.

Κείμενο και βιωματική εμπειρία, Τζένη Φραγκούλη