Το “Φανάρι του Καλού Θεού” γιορτάζει 800 χρόνια ζωής – ο πιο πλούσιος ναός σε βιτρώ στον χριστιανικό κόσμο

Το “Φανάρι του Καλού Θεού”, ο Ρωμαιοκαθολικός καθεδρικός ναός του Αγίου Στεφάνου (Cathédrale Saint Étienne de Metz), στη Metz, την πρωτεύουσα της Λωρραίνης στη Γαλλία, συμπληρώνει φέτος 800 χρόνια ζωής (1220–2020). Ο ναός, που αλλιώς είναι γνωστός και ως La Lanterne du Bon Dieu (“το φανάρι του Καλού Θεού”), είναι ξακουστός για τα περίπου 6.500μ²  σε επιφάνεια βιτρώ (vitraux) παράθυρα, γεγονός που τον καθιστά έναν από τους πιο πλούσιος σε βιτρώ ναούς, του χριστιανικού κόσμου. Στη Γαλλία, ο καθεδρικός ναός του Chatres, ο οποίος φημίζεται επίσης για τα βιτρώ του, έχει μόνο 2.600μ² από αυτά. Όπως χαρακτηριστικά περιγράφεται ” Μπαίνοντας στο ναό, η αίσθηση είναι εκθαμβωτική: τρία επίπεδα παραθύρων βριτρώ, αυτά της κεντρικής αίθουσας και τα εξαιρετικά ψηλά και ογκώδη περιφερειακά θολωτά παράθυρα και αψίδες, πλημμυρίζουν τον χώρο με χρώμα  και κυριολεκτικά μαγεύουν και αφήνουν άφωνο τον επισκέπτη”.

Το έργο για την κατασκευή του καθεδρικού ναού, όπως τον γνωρίζουμε, ξεκίνησε το 1220, (σε αρχαίο χώρο του 5ου αιώνα, αφιερωμένο στον Άγιο Στέφανο τον Πρωτομάρτυρα) υπό την ώθηση του επισκόπου Conrad de Scharfenberg και ολοκληρώθηκε τρεις αιώνες αργότερα, το 1552, λόγω οικονομικών και πολιτικών δυσκολιών που οδήγησαν πολλές φορές σε διακοπή των εργασιών. Η πέτρα Jaumont (ασβεστόλιθος), που εξορύσσεται κοντά στη Metz, χρησιμοποιήθηκε για ολόκληρο το μνημείο, δίνοντάς του τη χαρακτηριστική χρυσή λάμψη του.  Πρόκειται για ένα εξαιρετικό κτίριο που αντιπροσωπεύει το «αποκορύφωση της γοτθικής τέχνης», σύμφωνα με έναν από τους πολλούς αρχιτέκτονες του, τον Pierre Perrat. Ο σεβασμός των αρχών της γοτθικής αρχιτεκτονικής, και το ύψος των 41 μέτρων, του χαρίζουν μια έντονη αίσθηση  ανύψωσης προς τον ουρανό. Είναι ο ψηλότερος καθεδρικός ναός στη Γαλλία, μαζί με τον καθεδρικό ναό στο Amiens, και έναν από τους ψηλότερους στον κόσμο.

Στον καθεδρικό ναό της Metz βρίσκονται βιτρώ παράθυρα κατασκευασμένα σε διάφορες χρονικές στιγμές, από τον 13ο έως τον εικοστό αιώνα. Μπορούμε να θαυμάσουμε τα έργα γνωστών τεχνιτών του γυαλιού όπως ο Hermann de Münster (14ος αιώνας), ο οποίος δημιούργησε το δυτικό παράθυρο, ο Théobald de Lixheim (16ος αιώνας) και ο Valentin Bousch (16ος αιώνας), που θεωρείται ο μεγαλύτερος ζωγράφος γυαλιού της Αναγέννησης στη Λωρραίνη. Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, πολλά από τα βιτρώ του ναού καταστράφηκαν και πολλοί καλλιτέχνες κλήθηκαν να διακοσμήσουν τα νέα βιτρώ παράθυρα. Οι Jacques Villon, Marc Chagall και Roger Bissière συμμετείχαν και η δουλειά τους πρόσθεσε μια σύγχρονη πινελιά στο κτίριο.Με περισσότερους από 700.000 επισκέπτες κάθε χρόνο, είναι το κτίριο με τις περισσότερες επισκέψεις στην ευρύτερη αυτή περιοχή της Γαλλίας.

Cathédrale Saint Étienne – Place Jean Paul II, 57000 METZ

Kείμενο Τζένη Φραγκούλη