Ταξίδι στην αρχοντική Καστοριά!

Φτάνοντας στην Καστοριά, στην πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού, το πρώτο που αντικρίζεις είναι η λίμνη. Το κέντρο, το σύμβολο και η καρδιά της πόλης. Προστατευμένη γύρω της από βουνά, Βίτσι και Γράμμο, η λίμνη Ορεστιάδα (η άλλη ονομασία της), είναι προστατευόμενη τοποθεσία του Ευρωπαϊκού Δικτύου Natura 2000, “Μνημείο Φυσικού Κάλλους” από το Υπουργείο Πολιτισμού και είναι πολύ σημαντικός υγροβιότοπος εκτός των άλλων, για τα απειλούμενη είδη πανίδας όπως τα μύδια Unio crassus και οι πεταλούδες Ροπαλόκερα. Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία την έχει συμπεριλάβει στον κατάλογο των σημαντικότερων περιοχών για τα πουλιά στην Ελλάδα.

Και ναι, είναι ωραία η βαρκάδα στη λίμνη όπως και οι βόλτες στους όμορφους δρόμους γύρω από αυτήν, κάτω από τα δέντρα με τις πάπιες και τους κύκνους να σας κάνουν άφοβα παρέα, όμως η πόλη είναι μια άλλη περίπτωση. Είναι αμφιθεατρικά χτισμένη πάνω σε μια στενή χερσόνησο της λίμνης, και είναι μια από τις ομορφότερες πόλεις των Βαλκανίων.

Περπατώντας στα πέτρινα καλντερίμια της, οι εκπλήξεις διαδέχονται η μια την άλλη. Η πόλη που έχει διατηρήσει τον παραδοσιακό χαρακτήρα της, έχει πολλά και περίφημα αρχοντικά που διαμορφώνουν καθοριστικά την αίγλη της. Κυρίως βυζαντινής αρχιτεκτονικής. Το Ντολτσό, η πιο παλιά και γραφική συνοικία της πόλης,  σε σκλαβώνει, θυμίζοντας πεισματάρικα το ένδοξο παρελθόν της. Περιδιαβείτε τα ανηφορικά δρομάκια της, χαζέψτε την θέα της λίμνης και βιώστε τον αέρα άλλης εποχής. Στα ξακουστά αρχοντικά προσέξτε τις λεπτομέρειες που αποκαλύτπουν μυστικά της εποχής τους. Τα παράθυρα, τα αετώματα, τα χαγιάτα, τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί, τις εντυπωσιακές πόρτες τους.

Θα συναντήσετε και πολλές εκκλησίες, βυζαντινής και μεταβυζαντινής αρχιτεκτονικής (περισσότερες από 70) με αξιόλογες τοιχογραφίες, που βρίσκονται σε κάθε γειτονιά και αξίζει να τις επισκεφτείτε. Η Παναγία η Κουμπελίδικη είναι ο μοναδικός ναός της Καστοριάς με τρούλο, υπερβολικά ψηλό σε σχέση με τις συνολικές διαστάσεις του κτίσματος. Η μεταβυζαντινή πετρόκτιστη εκκλησία όμως της Αγίας Παρασκευής Ντολτσού, είναι αυτή που μας κατέκτησε. Χωμένη σε ένα αδιέξοδο στενό, σεμνή και ταπεινή, δημιουργεί όμως μια κατανυκτική αίσθηση με το που την αντικρίζεις. Εσωτερικά εντυπωσιάζει το υπέροχο ξυλόγλυπτο τέμπλο του 17ου αιώνα και οι πολλές αξιόλογες εικόνες της και τοιχογραφίες.

Άλλο που σκέφτεσαι αμέσως όταν φτάσεις στην πόλη της Καστοριάς είναι οι γούνες. Οι δεξιοτέχνες γουναράδες Καστοριανοί, που κατάφεραν να ταυτιστούν με ότι καλύτερο έχει να προβάλλει η χώρα στην κατασκευή και εμπορία γούνας, φημισμένοι σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου! Μια εμπορική δραστηριότητα που δυστυχώς στις μέρες μας παλεύει να επιβιώσει.

ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΕΤΕ ΚΑΙ ΤΙ ΘΑ ΦΑΤΕ

Πολλά τα αρχοντικά μέσα στην πόλη που μπορείτε να μείνετε. Πανέμορφο το Αρχοντικό Ωρολογόπουλου, orologopoulos.gr. Αν αποφασίσετε όμως ότι θέλετε θέα στη λίμνη, το Limneon Resort & Spa, limneon.com είναι μια εξαιρετική επιλογή!

Γαστρονομικά, τι άλλο από Φασόλια γίγαντες Καστοριανούς (τοπική ποικιλία), που οι ντόπιοι τους μαγειρεύουν με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους; Γενικά, ότι επιλέξετε με όσπριο θα είναι καλό.  Όπως καλό είναι και το ντόπιο τυρί Μπάτζος. Μανουροειδές, ότι πρέπει για σαγανάκια!

Για πολύ καλό φαγητό, προτείνουμε το Ντολτσό, ntoltso.gr, πάνω στην πλατεία Ντολτσό. Ότι και να πάρετε, το ένα πιάτο πιο νόστιμο από το άλλο. Εξαιρετικοί οι γίγαντες τους φυσικά, όπως και οι φασουλοκεφτέδες τους. Δοκιμάστε επίσης το αυθεντικό Καστοριανό αγριογούρουνο στη γάστρα με δαμάσκηνα και σταφίδες και το χοιρινό με πουρέ κάστανο.

Η Καστοριά είναι μια πόλη που σε μαγεύει, πρωί και βράδυ. Δεν φτάνει να την επισκεφτείς μία μόνο φορά. Είναι προορισμός επισκέψιμος όλες τις εποχές του χρόνου και κάθε φορά η εμπειρία είναι διαφορετική!

Κείμενο Τζένη Φραγκούλη