Στην Ιστιαία το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο ήρθε από τα Καρπάθια

Στην Ιστιαία, η γιορτή είχε όλες τις σωστές προδιαγραφές μιας μεγάλης Χριστουγεννιάτικης γιορτής άψογα οργανωμένης, με τον φωτισμό του δέντρου, τους επισήμους, πλήθος κόσμου, μουσική, κάλαντα, φωτάκια, παγοδρόμιο. Όμως, εδώ υπήρχε διάχυτη μια άλλου είδους συγκίνηση, μια ατμόσφαιρα χαράς διαφορετικής. Η επόμενη μέρα του Ολοκαυτώματος της Εύβοιας, βρίσκει όλους τους κατοίκους ενωμένους δυνατούς να το γιορτάζουν, προχωρώντας με αισιοδοξία σε ένα μέλλον διαφορετικό. Οδηγός τους και πολύ αγαπητός όπως διαπίστωσα, ο Δήμαρχος Ιστιαίας – Αιδηψού Γιάννης Κοντζιάς, ο οποίος με μεγάλη συγκίνηση φώτισε το πανύψηλο 15μέτρων δέντρο που ήρθε από τα Καρπάθια!

Το δέντρο παρέλαβε ο ίδιος ο Δήμαρχος, με ταξίδι του στη Ρουμανία. Το πανέμορφο δέντρο, είναι δωρεά του Drago Gabriel Zisopol, Προέδρου της ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας, Βουλευτή και Καθηγητή Πανεπιστημίου, προς τους πολίτες του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού.

Οι δεσμοί που συνδέουν τις δύο χώρες (αδελφοποιημένη η Ιστιαία με τον  Δήμος Voluntari  Βουκουρεστίου), βαθιές και σημαντικές. Ο Δήμαρχος στον χαιρετισμό που απηύθυνε, μίλησε για το ολοκαύτωμα που έζησε η περιοχή και μέσα από το οποίο βγήκαν όλοι τους πιο δυνατοί. Μίλησε και για την πολύτιμη βοήθεια που ήρθε από την Ρουμανία.

“Μέσα από αυτή την καταστροφή, που καιγόντουσαν τα δάση μας, βλάστησε το δέντρο της αλληλεγγύης το οποίο άπλωσε τις ρίζες και τα κλαδιά του παντού, σε κάθε πόλη, σε κάθε χωριό. Μέσα στην κρίση και στις πυρκαγιές παραμερίζαμε όλα αυτά τα μικρά που μας χωρίζουν και όλοι μαζί σώσαμε τα σπίτια μας, τα χωριά μας και αρκετό δάσος που αποτελεί και το καμάρι αυτό του τόπου.”

Στην μεγάλη γιορτή, ανάλογη Βορειοευρωπαϊκής πρωτεύουσας, που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου, ο Δήμαρχος Ιστιαίας – Αιδηψού, κ. Γιάννης Κοντζιάς, καλωσόρισε τις Ρουμάνικες μπάντες που ομόρφυναν με την παρουσία τους τους εορτασμούς,  αλλά και όλους τους συλλόγους, συνεταιρισμούς, σωματεία της περιοχής που με τα κεράσματα τους ανέδειξαν για ακόμα μια φορά τον γαστρονομικό πλούτο της περιοχής. Κάτοικοι από όλες τις πόλεις και τα χωριά του Δήμου, δήλωσαν για ακόμα μια φορά στην πλατεία της Ιστιαίας την αγάπη τους για τον τόπο, φέρνοντας τα μοναδικά τους προϊόντα αλλά και μηνύματα αισιοδοξίας για το νέο ξεκίνημα που επιχειρούν.

Χριστουγεννιάτικα κάλαντα, Ελληνικά και Ρουμανικά, γεύσεις, αρώματα και μοναδικές γαστριμαργικές απολαύσεις (καζάνια με ρακόμελο), τραγούδια, συναυλία των Alcatrash, παγοδρόμιο αλλά και Pop Up σινεμά (απίστευτο!), δημιούργησαν ένα σκηνικό απερίγραπτα γιορτινό, το οποίο ολοκληρώθηκε με το άναμμα του δέντρου και τα εντυπωσιακά πυροτεχνήματα.

Μαγεία!

Κείμενο Τζένη Φραγκούλη