Σόφια: Η πανέμορφη πόλη των πάρκων, των ναών και των ιαματικών πηγών

Η Σόφια, η πρωτεύουσα της Βουλγαρίας αξίζει την προσοχή μας. Με κεντρική θέση στα Βαλκάνια, έχει πληθυσμό περίπου 1,5 εκατομμύρια κατοίκους και βρίσκεται στις πλαγιές του όρους Vitosa, σε υψόμετρο 550 μέτρων . Eίναι η δεύτερη αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης, με ιστορία σχεδόν 7.000 ετών και ήταν αρχικά Θρακικός οικισμός. Από το 29 Π.Χ. που καταλήφθηκε από τους Ρωμαίους, έγινε η σημαντικότερη Ρωμαϊκή πόλη στην περιοχή. Η πόλη καταστράφηκε κατά την επιδρομή των Ούννων το 447 και παρέμεινε κατεστραμμένη για ένα αιώνα. Ξαναχτίστηκε από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό Α’. Το 1382 η Σόφια καταλήφθηκε από την Οθωμανική κατά τη διάρκεια των βουλγαροοθωμανικών Πολέμων, μετά από μακρά πολιορκία και το 16ο αιώνα η ρυμοτομία και η όψη της Σόφιας άρχισαν να εμφανίζουν ύφος καθαρά οθωμανικό.  Απελευθερώθηκε από την οθωμανική κυριαρχία από ρωσικές δυνάμεις το 1878.  Το όνομα της, προέρχεται από την εκκλησία της Αγίας Σοφίας που χτίστηκε το 500 μ.Χ. στην τοποθεσία που βρισκόταν κάποτε ένας αρχαίος ναός. Τα κόκκινα τούβλα, από τα οποία είναι κατασκευασμένη, της δίνουν μια ιδιαίτερη γοητεία.

H όψη της Σόφιας συνδυάζει ένα ευρύ φάσμα αρχιτεκτονικών ρυθμών. Από χριστιανική Ρωμαϊκή αρχιτεκτονική και μεσαιωνικά βουλγαρικά φρούρια μέχρι τον νεοκλασικισμό και τα κτίρια της σοσιαλιστικής εποχής (πανέλκι). Μετά τον Απελευθερωτικό Πόλεμο, ο Πρίγκιπας Αλέξανδρος Βάτενμπεργκ προσκάλεσε αρχιτέκτονες από την Αυστροουγγαρία να διαμορφώσουν την αρχιτεκτονική όψη της νέας πρωτεύουσας, οι οποίοι σχεδίασαν τα περισσότερα σημαντικά δημόσια κτίρια που χρειαζόταν η βουλγαρική κυβέρνηση, καθώς και πολλές κατοικίες για την ελίτ της χώρας. Αργότερα συνεισέφεραν και πολλοί Βούλγαροι αρχιτέκτονες εκπαιδευμένοι στο εξωτερικό. Έτσι η αρχιτεκτονική του κέντρου της Σόφιας είναι ένας συνδυασμός Νεομπαρόκ, Νεοροκοκό,   Νεοαναγέννησης και Νεοκλασικισμού.

Μετά την εγκαθίδρυση της κομμουνιστικής κυβέρνησης  το 1944, η αρχιτεκτονική γραμμή μεταβλήθηκε αισθητά και δημόσια κτίρια σταλινικής αρχιτεκτονικής έκαναν την εμφάνιση τους.

Η πόλη είναι καταπράσινη. Υπάρχουν πάνω από 70 πάρκα, με τέσσερα κύρια. Το Φυσικό Πάρκο Βίτοσα (ο παλαιότερος εθνικός δρυμός στα Βαλκάνια) περιλαμβάνει μεγάλο τμήμα του Ορους Βίτοσα, καταλαμβάνει μια έκταση 270 τετραγωνικά χιλιόμετρα και βρίσκεται εξ ολοκλήρου μέσα στα όρια της πόλης.

Aπό τα κυριότερα αξιοθέατά της είναι ο Καθεδρικός του Αλέξανδρου Νιέφσκι,  κατασκευασμένος κατά την περίοδο 1904-1912 για να τιμήσει ο Βουλγαρικός λαός τους Ρώσους απελευθερωτές της χώρας μετά τον ρωσοτουρκικό πόλεμο του 1878. Καταλαμβάνει έκταση 3.170 τ.μ. και χωράει 10.000 άτομα. Η πόλη είναι επίσης γνωστή για την Εκκλησία της Μπογιάνα, μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Πανέμορφη και η ρώσικη εκκλησία του Αγίου Νικολάου, χτισμένη σε μοσχοβίτικο στυλ, με 5 μικρούς τρούλους από χρυσό, όπως και η Βασιλική της Αγίας Σοφίας.

Η Σόφια θα έπρεπε να είναι διάσημη για το μεταλλικό νερό της σε όλο τον κόσμο. Αντίθετα, είναι ένα από τα καλύτερα διατηρημένα μυστικά της. Τα νερά της που στο παρελθόν, έχουν χρησιμοποιηθεί για ιατρικούς σκοπούς σε λουτρά σε όλη την πόλη, ρέουν άφθονα στις πολλές βρύσες μεταλλικού νερού γύρω από την πόλη,  με πιο διάσημες αυτές που βρίσκονται στην καρδιά της Σόφιας ακριβώς δίπλα στο Κεντρικό Δημόσιο Λουτρό. Η Σόφια έχει 42 ιαματικές πηγές με 8 διαφορετικές υδροθερμικές ζώνες, με θερμοκρασία 30 έως 90 βαθμούς Κελσίου. Το νερό ρέει με 480 λίτρα ανά δευτερόλεπτο. Οι πηγές μεταλλικού νερού της Σόφιας είναι βαθιά κάτω από το έδαφος, είναι καθαρές και δεν κινδυνεύουν να μολυνθούν. Οι ντόπιοι γεμίζουν συνήθως μεγάλα μπουκάλια για μερικές εβδομάδες και το αφήνουν να κρυώσει στο σπίτι. Το νερό είναι καλό για τακτική χρήση.

H Σόφια είναι ιδανική για περπάτημα, χαλάρωση, καλό φαγητό και ψώνια. Οι επισκέψεις σε μουσεία, ναούς και πάρκα στα must.

Κείμενο Τζένη Φραγκούλη

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τον επίσημο ιστότοπο της Βουλγαρίας: https://bulgariatravel.org/