Ο Άγιος Πέτρος, το γραφικό κεφαλοχώρι στην Αρκαδία που πρέπει να επισκεφτείτε

Ο Άγιος Πέτρος, από τα μεγαλύτερα χωριά της Κυνουρίας, έχει κηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός! Είναι ένα πανέμορφο γραφικό κεφαλοχώρι που η ιστορία του ξεκινά τον 15ο αιώνα. Είνα πνιγμένο στο πράσινο, κατάφυτο από έλατα, καρυδιές, κέδρους και πολλά άλλα είδη δέντρων. Βρίσκεται σε υψόμετρο 950 μέτρων και απέχει 18χλμ από το Άστρος και 26χλμ από την Τρίπολη. Δίπλα του περνάει ο ποταμός Τάνος και το χωριό έχει πολλά και γάργαρα νερά.

Ξεχωρίζει για τα παλιά αρχοντικά πυργόσπιτά του, με σημαντικότερο την αποκατεστημένη πυργοκατοικία του Τούρκου αγά Τρικαλίτη (από τα Τρίκαλα Κορινθίας), “Πύργος του Αγά”, του 18ου αιώνα. Στο κέντρο του χωριού, δεσπόζει η εκκλησία των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, με ένα κτίσμα του 19ου αι. βασιλικής με τρούλο, μαρμάρινο τέμπλο, διπλό γυναικωνίτη και μια εικόνα  των Αποστόλων σπάνιας ομορφιάς, στην οποία ο Απόστολος Πέτρος κρατά τα κλειδιά του παραδείσου.

Ο άγιος προστάτης του χωριού όμως είναι άλλος. Ο Άγιος Νείλος, του οποίου  μέρος από το λείψανο φυλάσσεται στην εκκλησία των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου. Ο Άγιος Νείλος,  κατά κόσμον Νικόλαος Τερζάκης, γεννήθηκε στον Άγιο Πέτρο Κυνουρίας στα τέλη του 16ου αιώνα και χειροτονήθηκε ιερομόναχος με το όνομα Νείλος στο μοναστήρι της Παναγίας Μαλεβής. Ασκήτευσε στο Άγιο Όρος. Γιορτάζει στις 12 Νοεμβρίου.

 Γύρω από την εκκλησία των Αποστόλων και την κεντρική πλατεία, υπάρχουν πολλές και καλές ταβέρνες, μαγαζιά με παραδοσιακά προϊόντα και καφενεία.

Μην παραλείψετε να φάτε γίδα βραστή, κατσικάκι λεμονάτο, κόκορα κρασάτο στο “ο Καρράς κι ο Πάρνωνας”, πάνω στην πλατεία, μετά ή πριν το καφεδάκι κάτω από τα τεράστια δέντρα της πλατείας. Μετά ψώνια.

Ο Καρράς, του Ο Καρράς και ο Πάρνωνας.

Να πάρετε μέλι βανίλια που είναι το μέλι της περιοχής. Πολύ καλό επίσης το μέλι φασκόμηλο. Τα γλυκά του κουταλιού εξαιρετικά. Στην αυτάρκης γη, όπου όλα τα παραπάνω και πολλά άλλα είναι δικής τους παραγωγής. Αναζητήστε την Παναγιώτα ή τον Γιώργο. Εξυπηρετικότατοι και πλήρως ενημερωμένοι για τα πάντα. 6947639271.

Στην συνέχεια, στο Παραδοσιακό Εργαστήριο ζυμαρικών “Μαλεβός” για εξαιρετικές χυλοπίτες, λαζάνια, τραχανάδες. Αναζητήστε την Μαρία. Ψυχή του μαγαζιού και με το χαμόγελο στα χείλη θα σας εξηγήσει τα πάντα για τα καλούδια της. 6976232774.

Το χωριό διαθέτει άρτια τουριστική υποδομή και αποτελεί εξαιρετική βάση για πεζοπορίες προς την κορυφή του Πάρνωνα στα 1936 μέτρα και το καταφύγιο όπου μπορείτε να διανυκτερεύσετε. Επίσης για εκδρομές στα γύρω χωριά και στη Μονή Μαλεβής. Η Μονή Μαλεβής ιδρύθηκε το 717  και είναι χτισμένη στην κορυφή Μαλεβού, απ’όπου πήρε το όνομα της.

Το 1786 η μονή καταστράφηκε από τους Τούρκους γιατί οι μοναχοί πολέμησαν εναντίον τους. Στην Μονή υπάρχει μια θαυματουργή όπως λέγεται εικόνα της Παναγίας, την οποία φιλοτέχνησε ο Όσιος Λουκάς. Το Μοναστήρι είναι όμορφο και αυτοσυντηρείται. Καλλιέργειες, ζώα, μέλι. Αξίζει να το επισκεφτείτε.

Κείμενο Τζένη Φραγκούλη