Μασσαλία: Τα παραδοσιακά Navettes του Αγίου Βίκτωρα

Δεν μπορείς να μιλάς για την γαστρονομία της Provence και της Μασαλίας και μην αναφέρεις τα Navettes. Πρόκειται για τα παραδοσιακά μπισκότα σε μακρόστενο μεγάλο σχήμα, τα οποία παραδοσιακά έχουν μόνο μια γεύση. Μοσχοβολούν άνθη πορτοκαλιάς,  έχουν σχήμα βάρκας και είναι ανοιχτόχρωμα, ελαφρώς γλυκά, με λεπτεπίλεπτη γεύση και είναι τραγανά, αρκετά σκληρά. Ο καλύτερος τρόπος να τα γευτείτε είναι φρεσκοψημμένα, ελαφρά ζεστά ή  ως συνοδευτικά σε πιάτο με γλυκιά σάλτσα ή με κάποιο ζεστό ρόφημα στο οποίο θα τα βουτήξετε. Σε πολλά καλά εστιατόρια τα σερβίρουν ως συνοδευτικό με παγωτό και γλυκό με φρούτα. To σχήμα τους, σύμφωνα με την επικρατέστερη θεωρία οφείλεται στο ότι αρχικά ψήθηκε για να γιορτάσουν την Candlemas, καθολική εορτή (2 Φεβρουαρίου, ημέρα που προηγείται της σαρακοστής) και θυμίζει την βάρκα που μετέφερε τον Λάζαρο και τις δύο Μαρίες (Μαρία Μαγδαληνή και Αγία Μάρθα). Στην υπόλοιπη Γαλλία, η συγκεκριμένη γιορτή θεωρείται η ημέρα της κρέπας.

Επισκεφτήκαμε τον παλαιότερο φούρνο της πόλης, τον  Le Four des Navettes της οικογένειας Imbert που  βρίσκεται στο ύψωμα, στη Νότια Όχθη του Vieux-Port (Παλιό Λιμάνι),  κοντά στο Αβαείο του Saint-Victor. Ο παραδοσιακός φούρνος  που φημίζεται για τα navettes του, χρονολογείται από το 1781 και ευλογείται από τον Αρχιεπίσκοπο της Μασσαλίας κατά την διάρκεια μιας μεγαλειώδους τελετής που πραγματοποιείται κάθε χρόνο, 2 Φεβρουαρίου, το πρωί. Τα navette parfumée à la fleur d’oranger  δεν χαλάνε καθόλου εύκολα και μπορείτε να τα διατηρήσετε μέχρι ένα χρόνο χωρίς να αλλοιωθεί η γεύση τους.

Ο πύργος του Αβαείου ήταν πάντα ορόσημο για τους κατοίκους της Μασσαλίας και το ιστορικό κτήριο είναι ένα στολίδι της παλαιοχριστιανικής τέχνης, με βιτρώ, κρύπτες, παρεκκλήσια και  σαρκοφάγους.

Κείμενο Τζένη Φραγκούλη