Bόλτα στη SIGTUNA την πανέμορφη πρώτη πόλη της Σουηδίας

Η Sigtuna είναι η πρώτη πόλη της Σουηδίας, ιδρύθηκε από τον Σουηδό βασιλιά Erik Segersäll (τον Νικηφόρο). το 980 μ.Χ. και βρίσκεται στις όχθες της λίμνης Mälaren, μεταξύ της Στοκχόλμης και της Uppsala.

Η ίδρυση της θεωρείται ένα σημαντικό βήμα για την ενοποίηση της Σουηδίας σε ένα κεντρικό βασίλειο. Λειτούργησε ως βασιλικό και εμπορικό κέντρο για περίπου 250 χρόνια, και ήταν μια από τις σημαντικότερες πόλεις της Σουηδίας, ενώ για ένα μεγάλο διάστημα ανταγωνιζόταν την Uppsala για τη θρησκευτική υπεροχή. Τα πρώτα νομίσματα της Σουηδίας κόπηκαν εδώ, στη Sigtuna.

Η γη ήταν εύφορη και πυκνοκατοικήθηκε κατά την Εποχή των Βίκινγκ, αφήνοντας μια μεγάλη κληρονομιά από λίθους Ρούνων, τάφους και μνημεία, ενώ η λίμνη Mälaren ήταν μέρος της Βαλτικής Θάλασσας.

Στα τέλη του 19ου αιώνα, στην πόλη κατοικούσαν περίπου 600 άτομα και ήταν η μικρότερη πόλη της Σουηδίας. Παρέμεινε σχεδόν ασήμαντη μέχρι το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα. Η αύξηση του πληθυσμού της σχετίζεται με την κατασκευή του αεροδρομίου Arlanda της Στοκχόλμης που βρίσκεται πολύ κοντά.

Τα πράγματα άλλαξαν και η Sigtuna είναι πλέον ένα πολύ αγαπημένο μέρος τόσο για τους Σουηδούς όσο και για τους τουρίστες που επισκέπτονται την χώρα.

Το ρυμοτομικό σχέδιο της Sigtuna είναι σε μεγάλο βαθμό το ίδιο με πριν από χίλια χρόνια και οι βόλτες στον κεντρικό δρόμο, στην Stora gatan, γίνονται πάνω από τον αρχικό κεντρικό δρόμο που βρίσκεται 3 μέτρα πιο κάτω.

Η Stora gatan ο παλαιότερος πεζόδρομος της Σουηδίας, είναι ένας γραφικός δρόμος με παραδοσιακά σπίτια, καταστήματα με σουβενίρ, εστιατόρια και καφέ.

Τα γοητευτικά ξύλινα κτίρια στη Stora gatan  αλλά και σε όλη την πόλη που επιβίωσαν λόγω του συντηρητικού πνεύματος με το οποίο ανακατασκευάστηκε η πόλη και δεν γνώρισαν την ίδια βαριά αστική ανανέωση που γνώρισαν πολλές άλλες σουηδικές πόλεις τις δεκαετίες του 1950 και του 1960, προσθέτουν στη Sigtuna τον μοναδικό της χαρακτήρα.

Κάστρα, εκκλησίες, παλιά σουηδικά σπίτια, η εύκολη προσβασιμότητά της, πολλά καταστήματα, καφέ, εστιατόρια και ξενοδοχεία, ένα ενδιαφέρον μουσείο, αλλά και η μεγάλη ποικιλία σε λίθους Ρούνων, απομεινάρια των Βίκινγκς που συναρπάζουν τους λάτρεις της ιστορίας, καθιστούν την  Sigtuna εξαιρετικό προορισμό.

Οι Ρούνοι είναι τα παλαιότερα κείμενα στα σουηδικά που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα. Χρονολογούνται από τον 4ο αιώνα μ.Χ., αλλά τα περισσότερα είναι από την Εποχή των Βίκινγκς (800-1000 μ.Χ.). Στη Sigtuna υπάρχουν Ρούνοι σκαλισμένοι σε πέτρες, κόκαλα, ξύλο, μέταλλο και κέρατο.

Η Sigtuna ήταν η πρώτη χριστιανική πόλη στη Σουηδία και στις αρχές του 12ου αιώνα υπήρχε ήδη μια επισκοπή εδώ που αργότερα μεταφέρθηκε στην  Uppsala. Η Mariakyrkan, χρονολογείται από τον 13ο αιώνα, χτίστηκε από ένα ζευγάρι Δομινικανών μοναχών, σε ένα συνδυασμό ρομανικού και γοτθικού ρυθμού με τούβλα και αξίζει την επίσκεψη σας.

Στην πόλη θα δείτε επίσης το πανέμορφο μικρότερο δημαρχείο στη Σουηδία. Το Sigtuna Town Hall είναι το μικρότερο δημαρχείο ίσως ακόμη και σε όλη την Ευρώπη. Σχεδιάστηκε τη δεκαετία του 1740 από τον δήμαρχο Erik Kijhlman και εγκαινιάστηκε το 1744.

Σταματήστε στον παλιό πύργο του ρολογιού και απολαύστε τον καφέ σας στο Tant Brun Kaffestuga, το παραδοσιακό καφέ που είναι παγκοσμίου φήμης! Βρίσκεται στο παλαιότερο ξύλινο σπίτι (17ος αιώνας) στη Sigtuna και είναι ένα από τα παλαιότερα καφέ στη Σουηδία προσφέροντας ένα μοναδικό ιστορικό περιβάλλον και εξαιρετικές λιχουδιές.

Κείμενο Τζένη Φραγκούλη – Φωτογραφίες © Urbanguru.gr