Το πιο ιστορικό εστιατόριο της Αθήνας, το θρυλικό «Βασίλαινας», γιορτάζει 100 χρόνια!

Στις φτωχογειτονιές του Πειραιά του 1920, στο «Βασίλαινας», στη μπακαλοταβέρνα του Θανάση Βασίλαινα και της κυρά Ειρήνης πωλείται η δική τους ρετσίνα από τα Μέγαρα και μαζί σερβίρονται μεζέδες για να μην την πίνουν ξεροσφύρι οι πελάτες. Ο Θανάσης Βασίλαινας, ανήσυχος και έξυπνος, συλλαμβάνει μια πρωτότυπη επιχειρηματική ιδέα: προτείνει στους εργοστασιάρχες της βιομηχανικής περιοχής του Πειραιά προπληρωμένα γεύματα για τους εργάτες τους που αν θέλουν, παραδίδονται έτοιμα στην επιχείρηση. Ένα πρωτόλειο table d’hôte 2-3 διαφορετικών πιάτων κάθε μέρα συνδυασμένο με delivery!

Το μαγαζί γρήγορα αρχίζει να λειτουργεί και βράδυ με πελάτες τους ίδιους τους εργοστασιάρχες, τους καπεταναίους και τους εμπόρους του Πειραιά. Οι κανόνες ίδιοι: Δεν επιτρέπεται να παραγγείλεις, σου σερβίρει ό,τι έχει ετοιμάσει. Το μενού όμως γιγαντώνεται και εκτός από τα ψάρια και τα θαλασσινά που αποτελούν τη βάση του, προστίθενται με τόλμη κοτόπουλο, λουκάνικα ή ντολμάδες. Το «Βασίλαινας» καθιερώνει το πρώτο menu degustation στην Ελλάδα που την εποχή εκείνη ονομαζόταν table d’hôte.

Μετά τον πόλεμο, αρχίζει η αναβάθμιση. Τα μεταλλικά τραπεζάκια αντικαθίστανται με ξύλινα, το ντουέτο των μουσικών αρχίζει να δίνει σχεδόν κάθε βράδυ τον τόνο στη διασκέδαση κι ο κόσμος αρχίζει να καταφθάνει στου «Βασίλαινα» φορώντας τα «καλά» του. Ο ιδιοκτήτης  διαπρέπει ως οικοδεσπότης.

Ο γόης του κινηματογράφου Tyron Power και η παρέα του περνούν ένα υπέροχο βράδυ εκεί και αυτό αρκεί για να εντάξει το εστιατόριο στο hall of fame της νυχτερινής ζωής της μεταπολεμικής Αθήνας. Πολιτικοί, καλλιτέχνες και δημοσιογράφοι τρώνε πλάι πλάι με απλούς ανθρώπους, τα ίδια φαγητά και με την ίδια περιποίηση. Χατζηκυριάκος – Γκίκας, Σεφέρης, Μυριβήλης, Winston Churchil, Elia Kazan και δεκάδες άλλοι παρελαύνουν από τα τραπέζια του και υπογράφουν στο βιβλίο εντυπώσεων. Τόπος συνάντησης επωνύμων αλλά και γαστρονομικής δημιουργίας.

Όταν ο «παππούς» Θανάσης αποβιώνει, το τιμόνι του εστιατορίου αναλαμβάνει ο γιος του Γιώργος, χημικός Μηχανικός που αρχίζει να εφαρμόζει τις τεχνικές του γνώσεις στην τέχνη της κουζίνας. Για την επόμενη εικοσαετία, το «Βασίλαινας» καθιερώνεται ως ένα από τα απόλυτα γαστρονομικά και κοσμικά hot spots της Αθήνας. Ο χώρος ανακαινίζεται και μετατρέπεται σε αστικό εστιατόριο με στοιχεία ρετρό. Ο Γιώργος Βασίλαινας, πειραματίζεται και εισάγει καινούρια – πειραγμένα για την εποχή τους – πιάτα όπως την περίφημη γαριδοσαλάτα με σως μουστάρδας και τον κολιό στην κατσαρόλα.

Οι αστέρες εξακολουθούν να συρρέουν. Οι κανόνες συνεχίζουν να γίνονται σεβαστοί: Διακρίσεις μεταξύ των πελατών δε γίνονται, όλοι τρώνε το ίδιο μενού και χαίρονται την ίδια περιποίηση.  Δεν επιτρεπόταν σε κανέναν να παραγγείλει a la carte. Το μενού του ήταν μια ατελείωτη αλληλουχία από δεκάδες πιάτα που έφταναν το ένα μετά το άλλο στο κάθε τραπέζι. Το προσωπικό χρειαζόταν ώρες πολλές προετοιμασίας ενώ η κατανάλωσή του διαρκούσε τουλάχιστον 2-3 ώρες.

Το 2004 μετά τον θάνατο του Γιώργου Βασίλαινα, η σειρά του εγγονού Θανάση Βασίλαινα. Με σπουδές οικονομικών στην Ελλάδα και στη Γαλλία, ο Θανάσης έχει περάσει τα παιδικά του χρόνια στην κουζίνα του πατέρα του. Το 2016 παίρνει την ιστορική απόφαση να μετακομίσει στο κέντρο της Αθήνας, πίσω από το Χίλτον, στο κτήριο της οδού Βρασίδα 13, όπου μέχρι πρότινος στεγαζόταν το ιστορικό εστιατόριο «Αλάτσι». Ο χώρος ανακαινίζεται εκ βάθρων και ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός ανατίθεται στους διακεκριμένους αρχιτέκτονες Μαρία Κοκκίνου και Ανδρέα Κούρκουλα. Οι δυό τους, με έργα όπως το Μουσείο Μπενάκη επί της οδού Πειραιώς στο βιογραφικό τους, φέρνουν σε πέρας το έργο τους με πολλή ευαισθησία και σεβασμό τόσο στον χώρο όσο και στην ιστορία του «Βασίλαινα».

Σ’ αυτό τον χώρο και στα τραπεζάκια έξω, το «Βασίλαινας» γιορτάζει φέτος 100 χρόνια και βρίσκεται στα καλύτερα του! Συναντήσαμε τον Θανάση Βασίλαινα ο οποίος μας μίλησε περήφανα για την ιστορία του μαγαζιού, την ευθύνη που φέρει ως συνεχιστής της ιστορίας του και για την φροντίδα με την οποία επιμελείται μαζί με τον σεφ Μανώλη Γαρδέλη τα πιάτα και τις γεύσεις που αντιπροσωπεύουν την βαριά γαστρονομική κληρονομιά του παππού Θανάση.  Νέα ελληνική κουζίνα, βασισμένη σε εξαίρετες πρώτες ύλες και εκτελεσμένη με ακρίβεια και σύγχρονες μαγειρικές τεχνικές.  Ένα αστικό εστιατόριο με μεγάλη ιστορία!

Από τον πολύ ενδιαφέρον κατάλογο και τα υπέροχα πιάτα ξεχωρίσαμε:

Την θρυλική ΤΑΡΑΜΟΣΑΛΑΤΑ ΒΑΣΙΛΑΙΝΑΣ που σερβίρεται με αραβικές πίτες

Τα ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΙΑ ΣΕ ΚΡΟΥΣΤΑ, ΣΑΒΟΡΟ με τομάτα, παλαιωμένο ξύδι, σταφίδα, κουκουνάρι, δενδρολίβανο

Το ΑΡΝΑΚΙ PICANHA με πλιγούρι, μελιτζάνα, harissa, σάλτσα σταφίδας με λεμόνι

Το ΛΑΥΡΑΚΙ CARPACCIO με λάιμ, τσίλι, τρούφα 

Το ΚΑΛΑΜΑΡΙ ΣΧΑΡΑΣ με φάβα, γλυκόξινο σταμναγκάθι, μελάνι σουπιάς, σουτζούκι

https://www.vassilenas.gr/