5 υπέροχα Χριστουγεννιάτικα cocktails – συνταγές, αναλυτικές οδηγίες + video

Μοναδικά Χριστουγεννιάτικα cocktails  με χρόνο παρασκευής το πολύ 3 λεπτά. Hot Toddy,  Whisky Nutty Rye Eggnog  Hot Toddy,  Mulled Winter Margarita,  Champagne Cosmo και Hot Rum Punch! Είτε πρόκειται για κάποιο party ή για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, ή για ένα χαλαρωτικό απόγευμα στο καναπέ του σπιτιού, τα 6 αυτά υπέροχα cocktails θα ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό και θα συνοδεύσουν ιδανικά τις πιο ατμοσφαιρικές στιγμές σας.

Από την κορυφαία πλατφόρμα World Class by Diageo που μεταξύ άλλων αναδεικνύει κάθε χρόνο τους κορυφαίους bartenders του πλανήτη, ευφάνταστα cocktails «πασπαλισμένα» με τη μαγεία των ημερών για να γιορτάσετε με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Βασικό χαρακτηριστικό όλων, η εύκολη διαδικασία παρασκευής τους στο σπίτι αλλά και τα εκλεπτυσμένα spirits που απογειώνουν την εμπειρία της γεύσης. Για τη δημιουργία αυτών των cocktails, χρησιμοποιούνται ως βάση κορυφαία spirits, όπως η τεκίλα Don Julio®, το ρούμι Ron Zacapa 23, το blended scotch whisky JOHNNIE WALKER® GOLD LABEL RESERVE και το αμερικάνικο Bulleit Bourbon ουίσκι, αλλά και η εκλεκτή vodka Cîroc που παράγεται από γαλλικά σταφύλια, τα οποία αποτελούν μέρος της εξαιρετικής συλλογής του luxury portfolio της εταιρείας.

Πατώντας τον τίτλο του κάθε cocktail μπορείτε να συνδεθτείτε και να δείτε διαδικτυακά το video παρασκευής του:

Mulled Winter Margarita – Don Julio Blanco

Χρόνος παρασκευής: 1 λεπτό

Δυσκολία: 1/5

Περιεκτικότητα σε αλκοόλ: 88g

Όποιος έχει επισκεφτεί χριστουγεννιάτικες αγορές στην Ευρώπη θα γνωρίζει το γιορτινό άρωμα του ζεστού κρασιού. Αυτό το θερμαντικό μείγμα μπαχαρικών, πορτοκαλιού, μελιού και κόκκινου κρασιού σερβίρεται το απολαμβάνουν τα πλήθη των επισκεπτών που ψωνίζουν για τα Χριστούγεννα. Το Mulled Winter Margarita διαθέτει κάποια από αυτά τα συστατικά – κόκκινο κρασί, μπαχαρικά, σιρόπι και εσπεριδοειδή – αλλά η προσθήκη τεκίλας το διαφοροποιεί.

Είναι εύκολο να βρείτε τα περισσότερα συστατικά, αν και μπορεί να χρειαστεί να ψάξετε online για το σιρόπι μπαχαρικών. Αν ανησυχείτε ότι δεν θα καταφέρετε να το βρείτε έγκαιρα (και δεν φοβάστε να σηκώσετε τα μανίκια σας) μπορείτε να το ετοιμάσετε στο σπίτι. Προσθέστε ίσες ποσότητες νερού και ζάχαρης Demerara σε μια κατσαρόλα, προσθέστε μερικά γαρύφαλλα, μια πρέζα μπαχάρι, ένα ξυλάκι κανέλας, μερικές σταφίδες και περίπου ένα τέταρτο από ένα ολόκληρο μοσχοκάρυδο, τριμμένο. Ανακατέψτε το μείγμα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη, φροντίζοντας να μην βράσει. Αφήστε το να κρυώσει και περάστε το από ένα σουρωτήρι για να αφαιρέσετε τα μπαχαρικά. Διατηρήστε το σε ένα μπουκάλι με καπάκι ή ένα βαζάκι που να κλείνει καλά.

Συστατικά:

  • 200ml τεκίλα Don Julio Blanco
  • 200ml Merlot
  • 80ml σιρόπι μπαχαρικών
  • 100ml φρεσκοστυμμένος χυμός λεμονιού
  • 1 πορτοκάλι για το twist

Μέθοδος:

  1. Γεμίστε μια μεγάλη κανάτα με πάγο

2.Προσθέστε όλα τα συστατικά στην κανάτα και ανακατέψτε

  1. Σερβίρετε σε ποτήρια tumbler και γαρνίρετε με φλούδα πορτοκαλιού (με όσο το δυνατόν λιγότερο από το λευκό κομμάτι), πιέζοντας τη φλούδα πάνω από το ποτό για να απελευθερωθούν τα έλαια.

Champagne Cosmo – Cîroc Vodka

Χρόνος παρασκευής: 1 λεπτό

Δυσκολία: 2/5

Περιεκτικότητα σε αλκοόλ: 15g

 Δεν υπάρχουν πολλά ποτά που να δείχνουν τόσο εκλεπτυσμένα όσο ένα κοκτέιλ με σαμπάνια και αυτή η γεμάτη χρώμα εκδοχή θα ικανοποιήσει ακόμα και τους πιο απαιτητικούς καλεσμένους σας. Μην αφήσετε το βαθύ ροζ χρώμα του να σας ξεγελάσει, συνδυάζει εξαιρετικά τις όξινες γεύσεις του cranberry και του lime με την αναζωογονητική αίσθηση της ξηρής σαμπάνιας. Το twist πορτοκαλιού προσδίδει ένα μοναδικό άρωμα εσπεριδοειδών και αναδεικνύει τις εορταστικές γεύσεις. 

Ιδανικά, θα ήταν καλό να χρησιμοποιήσετε ένα  shaker για cocktail για να ανακατέψετε, να παγώσετε και να αραιώσετε σωστά τα συστατικά. Κάτι σημαντικό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι η σαμπάνια δεν πρέπει να μπει στο shaker. Μόνο όταν θα έχετε ανακατέψει τα υπόλοιπα υλικά και θα έχετε περάσει το μείγμα από σουρωτήρι μέσα στο ποτήρι που θα το σερβίρετε, θα συμπληρώσετε με τη σαμπάνια για να ολοκληρωθεί το ποτό. Σερβίρεται ιδανικά σε ποτήρι σαμπάνιας, καθώς το στενό άνοιγμα του ποτηριού δεν επιτρέπει στο ανθρακικό να εξατμιστεί γρήγορα. Αν όμως δεν έχετε τέτοιο ποτήρι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εναλλακτικά ένα coupe ή ακόμα και ένα ποτήρι κρασιού. 

Συστατικά:

  • 35ml vodka Cîroc
  • 45ml χυμός cranberry
  • 35ml σαμπάνια
  • 10ml φρέσκος χυμός lime (περίπου μισό lime)
  • 1 πορτοκάλι για το twist

Μέθοδος:

  1. Προσθέστε τη Vodka Cîroc, το χυμό Cranberry, το χυμό lime και τον πάγο σε ένα shaker και ανακατέψτε για λίγα δευτερόλεπτα (8-10 δευτερόλεπτα είναι αρκετά)
  2. Περάστε το μείγμα από ένα σουρωτήρι μέσα σε ένα παγωμένο ποτήρι σαμπάνιας
  3. Συμπληρώστε με σαμπάνια
  4. Γαρνίρετε με μία φλούδα πορτοκαλιού
  5. Χρησιμοποιείστε έναν αποφλοιωτή λαχανικών ή ένα κοφτερό μαχαίρι για να αφαιρέσετε μια φλούδα 1cm από το πορτοκάλι (προσπαθήστε να αποφύγετε το λευκό κομμάτι όσο το δυνατόν γίνεται), και στρίψτε τη φλούδα πάνω από το ποτήρι για να απελευθερωθούν τα έλαια

Hot Rum Punch – Zacapa 23

Χρόνος παρασκευής: 3λεπτά

Δυσκολία: 2/5

Περιεκτικότητα σε αλκοόλ: 64g

Τα ομαδικά ποτά (Group serves) είναι σωτήρια για τον οικοδεσπότη την περίοδο των γιορτών, γιατί σημαίνει ότι περνάει ελάχιστο χρόνο στην κουζίνα και περισσότερο χρόνο με τους φίλους. Αν ψάχνετε για ένα ομαδικό ποτό με εύκολη προετοιμασία, αυτό το γευστικό punch με το καραμελένιο χρώμα είναι μια απλή επιλογή, ιδανική για τις κρύες βραδιές του χειμώνα.

Τα περισσότερα από τα συστατικά βρίσκονται σε κάθε σπίτι, όπως το βούτυρο, το μέλι και ό,τι μπαχαρικά έχετε εύκαιρα, μαζί με το ρούμι, οπότε λογικά δεν θα χρειαστεί να ψάξετε κανένα συστατικό τελευταία στιγμή. Για την προετοιμασία θα χρειαστεί να ζεστάνετε τα συστατικά, αλλά μην σας πτοεί αυτό: η συνταγή είναι απλή αρκεί να αισθάνεστε άνετα να χρησιμοποιήσετε έναν βραστήρα και μια κατσαρόλα. Απλά προσθέστε τα συστατικά σε μια κατσαρόλα με ζεστό νερό, ανακατέψτε και σερβίρετε σε ένα μπολ για punch. Αν δεν έχετε εύκαιρο μπολ για punch, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια γερή κανάτα ή μπολ σερβιρίσματος, ενώ κούπες ή ποτήρια για Irish coffee μπορούν να χρησιμοποιηθούν αντί για ποτήρια για punch.

Το βούτυρο δίνει στο punch μια υπέροχη μεταξένια υφή και ένα ίχνος αλμυρής γεύσης, που συνδυάζεται με τη γλυκύτητα από το ρούμι, ενώ τα αρωματικά γιορτινά μπαχαρικά ζωντανεύουν από τη θέρμη του ποτού. Τα μπαχαρικά είναι κεντρικό συστατικό αυτού του χειμωνιάτικου punch: αν θέλετε να αναδείξετε τα αρώματα ακόμα περισσότερο, μπορείτε να γαρνίρετε το κάθε ποτό με λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο.

Συστατικά:

  • 200ml Zacapa Rum
  • 1 κουταλιά σούπας βούτυρο
  • Οποιοδήποτε από τα παρακάτω μπαχαρικά, ολόκληρα: κανέλα, μοσχοκάρυδο, τζίντζερ, γαρύφαλλο, καρδάμωμο
  • 40ml μέλι
  • 120ml ζεστό νερό

Μέθοδος:

  1. Προσθέστε τα συστατικά σε μια κατσαρόλα με ζεστό νερό και ανακατέψτε
  2. Προσθέστε το μείγμα σε ένα μπολ για punch
  3. Σερβίρετε σε ποτήρια για punch

Nutty Rye Eggnog – Bulleit Rye Whiskey

Χρόνος παρασκευής: 1λεπτό

Δυσκολία: 1/5

Περιεκτικότητα σε αλκοόλ: 18g

Ένα παραδοσιακό εορταστικό ποτό στις ΗΠΑ – και γνώριμη εικόνα σε πολλές Χριστουγεννιάτικες ταινίες – αυτό το αφρώδες, ανοιχτόχρωμο μείγμα spirit και γαλακτοκομικών έχει πολλές συνταγές και τρόπους παρασκευής, βάσεις από ρούμι και bourbon έως διαφορετικές αναλογίες γάλακτος και κρέμας γάλακτος (και πληθώρα προτάσεων για το τι μπορείτε να κάνετε με το αυγό).

Η βάση για αυτή τη συνταγή είναι whisky rye, ένα ξηρό spirit που δεν υπερκαλύπτει τη λεπτή γεύση των γαλακτοκομικών. Η μεστή γεύση του Bulleit Rye παρέχει μια στιβαρή βάση, που εξασφαλίζει ότι η γλυκύτητα της κρέμας γάλακτος, του αυγού και του σιροπιού δεν γίνεται υπερβολική – ειδικά όταν σερβίρεται σε συνδυασμό με τα συνηθισμένα γλυκίσματα των γιορτών. Σε κάθε περίπτωση, αν θέλετε να προσφέρετε στους καλεσμένους σας ένα πιο γλυκό ποτό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε bourbon. Η προσθήκη της Porter προσδίδει στο ποτό το πιο σκούρο χρώμα και την ελαφριά γεύση βύνης.

Η χρήση του shaker θα εξασφαλίσει ότι θα πετύχετε τη σωστή υφή (αλλά αν δεν έχετε, ένα βαζάκι που κλείνει καλά θα λειτουργήσει μια χαρά). Για να διαλυθεί το αυγό και να δημιουργήσει την κρεμώδη υφή που παραδοσιακά έχει αυτό το ποτό, θα πρέπει να ανακατέψετε τα συστατικά δύο φορές – πρώτα χωρίς πάγο και μετά ξανά με τον πάγο. Η συνταγή είναι απλή: απλά προσθέστε τα συστατικά στο shaker, ανακατέψτε για να ενωθούν και σερβίρετε σε ποτήρια tumbler με πάγο για ένα τέλειο αποτέλεσμα.

Συστατικά:

  • 50ml Bulleit Rye whiskey
  • 15ml γάλα
  • 15ml κρέμα γάλακτος
  • 10ml σιρόπι ζάχαρης
  • 1 αυγό
  • 10ml Dublin Porter Guinness
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού τριμμένη σοκολάτα

Μέθοδος:

  1. Προσθέστε το whiskey Bulleit Rye, το γάλα, την κρέμα γάλακτος και το σιρόπι ζάχαρης σε ένα shaker και προσθέστε το αυγό.
  2. Ανακατέψτε για να ενωθούν τα συστατικά χωρίς να προσθέσετε πάγο (‘dry’ shake).
  3. Προσθέστε πάγο και ανακατέψτε ξανά.
  4. Προσθέστε την Dublin Porter Guinness σε ένα ποτήρι Old Fashioned glass.
  5. Προσθέστε πάγο.
  6. Περάστε το μείγμα του shaker μέσα από σουρωτήρι και προσθέστε το στο ποτήρι.
  7. Γαρνίρετε με τριμμένη σοκολάτα.

Hot Toddy – Johnnie Walker Gold Label Reserve Scotch Whisky

Χρόνος παρασκευής: 2λεπτά

Δυσκολία: 1/5

Περιεκτικότητα σε αλκοόλ: 16g

 Δεν υπάρχει καλύτερη περίσταση από τα κρύα βράδια για να πειραματιστείτε με ζεστά ποτά που θα προσφέρουν θαλπωρή στους καλεσμένους σας. Το hot toddy είναι παραδοσιακό ποτό για το χειμώνα, καθώς συνδυάζει εποχιακά φρούτα και μια στιβαρή βάση από σκούρο spirit. Το whisky, το μέλι και ο χυμός λεμονιού αποτελούν κλασικό συνδυασμό που δύσκολα πάει στραβά: η όξινη γεύση του λεμονιού μαλακώνει από το γλυκό μέλι, ενώ η απλότητα του ποτού επιτρέπει στις ισχυρές, κρεμώδεις νότες του Johnnie Walker να λάμψουν.     Αποτελείται από συστατικά που βρίσκουμε εύκολα σε κάθε σπίτι, έτσι το μόνο εμπόδιο που μπορεί να συναντήσετε είναι ο εξοπλισμός που χρειάζεται: ένα bar spoon για το ανακάτεμα κι ένα ποτήρι για latte για το σερβίρισμα. Αν δεν έχετε bar spoon, ένα κανονικό κουτάλι θα λειτουργήσει (αρκεί να είναι αρκετά μακρύ για να μην κάψετε τα χέρια σας στο βραστό νερό). Το ποτήρι για latte έχει σημασία γιατί οτιδήποτε χρησιμοποιήσετε για να σερβίρετε το hot toddy πρέπει να είναι ανθεκτικό στη θερμότητα, ενώ το χερούλι προστατεύει τα δάχτυλά σας από το κάψιμο όσο το πίνετε. Αν δεν έχετε ποτήρια που να αντέχουν τη θερμότητα, μια απλή κούπα είναι οκ – το ποτό σας δεν θα δείχνει τόσο όμορφο, αλλά η γεύση του θα είναι τέλεια. Για να το σερβίρετε, γαρνίρετέ το με μια φέτα λεμονιού κι ένα ξυλάκι κανέλας. Αν θέλετε να δείξετε στους καλεσμένους σας πόσο τους νοιάζεστε, δοκιμάστε να καρφώσετε στη φλούδα του λεμονιού μερικά γαρύφαλλα για να προσθέσετε ακόμα περισσότερο άρωμα στο ποτό.

Συστατικά:

  • 50ml Johnnie Walker Gold Label Reserve

Scotch whisky

  • 75ml βραστό νερό
  • 25ml μέλι
  • 25ml χυμός λεμονιού
  • 1 φέτα λεμονιού
  • 1 ξυλάκι κανέλας

Μέθοδος:

  1. Τοποθετήστε ένα bar spoon με μέλι σε ένα ποτήρι για latte.
  2. Προσθέστε το ζεστό νερό.
  3. Προσθέστε το χυμό λεμονιού και ανακατέψτε.
  4. Προσθέστε το Johnnie Walker Gold Label Reserve Scotch whisky και ανακατέψτε ξανά.
  5. Γαρνίρετε με μια φέτα λεμονιού στην οποία θα έχετε καρφώσει μερικά γαρύφαλλα και με ένα ξυλάκι κανέλας.