Ψωμί της ευκολίας, με ξινόγαλα, χωρίς φούσκωμα

Υπέροχο μοσχομυριστό ψωμί της ευκολίας με γιαούρτι και μπέικιν. Ετοιμάζεται στο άψε σβήσε και η γεύση του ανεπανάληπτη. Κανονικά φτιάχνεται με 3 ειδών αλεύρι (σε ίσες ποσότητες), αλλά αν εσείς δεν θέλετε το αλεύρι ζέας, μπορείτε να το φτιάξετε μόνο με σκληρό αλεύρι και σικάλεως, σε ίσες ποσότητες όπως το δίνουμε εδώ στην συνταγή.

της Πολυξένης Μέγα

ΥΛΙΚΑ για 1 καρβέλι/φρατζόλα

  • 500γρ. αλεύρι σύνολο, εκ των οποίων 250γρ. αλεύρι σκληρό και 250γρ.αλεύρι σικάλεως
  • 1 κουτ. γλ. αλάτι
  • 2 κουτ. σουπ. μπέικιν πάουντερ
  • 2 φλ. τσαγ. ξινόγαλα σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 καρότο λεπτοξυσμένο
  • 1/2 κουτ. γλ. κοπανισμένο μαραθόσπορο
  • 2 κουτ. σουπ. μέλι

Εκτέλεση

  1. Σε μεγάλο μπολ τοποθετείτε το αλεύρι, το αλάτι, τον μαραθόσπορο και το μπέικιν. Ανακατεύετε. Κάνετε μια λακούβα στην μέση και ρίχνετε το ξινόγαλα, το καρότο και το μέλι. Ζυμώνετε να γίνει ομοιόμορφη ελαστική ζύμη. Αν δείτε ότι χρειάζεται υγρά, προσθέτετε λίγο νερό. Τοποθετείτε σε λαδωμένη μακρόστενη φόρμα και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175β. για 45 λεπτά.