Oι ελιές Καλαμών προστατεύουν την καρδιά!

Θα μπορούσαν μόλις 5 ελιές Καλαμών τη μέρα να μειώνουν την κακή χοληστερόλη στο αίμα και να βελτιώνουν το κλάσμα της ολικής χοληστερόλης; Ναι, είναι η απάντηση που μας έρχεται από τη συνέχεια έρευνας που παρουσιάστηκε πριν από μερικά χρόνια στην αρχαία Ολυμπία. Στο συνέδριο της Διεθνούς Εταιρείας Ελαιοκανθάλης παρουσιάστηκαν μεταξύ άλλων τα αποτελέσματα μιας μικρής σε μέγεθος έρευνας  για τα οφέλη του καρπού ελιάς στην υγεία και πιο συγκεκριμένα στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου.

Τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα από την πρώτη φάση της έρευνας

Στην παρουσίαση της πρώτης φάσης της έρευνας, η επικεφαλής της,  Δρ. Μάρθα-Σπυριδούλα Κατσαρού, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ανέφερε πως η κατανάλωση ελιάς θα μπορούσε να επηρεάσει τα επίπεδα της χοληστερόλης και να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών νοσημάτων.

Η φάση αυτή διενεργήθηκε από την Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών στο 401 Στρατιωτικό νοσοκομείο Αθηνών, με την επιμέλεια  πολυμελούς ομάδας  επιστημόνων, διήρκησε 60 ημέρες και συμμετείχαν εθελοντικά 20 υγιείς άντρες και γυναίκες, ηλικίας 22-65 ετών που δεν λάμβαναν την περίοδο εκείνη κάποια φαρμακευτική αγωγή. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά.

Όπως ανακοίνωσε η Δρ Κατσαρού, η μέτρηση της ολικής χοληστερόλης και των τριγλυκεριδιών πριν και μετά στους συμμετέχοντες δεν έδειξαν στατιστικά σημαντική διαφορά. Επισήμανε όμως πως καθώς οι συμμετέχοντες ήταν υγιείς οι ερευνητές δεν ανάμεναν αποτελέσματα. Ωστόσο, στατιστικά σημαντική διαφορά παρουσίασε η HDL, η αγγειοπροστατευτική χοληστερόλη, ενώ το βασικότερο στοιχείο για τους ερευνητές στοιχείο ήταν η βελτίωση σε όλους τους λόγους της χοληστερόλης, που έχει αποδειχτεί πλέον πως αποτελούν βασικό δείκτη εκτίμησης καρδιαγγειακού κινδύνου.

Η δεύτερη φάση της μελέτης σε ανθρώπους με αυξημένα λιπίδια

Τον Απρίλιο του 2018, στο πλαίσιο του Συνεδρίου για το μέλλον του ελαιολάδου και της ελιάς (Future of Olive Oil and Olives) στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου, η Δρ Ελένη Μέλλιου, από το τμήμα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της αρχικής ομάδας της εν λόγω έρευνας, αναφέρθηκε στα οφέλη υγείας από την τακτική κατανάλωση ελιών με υψηλή φαινολική περιεκτικότητα και ανακοίνωσε τη συνέχεια της μελέτης.

Αυτή τη φορά υπάρχει διαφορά στον αριθμό των συμμετεχόντων και στην κατάσταση της υγείας τους. Πρόκειται για 100 εθελοντές που εμφανίζουν υπερχοληστερολαιμία, ενώ ορισμένοι λαμβάνουν θεραπευτική αγωγή. «Συνεχίζουμε τη μελέτη και έχουμε εξαιρετικά αποτελέσματα, καθώς σημειώθηκε σημαντικά στατιστική μείωση της χοληστερόλης στους συγκεκριμένους συμμετέχοντες» σχολίασε η Δρ Μέλλιου. Τα αποτελέσματα της δεύτερης φάσης αναμένονται σύντομα.

17,9 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρδιαγγειακά νοσήματα – περίπου το 31% όλων των θανάτων παγκοσμίως, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού υγείας

Είναι όλες οι ελιές “λειτουργικά τρόφιμα”;

Η υδροξυτυροσόλη και η τυροσόλη είναι δύο φαινόλες που φαίνεται πως προσφέρουν στις ελιές αυτή την καρδιοπροστατευτική δράση. Ωστόσο, η περιεκτικότητα κάθε ελιάς σε αυτές τις ουσίες είναι που κάνει την ουσιαστική διαφορά, αφού για να υπάρξει μετρήσιμο όφελος από την κατανάλωσή τους χρειάζεται μια συγκεκριμένη ποσότητα “δόσης” φαινολών. Στην πρώτη και στη δεύτερη φάση της έρευνας του Πανεπιστημίου, μετά από εξέταση περίπου 30 τύπων ελληνικών βιολογικών ελιών από το φαρμακευτικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, επιλέχθηκαν οι βιολογικές ελιές τύπου Καλαμών που παράχθηκαν από τους Βιολογικούς Ελαιώνες Σακελλαρόπουλου (https://www.bioarmonia.gr) στη Σπάρτη, καθώς βρέθηκαν να περιέχουν 5 φορές υψηλότερη συγκέντρωση υδροξυτυροσόλης και τυροσόλης από τις υπόλοιπες εμπορικά  διαθέσιμες ποικιλίες. Για την ακρίβεια, οι συγκεκριμένες ελιές περιείχαν 1300 mg υδροξυτυρόλη και 560 mg τυροσόλη ανά κιλό. Στην ημερήσια μερίδα των 5 ελιών οι συμμετέχοντες έπαιρναν 25 mg υδροξυτυροσόλης και 10 mg τυροσόλης.

Σε κάθε περίπτωση και περιμένοντας τα σημαντικά αποτελέσματα της έρευνας, προσθέστε στη διατροφή σας 5 βιολογικές ελιές Καλαμών. Μόνο καλό μπορούν να κάνουν!