Η galette ανήκει σε όλους! Φτιάχνουμε εύκολη galette με μπρόκολο και τυρί φέτα!

Σε ελεύθερη μετάφραση, η galette είναι ένας τύπος τάρτας ή πίτας με ένα μόνο φύλλο από κάτω και διπλωμένες άκρες άτακτα, προς τα μέσα. Vive les Bretons λένε οι Γάλλοι, γιατί η ιστορία λέει ότι η galette (από τη νορμανδική λέξη gale, που σημαίνει “επίπεδο κέικ”) είναι έμπνευση των κατοίκων της Βρετάνης. Galette είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται στη γαλλική κουζίνα (ανάλογα πάντα με το μέρος της Γαλλίας που βρίσκεστε), για μια ποικιλία από διαφορετικές γλυκές και αλμυρές συνθέσεις με κοινό στοιχείο το στρογγυλό φύλλο ζύμης από κάτω. Η βρετονική galette (γαλλικά: Galette bretonne ) όμως, απ’όπου προέρχονται όλες οι υπόλοιπες παραλλαγές, είναι μια τηγανίτα/κρέπα, φτιαγμένη με αλεύρι φαγόπυρου συνήθως με αλμυρή γέμιση. Αυτός ο τύπος galette αντικατέστησε στην συγκεκριμένη περιοχή, σε δύσκολες εποχές το ψωμί ως βασικό φαγητό. Το φαγόπυρο (το δημητριακό του φτωχού) εισήχθη ως καλλιέργεια κατάλληλη για φτωχά εδάφη και οι τηγανίτες φαγόπυρου έσωσαν κόσμο από την πείνα. Η galette complète όπως είναι γνωστή στη Γαλλία,  περιέχει  μια φέτα ζαμπόν, τριμμένο τυρί Emmental και ένα αυγό στη μέση. Μια άλλη ποικιλία είναι η galette saucisse που περιέχει ένα ζεστό λουκάνικο τυλιγμένο στο φύλλο ζύμης. Είναι δημοφιλής στη Rennes, στη Bretagne και τρώγεται σαν χοτ ντογκ.Το κέικ galette des Rois (κέικ του βασιλιά) που τρώγεται την ημέρα των Θεοφανείων, πρόκειται για ένα γλυκό κέικ με γέμιση αμυγδαλόπαστας (κυρίως). Υπάρχουν ενδείξεις ότι στην Αρχαία Ρώμη οι άνθρωποι έτρωγαν κρέπες για να γιορτάσουν τον ερχομό της άνοιξης και, ως εκ τούτου, της μελλοντικής συγκομιδής. Αιώνες αργότερα, αυτή η παραδοσιακή συνταγή εξελίχθηκε και προστέθηκαν νέα συστατικά, όπως το αλεύρι από φαγόπυρο και στα τέλη του 14ου αιώνα η γαλλική galette έγινε γεγονός.

Η χαλαρή, ανεπιτήδευτη και εύκολη παρασκευή της galette, την έκανε αγαπητή σε όλο τον κόσμο και οι παραλλαγές έγιναν αμέτρητες! Η δική μας πρόταση είναι ακόμα πιο πρακτική. Με το φύλλο κουρού που έχει περισσέψει για βάση, μια πολύ απλή γέμιση με μπρόκολο, κρεμμύδι και φέτα, μια galette που η νοστιμιά της περισσεύει.

ΥΛΙΚΑ

1 φύλλο κουρού

1 μπρόκολο 500γρ. περίπου, μόνο τα μπουκετάκια του κομμένα στην μέση

1 μεγάλο κρεμμύδι, καθαρισμένο και κομμένο σε λωρίδες (τις ροδέλες στην μέση)

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη

1/4 φλ. τσαγ. ελαιόλαδο

150γρ. τυρί φέτα λιωμένη με το πιρούνι

2 αβγά

1 φλ. τσαγ. κρέμα γάλακτος

2-3 κουταλιές σούπας παρμεζάνα τριμμένη

θυμάρι αποξηραμένο

αλάτι, πιπέρι

  1. Σε τηγάνι, βάζετε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί καλά και ρίχνετε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τα μπουκετάκια μπρόκολου. Τα αφήνετε να σοταριστούν χωρίς να πάρουν χρώμα. Αλατοπιπερώνετε, ανακατεύετε και αποσύρετε από την φωτιά.
  2. Απλώνετε το φύλλο κουρού και το τοποθετείτε σε βουτυρωμένη ταρτιέρα, καλύπτοντας και τα τοιχώματα (ας περισσεύει και έξω από αυτά, δεν το κόβετε). Τοποθετείτε στην ταρτιέρα το περιεχόμενο από το τηγάνι και στρώνετε να μοιραστούν ομοιόμορφα τα υλικά.
  3. Καλύπτετε με την θρυμματισμένη φέτα. Χτυπάτε το αβγό με την κρέμα γάλακτος και περιχύνετε την γέμιση. Πασπαλίζετε με την παρμεζάνα και το θυμάρι και καλύπτετε με το φύλλο, όσο πάει προς τα μέσα. Αλείφετε με ελαιόλαδο την επιφάνεια του φύλλου. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 β. για μισή περίπου ώρα. Την βγάζετε από τον φούρνο, αφήνετε να ” σταθεί” λίγο, αν αντέχετε… κόβετε κομμάτια και σερβίρετε.