Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου «ΚΟΥΝΤΑΛΙΝΙ: Ήσυχη ή σε κίνηση;» που υπογράφει ο Swami Veda Bharati, από τις εκδόσεις Καφέ Σχολειό, μιλήσαμε με την Σοφία Φώτεινα, δασκάλα Γιόγκα, Himalayan Yoga Tradition και της ζητήσαμε να μας διαφωτίσει για την Κουνταλίνι γιόγκα.
Ποιά η σχέση της κουνταλίνι με τη ζωτική ενέργεια και τη γιόγκα;
Η ενέργεια κουνταλίνι είναι μια πρωτογενής ενέργεια μέσα στην οποία ‘κολυμπάνε’ τα πάντα στο σύμπαν. Το μέρος της ενέργειας αυτής που σχηματίζει την ανθρώπινη προσωπικότητα ονομάζεται ζωτική ενέργεια. Έργο της γιόγκα είναι να ελέγχει τη ζωτική ενέργεια.
Ποιές οι διαφορές της κουνταλίνι γιόγκα με τα άλλα είδη γιόγκα;
Τα βασικά ‘άλλα’ είδη γιόγκα είναι
-η γνωστική γιόγκα (jnana yoga) – ο άνθρωπος εξελίσσεται μέσα από την ανάγνωση και τη βαθιά μελέτη ιερών γραφών,
-η γιόγκα της αφοσίωσης (bhakti yoga) – η ανέλιξη του ανθρώπου σχετίζεται με την υπηρεσία προς τον άνθρωπο και ο ασκούμενος γίνεται ένα με την κουνταλίνι
-η γιόγκα της πράξης (karma yoga) – ο ενδιαφερόμενος συγκεντρώνεται και αναπτύσσεται με το να εκτελεί πράξεις για το κοινό καλό.
Υπάρχουν βέβαια και άλλες γιόγκα, όπως η laya yoga, η κουνταλίνι γιόγκα, η γιόγκα του βασιλικού μονοπατιού (raja yoga), δηλαδή η γιόγκα που τις περιέχει όλες, κτλ.
Ποιά η σχέση της κουνταλίνι με την υγεία και τη σεξουαλική ζωή;
Σε εμάς τους απλούς ανθρώπους δεν είναι συνειδητή η λειτουργία της κουνταλίνι στις σκέψεις μας, στα συναισθήματα και τις πράξεις μας. Υγεία σημαίνει ισορροπία και να είμαστε καλά (ευ ζειν), πρώτα στο νου και μετά στο ψυχολογικό επίπεδο και τελικά στη ζωτική ενέργεια και το σώμα. Η υγεία μας είναι αποτέλεσμα της λειτουργίας της κουνταλίνι. Το ίδιο συμβαίνει και με όλες τις λειτουργίες του ανθρώπου, άρα και στη σεξουαλική ζωή.
Πώς συνδέεται η γιόγκα με το διαλογισμό; Πόσο δύσκολο είναι ακολουθήσει κανείς την κουνταλίνι γιόγκα και αν κάνει για όλες τις ηλικίες.
Αυτό το ερώτημα μας δημιουργείται γιατί στη δύση πιστεύουμε ότι γιόγκα σημαίνει μόνο άσκηση του σώματος, hatha yoga. Στην πραγματικότητα όμως, γιόγκα, τουλάχιστον σύμφωνα με την Himalayan Yoga Tradition, στην οποία έχω εκπαιδευτεί και συνεχίζω να μαθητεύω, σημαίνει τα εξής:
- Τι να κάνουμε και τι να αποφεύγουμε, δηλαδή, ο ηθικός κώδικας της γιόγκα (μη βία, φιλαλήθεια, μη κτητικότητα κλπ) (yamas +niyamas)
- Άσκηση του σώματος και του νου (hatha yoga)
- Άσκηση της ζωτικής ενέργειας (pranayama)
- Έλεγχος των αισθήσεων (pratyahara)
- Συγκέντρωση (dharana)
- Διαλογισμός (dhyana)
- Φωτισμός (samadhi)
Βλέπουμε λοιπόν ότι ο διαλογισμός είναι ένα μέρος αυτού που ονομάζουμε γιόγκα. Και η γιόγκα σαν μέθοδος είναι η άσκηση για να μπορέσουμε να φτάσουμε στην κορυφή του βουνού, που σύμφωνα με την Παράδοση των Ιμαλαΐων οδηγεί στον φωτισμό. Αυτή είναι η κορυφή που όλοι θα θέλαμε να φτάσουμε αν και όταν καταλάβουμε πως αυτή είναι η μόνιμη ευτυχία που αναζητάμε.
ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ: «ΚΟΥΝΤΑΛΙΝΙ: Ήσυχη ή σε κίνηση;»
Ένα βιβλίο για όλους όσους ασκούνται στη Γιόγκα αλλά και για εκείνους που θέλουν να οδηγήσουν την πνευματική τους ζωή σ’ ένα καινούριο επίπεδο είναι το «ΚΟΥΝΤΑΛΙΝΙ: Ήσυχη ή σε κίνηση;» που κυκλοφόρησε πρόσφατα στα ελληνικά από τις εκδόσεις Καφέ Σχολειό.
Το υπογράφει ο Swami Veda Bharati, μεγάλος οραματιστής, γνωστός για τις διδασκαλίες των συστημάτων της Ινδικής φιλοσοφίας, γλώσσας και λογοτεχνίας από την ηλικία των εννιά ετών. Mεταξύ άλλων, υπήρξε Πρύτανης του Πανεπιστημίου HIHT (Himalayan Institute Hospital Trust), ενώ κατείχε το υψηλό αξίωμα του Mahamandaleshwar.
Σε αντίθεση με τα περισσότερα εγχειρίδια, τα οποία εστιάζουν στη σεξουαλική/ σαρκική φύση της κουνταλίνι (kundalini), το συγκεκριμένο δίνει έμφαση στην ψυχοσωματική και πνευματική της διάσταση. Επιχειρεί, δε, να αποσαφηνίσει τις παρερμηνείες γύρω από την ίδια και τη σχέση της με τα τσάκρα (chakras), τα κέντρα δηλαδή της συνείδησης.
Γιατί έχουμε όλοι προικιστεί με την κουνταλίνι, τι σήματα εκπέμπει αυτή και πώς σχετίζονται με τις επιθυμίες και τη στάση μας απέναντι στη ζωή; Χρειάζεται να είναι δραστήρια ή να ησυχάζει; Και, τελικά, πώς θα καταφέρουμε ν’ απεγκλωβιστούμε από συνήθειες και τρικλοποδιές που βάζουμε στον ίδιο μας τον εαυτό επιστρατεύοντας την;
Τα παραπάνω είναι μερικά μόνο από τα ερωτήματα που απαντώνται στο βιβλίο «ΚΟΥΝΤΑΛΙΝΙ: Ήσυχη ή σε κίνηση;».
Η Σοφία Φώτεινα είναι δασκάλα Γιόγκα (RYT 500) Himalayan Yoga Tradition, certified by Yoga Alliance και νηπιαγωγός ειδικευμένη στη μέθοδο του Καφέ Σχολείου για οικογένειες.
Περισσότερες πληροφορίες για την ίδια και το Καφέ Σχολειό θα βρείτε εδώ: www.cafecole.gr.