Η γυναικεία τριχόπτωση, δείκτης για ότι συμβαίνει στο σώμα

Όταν η τριχόπτωση σας ταλαιπωρεί και εκτός εποχής, πριν καταφύγετε σε οποιαδήποτε θεραπεία, ελέγξτε την αιτία. Μπορεί να είναι άλλη από αυτή που φαντάζεστε. Βρείτε τι  ακριβώς φταίει και πράξτε σύμφωνα με τις συμβουλές των ειδικών.

H τριχόπτωση δεν αφορά μόνο τους άνδρες. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, περίπου το 15% των γυναικών παρουσιάζουν κάποια στιγμή στη ζωή τους παθολογική τριχόπτωση, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό εμφανίζει  κάποιας μορφής τριχόπτωση μετά την ηλικία των 50 ετών. Και βέβαια όπως επισημαίνουν από την  Ελληνική Δερματολογική και -Αφροδισιολογική Εταιρεία: «Τα μαλλιά είναι ένα εξαιρετικά ευαίσθητο βαρόμετρο για ό,τι συμβαίνει στο σώμα». Αν μια γυναίκα π.χ  συνειδητοποιήσει ότι χάνει αρκετές τρίχες για μεγάλο διάστημα, θα πρέπει σε πρώτη φάση να αναζητήσει την αιτία σε τυχόν ενδοκρινολογικά προβλήματα ή και  σε μια πιθανή διατροφική ανεπάρκεια. Επίσης, υπάρχει πιθανότητα η τριχόπτωση να σχετίζεται με ορμονικές διακυμάνσεις, που μπορεί να εκδηλώνονται με διαταραχές της περιόδου ή να οφείλονται στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Διαβάστε λοιπόν τι επισημαίνουν οι ειδικοί για τις  πιο πιθανές αιτίες της γυναικείας τριχόπτωσης, και αντιμετωπίστε την εγκαίρως.

 

Οι ανισορροπίες των ορμονών

Τριχόπτωση μπορεί να προκύψει ως αποτέλεσμα άλλων ορμονικών ζητημάτων σε συγκεκριμένα στάδια της ζωής των γυναικών. Η εγκυμοσύνη, η περίοδος μετά τον τοκετό, οι  ορμονικές μεταβολές της εμμηνόπαυση, η υστερεκτομή (χειρουργική αφαίρεση της μήτρας και των ωοθηκών) σε κάποιες περιπτώσεις, μπορούν να συμβάλουν στην απώλεια μαλλιών, εφόσον επιφέρουν σημαντική αναστάτωση στην ορμονική ισορροπία. Στις γυναίκες, τα τριχοθυλάκια που επηρεάζονται από τη δράση των ορμονών είναι συνήθως διάχυτα σε όλη την έκταση του τριχωτού.

Πώς αντιμετωπίζεται το πρόβλημα: Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, όταν αρχίζετε να χάνετε τη διπλάσια ποσότητα μαλλιών από το φυσιολογικό, είναι απαραίτητη μια επίσκεψη στο δερματολόγο. Ο οποίος ανάλογα με την περίπτωση, θα συστήσει και την κατάλληλη θεραπεία.

Προσοχή: Όταν μαζί με την τριχόπτωση υπάρχουν και άλλες κλινικές ενδείξεις  για μια ορμονική διαταραχή, όπως π.χ οι διαταραχές της περιόδου,  απαιτείται  αντιμετώπιση (από ενδοκρινολόγο), παράλληλα με την αγωγή της τριχόπτωσης (την οποία θα υποδείξει ο δερματολόγος), για να υπάρξει αποτέλεσμα.

 

Οι αυστηρές δίαιτες

Πολλές φορές, ο λόγος της έντονης τριχόπτωσης είναι πολύ πιο απλός, καθώς μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και μετά από μια εξαντλητική δίαιτα, η οποία στέρησε τον οργανισμό  από πολύτιμα διατροφικά στοιχεία (πρωτεϊνες, βιταμίνες ή μέταλλα), που συμβάλλουν και στην υγεία της τρίχας. Επίσης η έλλειψη κάποιων ιχνοστοιχείων από τον οργανισμό, όπως ο σίδηρος, χαλκός και ο ψευδάργυρος, μπορεί να κάνουν τα μαλλιά πολύ ξηρά ή πολύ λιπαρά και εύθραυστα και να οδηγήσει στην απώλειά τους.

Πώς αντιμετωπίζεται το πρόβλημα: Mε μια διατροφή πλούσια σε φρέσκα λαχανικά και φρούτα εποχής, ανάλατους ξηρούς καρπούς και σπόρους, ελαιόλαδο, λιπαρά ψάρια, πουλερικά, άπαχο κόκκινο κρέας και γαλακτοκομικά, η οποία εξασφαλίζει στον οργανισμό: Βιταμίνες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση (όπως Α, C και Ε), αλλά  και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που προλαμβάνουν την τριχόπτωση και ευνοούν την παραγωγή νέων τριχών.

Προσοχή: Διατροφικές διαταραχές, όπως είναι η ανορεξία και η βουλιμία, μπορεί επίσης να προκαλέσουν σοκ στο θύλακα της τρίχας και να σταματήσει προσωρινά να αυξάνεται.

 

Η περίοδος μετά την εγκυμοσύνη

Ένα στάδιο της ζωής που σχετίζεται με την τριχόπτωση είναι και περίοδος μετά την εγκυμοσύνη. Ειδικότερα, μερικές  εβδομάδες μετά τον τοκετό, ίσως δείτε τα μαλλιά σας να πέφτουν περισσότερο από ότι πριν την γέννα. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται επιλόχεια (μετά τον τοκετό) τριχόπτωση και είναι μια προσωρινή απώλεια μαλλιών, η οποία  δε σχετίζεται με καμία πάθηση, έλλειψη βιταμινών ή άλλων θρεπτικών στοιχείων και είναι απόλυτα φυσιολογική.

Πώς αντιμετωπίζεται το πρόβλημα: Δεν χρειάζεται θεραπεία για την επιλόχεια τριχόπτωση. Απλώς είναι μια προσωρινή αλλαγή του κύκλου ανάπτυξης των μαλλιών λόγω ορμονικών αλλαγών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Απλά, μέχρι να ισορροπήσουν ξανά οι ορμόνες στην κυκλοφορία σας, θα υπάρχουν μερικά σκαμπανεβάσματα, ίσως για 3-6 μήνες ή και περισσότερο αν θηλάζετε, καθότι η βασική ορμόνη του θηλασμού, η προλακτίνη, έχει και αυτή αρνητική επίδραση στα μαλλιά. Επίσης, σε περίπτωση που θηλάζετε, μη λαμβάνετε κανένα «βοηθητικό» σκεύασμα σε μορφή χαπιού ή λοσιόν για τα μαλλιά, όσο φυσικό και αν διατείνεται πως είναι, διότι περνάει στο μητρικό γάλα.

Προσοχή: Αν ήδη υπάρχει μια τάση κληρονομικής αραίωσης των μαλλιών στην οικογένεια, η τριχόπτωση μπορεί να είναι πιο έντονη μετά τη γέννηση του παιδιού και μερικές φορές να μην επανέλθει.

 

Η τριχόπτωση ως δυσλειτουργία του θυρεοειδούς

Ο υπερθυρεοειδισμός και ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσουν λέπτυνση των μαλλιών και να οδηγήσουν σε τριχόπτωση. Η τριχόπτωση σε αυτές τις περιπτώσεις  είναι πολύ συνηθισμένη όταν υπάρχει και οικογενειακό ιστορικό θυρεοειδοπάθειας.

Πώς αντιμετωπίζεται το πρόβλημα: Η διάγνωση των διαταραχών της λειτουργίας του θυρεοειδούς γίνεται εύκολα με μια εξέταση αίματος, όπου μπορεί να γίνει η μέτρηση των θυρεοειδικών ορμονών (Τ3, Τ4) καθώς και της TSH. Το καλό είναι πως όταν ρυθμιστεί ο θυρεοειδής, η τριχόπτωση αντιστρέφεται.

 

Η ανεπάρκεια σιδήρου

Η σχέση μεταξύ χαμηλού σιδήρου και τριχόπτωσης, προκύπτει από έρευνες που έγιναν τα τελευταία 40 χρόνια και αποτελεί την συνηθέστερη αιτία απώλειας μαλλιών  κυρίως στις προεμμηνοπαυσικές γυναίκες.

Πώς αντιμετωπίζεται το πρόβλημα: Αν χάνετε 40-120 τρίχες την ημέρα, είναι φυσιολογικό. Εάν όμως χάνετε περισσότερο, πρέπει να ελέγξετε τα επίπεδα σιδήρου και φερριτίνης στο αίμα σας (πρωτεΐνης που συμβάλλει στην παραγωγή των κυττάρων των μαλλιών και προστατεύει από την τριχόπτωση). Αν είναι χαμηλότερα, ο γιατρός θα σας υποδείξει την κατάλληλη θεραπεία.

Προσοχή: Η τριχόπτωση σε γυναίκες, αλλά και σε άνδρες με χαμηλά αποθέματα σιδήρου, συχνά συνοδεύεται και από συμπτώματα αναιμίας. Όμως είναι δυνατόν να υπάρχει απώλεια μαλλιών από έλλειψη σιδήρου και χωρίς πρόβλημα αναιμίας.

 

Γυναικεία τριχόπτωση: 3 ακόμα συχνές αιτίες

 Τα αντισυλληπτικά χάπια: Σε αρκετές περιπτώσεις η πτώση των μαλλιών στις γυναίκες οφείλεται στη χορήγηση αντισυλληπτικών και κυρίως στο ξεκίνημα ή την ξαφνική διακοπή τους, ύστερα από μεγάλο χρονικό διάστημα λήψης. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το πρόβλημα μπορεί να κρατήσει 2-3 μήνες και μετά αποκαθίσταται πλήρως.

Οι πολυκυστικές ωοθήκες: Μια ακόμα συχνή αιτία τριχόπτωσης, στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, είναι το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών. Χαρακτηρίζεται από ακανόνιστη έμμηνο ρύση, αυξημένο σωματικό βάρος, ακμή και αυξημένη επίπεδα τεστοστερόνης στο αίμα που προκαλούν επίσης και έντονη τριχοφυΐα στο σώμα. Η τριχόπτωση αυτή, αποκαλείται ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία (αραίωση των μαλλιών στην κορυφή ή τις πλευρές του κεφαλιού). Για τις γυναίκες που ταλαιπωρούνται από τα παραπάνω συμπτώματα, η ενδεδειγμένη θεραπεία θα αποφασιστεί μετά από την διεξαγωγή εργαστηριακών και αιματολογικών εξετάσεων.

Το στρες: Το έντονο στρες μπορεί να προκαλέσει αιφνίδια απώλεια των μαλλιών, ενώ το χρόνιο στρες που οφείλεται σε κάποιο μεγάλο ψυχικό σοκ μπορεί να προκαλέσει μια ειδική μορφή τριχόπτωσης που λέγεται γυροειδής αλωπεκία (το κεφάλι είναι κατά τόπους πλήρως απογυμνωμένο από μαλλιά). Υπάρχουν θεραπείες για την γυροειδή αλωπεκία, αν και συχνά υποχωρεί μόνη της.

 

Να θυμάστε

* H τριχόπτωση εκτός εποχής, εξαρτάται από 3 παράγοντες, στους οποίους περιλαμβάνονται η ηλικία, η κληρονομική προδιάθεση και τα επίπεδα της ορμόνης τεστοστερόνης στον οργανισμό. Αν και η ορμόνη αυτή θεωρείται «ανδρική», μικρές ποσότητες τεστοστερόνης εκκρίνονται και στις γυναίκες επηρεάζοντας μεταξύ άλλων τον κύκλο ζωής των μαλλιών.

* Στις γυναίκες, τα τριχοθυλάκια που επηρεάζονται από τη δράση των ορμονών είναι συνήθως διάχυτα σε όλη την έκταση του τριχωτού, ενώ στους άνδρες βρίσκονται συγκεντρωμένα στη μετωπιαία γραμμή και προς το εσωτερικό του τριχωτού μέχρι την κορυφή.

*  Στο 95% των περιπτώσεων, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, η τριχόπτωση προκαλείται από τη λεγόμενη  ανδρογενετική αλωπεκία. Μια γενετική κατάσταση κατά την οποία οι καινούργιες φύτρες που μεγαλώνουν εξελίσσονται σταδιακά σε λεπτότερες.

* Σε κάθε σοβαρή τριχόπτωση, είναι απαραίτητη η επίσκεψη στο δερματολόγο. Είναι ο μόνος  αρμόδιος για να ανακαλύψει την αιτία και να σας προτείνει φαρμακευτικές λύσεις.

Σημαντικό

  • Καθημερινά, χάνουμε 50 – με 100 τρίχες. Αυτός ο αριθμός όμως είναι απόλυτα φυσιολογικός και δεν δημιουργεί πρόβλημα τριχόπτωσης. Τα πράγματα γίνονται  ανησυχητικά, όταν μετά το λούσιμο, φεύγουν από το κεφάλι ολόκληρες τούφες μαλλιών ή  όταν πλέον η αραίωση των μαλλιών μας  στο μέτωπο και στους κροτάφους είναι εμφανής.
  • Αν λοιπόν αντιμετωπίζετε μια τέτοια περίπτωση, τότε πρέπει να απευθυνθείτε το συντομότερο στον ειδικό ιατρό.

Κείμενο  Ρίτα Βελώνη