Breathwalk, το περπάτημα θέλει σωστή αναπνοή για μέγιστα οφέλη

ο Breathwalk συνδυάζει και συγχρονίζει την αναπνοή με το περπάτημα και τον νου, για σωματική και συναισθηματική υγεία.  Είναι ο τρόπος να βιώσετε μια βαθιά αναζωογόνηση, χαλάρωση, ηρεμία και μια αίσθηση σύνδεσης με τον εαυτό και την φύση γύρω σας.

της Τζένης Φραγκούλη

Το περπάτημα είναι για τους ανθρώπους μια ενστικτώδης φυσική κίνηση όπως και η αναπνοή.  Επίσης γνωρίζουμε ότι η αναπνοή και οι πρακτικές διαλογισμού προάγουν την ευεξία του σώματος, του νου και της ψυχής.  Ένα διάλειμμα σε ένα γαλήνιο περιβάλλον προωθεί τη χαλάρωση και βοηθά στην αποκατάσταση της εσωτερικής ισορροπίας.  Συνδυάστε τα όλα μαζί, με συνειδητό σωστό τρόπο και αυτό θα έχει τεράστια οφέλη στην υγεία σας. Καταρχήν πρέπει να αναπνέετε σωστά. Έχετε προσέξει πως αναπνέετε όταν περπατάτε; Το πιο πιθανό είναι, ότι δεν αναπνέετε βαθιά και ολοκληρωτικά αλλά αντίθετα κοφτά και επιφανειακά.  Αν εφαρμόσετε τεχνικές αναπνοής ενώ περπατάτε θα ανοίξετε το εύρος της αναπνοής σας, θα νιώσετε περισσότερη ενέργεια, θα γίνει το περπάτημα πιο χαλαρωτικό και αποτοξινωτικό και θα αποτελέσει πνευματική άσκηση. Αυτό ισχύει είτε περπατάτε για ευχαρίστηση, για άσκηση ή για ανακούφιση από στρες και στεναχώρια.

Πως να αναπνέετε ενώ περπατάτε

H Αμερικάνικη πνευμονολογική εταιρεία  προτείνει μια άσκηση αναπνοής κατα το περπάτημα, η οποία μειώνει τον αριθμό των αναπνοών που παίρνετε και διατηρεί τους αεραγωγούς σας ανοιχτούς για περισσότερο χρόνο. Έτσι, περισσότερος αέρας μπορεί να εισρεύσει μέσα και έξω από τους πνεύμονές σας με όλα τα οφέλη που αυτό σημαίνει. Ξεκινήστε χαλαρώνοντας τους ώμους και κατεβάζοντας τους όσο παίρνει, χωρίς πίεση. Εισπνεύστε από την μύτη. Σουφρώστε τα χείλη σαν να σφυρίζετε και εκπνεύστε αργά. Η εκπνοή θα πρέπει να κρατήσει διπλάσιο χρόνο από ότι η εισπνοή. Η κοιλιά (και εδώ είναι το σημαντικό), θα πρέπει να φουσκώσει κατά την εισπνοή και να αδειάσει όσο περισσότερο γίνεται κατά την εκπνοή, ενώ το στέρνο να μείνει σχεδόν ακίνητο. Κοιλιακή αναπνοή δηλαδή. Εξασκηθείτε σε αυτό το είδος της αναπνοής ακόμα και πριν ξεκινήσετε το περπάτημα. Το πιο πιθανό είναι, οι περισσότεροι να κρατάτε την κοιλιά σας σφιγμένη και ρουφηγμένη μέσα, συνεχώς, στερώντας έτσι τον εαυτό σας από μια αναπνοή πλήρη, που θα γεμίσει οξυγόνο και ενέργεια τον οργανισμό σας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η ρηχή αναπνοή να σας κρατάει ζωντανούς, κάνει όμως αρκετή ζημιά όταν καταπιάνεστε με δραστηριότητες που χρειάζονται περισσότερο οξυγόνο όπως το περπάτημα με μέτριο ή έντονο ρυθμό. Ένα μεγάλο μέρος της εξάσκησης των αθλητών αφιερώνεται  στην αναπνοή και στο πως θα μάθουν να αναπνέουν με την κοιλιά, ώστε να αποκτήσουν πλήρη εισπνοή και εκπνοή και την μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου που έχει ανάγκη ο οργανισμός. Η έμφαση στην αναπνοή και στις τεχνικές αναπνοής, έχουν αποκτήσει σταδιακά ευρεία αναγνώριση και είναι γνωστά τα οφέλη τους. Πολλά προγράμματα για τον έλεγχο του πόνου χρησιμοποιούν την αναπνοή, όπως πχ για τον τοκετό η τεχνική Lamaze. Το ίδιο και οι περισσότερες μορφές πολεμικών τεχνών, όπως το καράτε, το τζούντο, το tai chi και το chi gung, χρησιμοποιούν την κατευθυνόμενη αναπνοή για να επιτύχουν τα εξαιρετικά οφέλη της στην δύναμη και στην ευκινησία. Ανταγωνιστικά αθλήματα από το γκολφ και την άρση βαρών έως το τρέξιμο, έχουν ανακαλύψει ότι ο έλεγχος της αναπνοής και η χρήση του μυαλού μέσω του διαλογισμού μπορούν να δώσουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα στους κορυφαίους αθλητές. Η συνειδητή αναπνοή χρησιμοποιείται επίσης ως τεχνική σε πολλές θεραπείες και προσεγγίσεις με στόχο την προσωπική ανάπτυξη, όπως η Ραϊχική σωματική ψυχοθεραπεία και άλλες. Ενώ τεχνικές αναπνοής διδάσκονται σε πολλά νοσοκομειακά προγράμματα για τον έλεγχο του άγχους, την αποκατάσταση και την θεραπεία από διάφορους εθισμούς.

Τι είναι το Breathwalk

Το Breathwalk συνδυάζει και συγχρονίζει την αναπνοή με το περπάτημα και τον διαλογισμό.  Έχει την προέλευσή του στην Γιόγκα και έγινε γνωστό στις ΗΠΑ από τον Yogi Bhajan  o οποίος ήταν γιόγκι και πνευματικός δάσκαλος. Το Breathwalk ασκείται ιδανικά στον καθαρό αέρα αλλά και το πάρκο της γειτονιάς αν βρίσκεστε σε πόλη, είναι μια χαρά. Το Breathwalk  είναι κατάλληλο για όλους, ακόμα και αν δεν έχουν καμία εμπειρία με τη γιόγκα. Είναι απλό, φυσικό και αποτελεσματικό,  έχει πολλά οφέλη και βοηθά στην μείωση του στρες, στην απώλεια βάρους, στην μείωση του πόνου στην πλάτη. Βοηθά το μυαλό να χαλαρώσει, να συγκεντρωθεί, να εστιάσει. Βοηθά στην απόκτηση επίγνωσης του εαυτού, αφού η σκέψη δεν διασπάται και μπορεί να έχει αναλυτική κατεύθυνση. Έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2007 στο Παγκόσμιο περιοδικό Γαστρεντερολογίας, αναφέρει  επιπλέον ότι οι τεχνικές αναπνοής σε συνδυασμό με το περπάτημα και τον διαλογισμό, βοηθούν και σε χρόνιες ασθένειες.  Ο διαλογισμός είναι μια άσκηση στην οποία πολλοί θα ήθελαν να εξασκηθούν. Το πρόβλημα συνήθως είναι ότι έχουν δυσκολία να κάτσουν ακίνητοι, στην στάση λωτού  χωρίς να κάνουν τίποτα για πολύ ώρα. Ο διαλογισμός όμως είναι τεχνική βαθιάς χαλάρωσης κι αυτοσυγκέντρωσης και μπορεί να επιτευχθεί με πολλούς τρόπους. Ένας από αυτούς είναι  το breathwalk και είναι ένα είδος περιπατητικού διαλογισμού στο οποίο δεν έχει σημασία πόσες θερμίδες κάψατε, πόση προσπάθεια δαπανήσατε και ποιους μύες εξασκήσατε.  Πρόκειται για συγχρονισμό του σώματος, της αναπνοής και του νου στο εδώ και τώρα, για να βιώσετε μια βαθιά αίσθηση σύνδεσης με τον εαυτό σας και την φύση γύρω σας, μια βαθιά χαλάρωση, ηρεμία και γαλήνη. 

Πως θα το κάνετε

Για να ξεκινήσετε σταθείτε όρθιοι. Αναπνεύστε και αποκτήστε επίγνωση των αισθήσεων στο σώμα σας, τη στάση του, που είναι χαλαρό και που σφιγμένο και αν υπάρχουν σημεία που υπάρχει πόνος. Επικεντρωθείτε στις σκέψεις και στα συναισθήματά σας, αποκτήστε επίγνωση αυτών που νιώθετε και βοηθήστε το μυαλό να σταματήσει να περιπλανάται σε άγχη, υποχρεώσεις, στεναχώριες. Εστιάστε στο εδώ και τώρα και  ξεκινήστε να περπατάτε με φυσιολογικό ρυθμό. Επικεντρώστε την προσοχή σας στην αναπνοή. Αισθανθείτε το διάφραγμα να πάλλεται κατά την αναπνοή.

Η τεχνική

Συντονίστε την αναπνοή σας έτσι ώστε να εισπνέετε όσο διαρκούν τέσσερα βήματα και να  εκπνέετε και πάλι όσο κάνετε τέσσερα βήματα. Συνεχίστε για τουλάχιστον 5 λεπτά. Στη συνέχεια κάντε ένα διάλειμμα αναπνέοντας χαλαρά για 3 λεπτά ενώ συνεχίζετε να περπατάτε. Αν σας βοηθάει, μπορείτε να μετράτε από μέσα σας κάνοντας τα βήματα με την συγχρονισμένη αναπνοή. Επαναλάβετε τον κύκλο των 8  λεπτών εξάσκησης, 2 φορές και μετά περπατήστε και αναπνεύστε χαλαρά παρακολουθώντας τις σκέψεις σας, τις αισθήσεις στο σώμα και τα συναισθήματά σας.

Μην αγχώνεστε για το αν το κάνετε σωστά

Η ουσία είναι να εξασκηθείτε στο να χαλαρώνετε και να αποκτήσετε επίγνωση της δραστηριότητας του μυαλού που “τρέχει” από την μια αγχωτική σκέψη στην άλλη. Να είστε υπομονετικοί και ανεκτικοί με τον εαυτό σας και σιγά σιγά θα μάθετε να αναπνέετε πιο “γεμάτα”.  Θα μάθετε να “πιάνετε” την σκέψη που πάει να ξεφύγει στα συνηθισμένα μονοπάτια του άγχους και της ανησυχίας και να την επαναφέρετε στην κατάσταση χαλάρωσης και ηρεμίας του εδώ και τώρα. Εξάλλου και μόνο το ότι κάνετε κάτι για τον εαυτό σας και βρίσκεστε σε ένα φυσικό περιβάλλον, ή απλά σε εξωτερικό χώρο, προσθέτει αποδεδειγμένα στην χαλάρωση και μειώνει το στρες.

Συμπεριλάβετε το breathwalk αν είναι δυνατόν στην καθημερινή ρουτίνα σας, έστω και για 10 λεπτά κάθε μέρα και θα είστε γαλήνιοι, περισσότερο υγιείς, αλλά και πιο αποτελεσματικοί στις καθημερινές σας υποχρεώσεις.