Καλό το “plogging” αλλά θέλει προσοχή

Το  “plogging” είναι η νέα τάση στην άσκηση, έρχεται από την Σουηδία και εκτός του ότι είναι καλή για την υγεία σας, κάνει καλό και στο περιβάλλον.  Αυτή η νέα τάση που κατακτά σιγά σιγά όλο τον κόσμο, ενθαρρύνει τους ανθρώπους να μαζεύουν σκουπίδια ενώ τρέχουν.

της Τζένης Φραγκούλη

Δεν είναι τυχαίο ότι το κίνημα αυτό προέρχεται από τη Σουηδία, όπου η πολιτική ανακύκλωσης είναι τόσο αποτελεσματική, που η χώρα βρίσκεται πολύ κοντά στο στόχο της να μην έχει καθόλου απορρίμματα. Με ενέργειες κατά της ρύπανσης, πράγμα πολύ σημαντικό για την διατήρηση ενός ασφαλούς κατοικήσιμου περιβάλλοντος, οι Σουηδοί πολίτες ενισχύουν τις φιλικές προς το περιβάλλον προσπάθειές τους με κάθε τρόπο.

Το “plogging”, η ονομασία του οποίου βγαίνει από το Σουηδικό “plocka upp”, που σημαίνει ‘pick up’ και το jogging, είναι ευχάριστο, είναι απλό και εκτός του ότι κάνει το τρέξιμο πιο ενδιαφέρον, κάτι σαν παιχνίδι, συμβάλλει σημαντικά στην δημιουργία ενός περισσότερο καθαρού και πιο πράσινου περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με έρευνα του Σουηδικού health app Lifesum, ένας μέσος δρομέας μπορεί να καίει περίπου 288 θερμίδες σε 30 λεπτά κάνοντας “plogging”, το οποίο είναι λίγο παραπάνω από τις θερμίδες που θα έκαιγε αν έκανε μόνο jogging.

Σημαντικό όμως κέρδος, είναι ότι κάνοντας “plogging”, συμβάλλετε στο να ζούμε όλοι σε ένα καθαρότερο περιβάλλον και κάνοντας κάτι καλό για όλους, προσφέροντας, κερδίζετε εσωτερική ικανοποίηση που συμβάλλει στην γενικότερη ευεξία του οργανισμού. Πάρτε μαζί σας λοιπόν στο τρέξιμο πλαστικές σακούλες (ανακυκλώσιμες), έτσι ώστε να μπορείτε να μαζεύετε απορρίμματα που βρίσκετε κατά μήκος της διαδρομής σας και την επόμενη φορά που θα συναντήσετε ένα πεταμένο στραπατσαρισμένο πλαστικό μπουκάλι νερού, απλά μαζέψτε το.

Προσοχή όμως: Αν υποφέρετε από την μέση σας ή έχετε ευαισθησία, το συνεχές σκύψε-σήκω μόνο καλό δεν μπορεί να κάνει. Η λύση είναι να προμηθευτείτε μπαστούνι με μυτερή άκρη ώστε να “τσιμπάτε” τα σκουπίδια και να τα τοποθετείτε στην σακούλα σας. Επίσης, δεν είναι κακή ιδέα να φοράτε γάντια, ενώ μαζεύετε τα σκουπίδια από το δρόμο και προσοχή σε αντικείμενα που μπορεί να κουβαλούν κινδύνους για την υγεία σας όπως αιχμηρά αντικείμενα κλπ.

Δημοσιεύστε στα social media τις δικές σας φωτογραφίες ενώ κάνετε “plogging” με hashtag #plogging και βοηθήστε να γίνει τάση και στην Ελλάδα.