Ευεξία στο λεπτό; Ξαπλώστε στο πάτωμα!

Είναι η μόνη στάση της γιόγκα για ευεξία στο λεπτό, που δεν απαιτεί σωματική προσπάθεια, έχει όμως τεράστια οφέλη για τον οργανισμό. Μπορούν να την κάνουν όλοι και για πολλούς δασκάλους της γιόγκα, θεωρείται η καλύτερη στάση γιατί εκτός των άλλων βοηθά να έρθουν σε αρμονία το σώμα με το μυαλό.

Της Τζένης Φραγκούλη

Είναι απλό, ξαπλώστε στο πάτωμα πάνω σε ένα λεπτό υπόστρωμα, αφού πρώτα έχετε χαμηλώσει τα φώτα και ρυθμίσει την θερμοκρασία ώστε να μην κρυώνετε. Αν παρ’όλα αυτά όμως κρυώνετε, σκεπαστείτε. Σιγουρευτείτε ότι δεν θα σας ενοχλήσει κανείς. Ξαπλώστε ανάσκελα, με τα πόδια μισάνοιχτα και τα χέρια λίγο μακρύτερα από τον κορμό τους σώματος με τις παλάμες προς τα επάνω και κρατήστε  τα μάτια κλειστά. Αφήστε τους μυς σας να χαλαρώσουν, να “πέσουν” στο πάτωμα. Αναπνέετε χαλαρά, παρακολουθώντας ήσυχα, χωρίς πίεση, την αναπνοή σας. Χαλαρώστε κάθε ένταση που νοιώθετε και επιτρέψτε στο μυαλό σας να ξεφύγει από αυτά που σας βασανίζουν.

Συνδεθείτε με την αναπνοή σας καθώς την παρακολουθείτε και νοιώστε την ηρεμία να σας κυριεύει. Νοιώστε πόσο όμορφα είναι να αισθάνεστε ήσυχα και γαλήνια. Μείνετε εκεί για όσο χρειάζεται αλλά όχι λιγότερο από 15 λεπτά, έτσι ώστε να μπορέσετε να χαλαρώσετε βαθιά. Μην βιαστείτε να σηκωθείτε. Όταν ολοκληρώσετε, γυρίστε ήσυχα δεξιά, στην στάση του εμβρύου, λυγίζοντας τα γόνατα προς την κοιλιά. Μείνετε για μερικά λετπά εκεί και σηκωθείτε αργά. Αναπνεύστε βαθιά. Ευεξία στο λεπτό και χαλάρωση επίσης.

Η στάση του “πτώματος” όπως ονομάζεται, παρόλο που σαν ονομασία φέρνει λίγο ανατριχίλα, ξυπνάει τις αισθήσεις και τις χαλαρώνει. Διώχνει την ένταση, το άγχος, ανακουφίζει από την κούραση και τον πονοκέφαλο, ρίχνει την πίεση και φέρνει σ’επαφή το σώμα και το μυαλό με την γαλήνη και την ευεξία. Ιδανική στάση για όσους υποφέρουν από αυπνίες. Εντάξτε την στην καθημερινότητα σας. Η ευεξία στο λεπτό, κάνει καλό.