Είστε κουρασμένοι; Κάντε ποδήλατο!

Πολλές είναι οι έρευνες που το έχουν υπογραμμίσει. Ελαφριά άσκηση όταν είστε κουρασμένοι καταπολεμά την κούραση! Τώρα, αν αυτή η άσκηση είναι μια βόλτα με το ποδήλατο, χαλαρά, δίπλα στην θάλασσα, στην εξοχή ή ακόμα και μέσα στην πόλη αλλά μακριά από την κίνηση και την φασαρία, είναι επιπλέον απόλαυση.

Της  Μαυρέτας Πολίτη

Το αισθανόμαστε αλλά το λένε και οι ειδικοί: Το ποδήλατο φτιάχνει την διάθεση και μας γεμίζει χαρά γιατί κυρίως είναι απελευθερωτικό. Έρευνα δημοσιευμένη στο Βritish Medical Journal το επιβεβαιώνει. Η βόλτα με το ποδήλατο σε καθημερινή βάση ή όσο συχνά μπορείτε (στην έρευνα παρακολούθησαν ανθρώπους που πηγαινοέρχονταν στην δουλειά με το ποδήλατο) έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Έχουμε και λέμε λοιπόν: Θα κοιμάστε καλύτερα, θα αρρωσταίνετε λιγότερο,  θα έχετε καλύτερη σεξουαλική ζωή, θα αδυνατίσετε, θα σας φτιάξει την διάθεση, θα βοηθήσει να καταπολεμήσετε την κατάθλιψη, θα ρίξει την πίεση και θα ζήσετε περισσότερο καθώς εκτός των άλλων είναι αεροβική άσκηση και γι’αυτό κάνει καλό στην καρδιά, στα αιμοφόρα αγγεία και βελτιώνει την λειτουργία του εγκεφάλου. Κάνοντας ποδήλατο έχετε την αίσθηση της ανεξαρτησίας και του ελέγχου, επιπλέον όμως ξεκουράζετε τα μάτια και χαλαρώνετε από το στρες. Νοιώθετε  σαν παιδί. Κάνετε όμως και καλό στο περιβάλλον αφού δεν χρησιμοποιείτε αυτοκίνητο και είναι και οικονομικό.

Αυτό το ξέρατε;  Λειτουργεί και ως πηγή έμπνευσης:  ο Αϊνστάιν έχει δηλώσει πως σκέφτηκε  την θεωρία της σχετικότητας ενώ έκανε ποδήλατο.

Προσοχή όμως: Αν δεν είστε συνηθισμένοι στην άσκηση, πάρτε το με το μαλακό. Ξεκινήστε με ήπιους ρυθμούς, εύκολες διαδρομές και ταχτικά διαλείμματα για ξεκούραση και νερό. Επιπλέον αν έχετε προβλήματα στην σπονδυλική στήλη ή στα γόνατα, συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό σας.