Το πιο βρώμικο αντικείμενο του σπιτιού σας, δεν είναι αυτό που νομίζετε

Αν έπρεπε να κατατάξετε τα πιο βρώμικα πράγματα στο σπίτι σας, πιθανότατα θα ξεκινούσατε από την τουαλέτα, τα πόμολα  ή το πάτωμα. Κι όμως κάνετε λάθος. Το πιο βρόμικο πράγμα στο σπίτι σας είναι ένα αντικείμενο  που λανθασμένα το θεωρείται το πιο καθαρό.

Της Μυρτώ Μεγαρίτου

«Το πιο βρόμικο αντικείμενο του σπιτιού σας, για βακτήρια μιλώντας, είναι το σφουγγάρι της κουζίνας σας», λέει ο Charles Gerba, Ph.D, καθηγητής Μικροβιολογίας και Περιβαλλοντικών Επιστημών στο Κολέγιο Δημόσιας υγείας «Mel & Enid Zuckerman» του Πανεπιστημίου της Αριζόνα και αυτό γιατί παραμένει υγρό τον περισσότερο χρόνο με υπολείμματα τροφών πάνω του, στα οποία αναπτύσσονται τα βακτήρια.

Αν τώρα νομίζετε ότι με ένα γρήγορα ξέπλυμα κάτω από τρεχούμενο νερό μπορείτε να ξεμπερδέψετε, είστε γελασμένοι. Κι αυτό έχει επιπτώσεις.  Γιατί όταν το καθαρίζετε με νερό στον νεροχύτη, μεταφέρετε  τα μικρόβια από τη μία επιφάνεια στην άλλη.

Αυτοί είναι οι  τρόποι με τους οποίους μπορείτε να το απολυμάνετε

Ένας τρόπος είναι να το  τοποθετήσετε, ενώ είναι ακόμα υγρό, στο φούρνο μικροκυμάτων, για 1-2 λεπτά, σε υψηλή θερμοκρασία και μετά να το αφήσετε να κρυώσει. Εάν το νερό δεν βράσει, το σφουγγάρι δεν θα καθαρίσει. Μπορείτε, επίσης, να το πλύνετε στο νεροχύτη σας, βουτώντας το όμως σε ένα αραιωμένο διάλυμα χλωρίνης για λίγα λεπτά. Μπορείτε τέλος, να το απολυμάνετε στο πλυντήριο πιάτων, επιλέγοντας στέγνωμα με ζεστό αέρα (αν διαθέτει την λειτουργία το πλυντήριο πιάτων σας). Εφαρμόστε μία από αυτές τις μεθόδους καθημερινά, στο σφουγγάρι των πιάτων αλλά και στο σφουγγάρι που καθαρίζετε επιφάνειες, ειδικά αν το κάνετε συχνά. Τις μέρες που ο χρόνος σας είναι πολύ περιορισμένος για να κάνετε κάτι τέτοιο, μόλις τελειώσετε με την χρήση του τοποθετήστε το σε ένα μέρος όπου μπορεί να στραγγίσει τα νερά και να στεγνώσει. Αν το αφήσετε μέσα στα νερά, τότε θα βρίσκεται στο ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων. Όσον αφορά στο κάθε πότε πρέπει να αντικαθίσταται, παρόλο που ακούγεται υπερβολικό, οι ειδικοί προτείνουν το χρονικό διάστημα της μίας εβδομάδας.  Αν έχει αρχίσει να μυρίζει ή να αποσυντίθεται, τότε θα πρέπει να μεταφερθεί άμεσα από το νεροχύτη σας, στο καλάθι των αχρήστων.