Το βούρτσισμα της γλώσσας είναι περισσότερο σημαντικό απ’ όσο φαντάζεστε. Μάθετε γιατί και πώς.

Η γλώσσα είναι καθρέφτης της γενικότερης υγείας του σώματος και  το βούρτσισμα της γλώσσας είναι απαραίτητο για την υγεία και την αποτοξίνωση του οργανισμού. Η υπερβολική συγκέντρωση βακτηρίων στη γλώσσα μπορεί να βλάψει σοβαρά την υγεία, γι’αυτό και το βούρτσισά της είναι εξίσου σημαντικό με το βούρτσισμα των δοντιών.

της Μαυρέτας Πολίτη

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα έρευνας της Αμερικανικής Ακαδημίας στοματικής και γναθοπροσωπικής παθολογίας η επίστρωση βακτηρίων στην γλώσσα είναι ακίνδυνη, είναι όμως δείγμα ανισορροπίας της κερατίνης της γλώσσας και της γενικότερης υγείας του οργανισμού.

Όταν κοιμάστε, το πεπτικό σας σύστημα συνεχίζει να εργάζεται και μεταξύ άλλων, εναποθέτει βλαβερές τοξίνες στην επιφάνεια της γλώσσας. Αν δεν τις αφαιρέσετε με το βούρτσισμα, επαναπορροφούνται από το σώμα επηρεάζοντας αρνητικά το αμυντικό σας σύστημα, το αναπνευστικό και φυσικά το πεπτικό.

Το βούρτσισμα της γλώσσας είναι αρχαία Αγιουρβεδική πρακτική που οι περισσότεροι από εμάς αγνοούμε τα σοβαρά οφέλη της. Και δεν αναφερόμαστε μόνο στην δυσοσμία του στόματος και την κακή αναπνοή που οφείλονται συχνότατα στο ότι δεν βουρτσίζουμε την γλώσσα.

Καθώς η στοματική κοιλότητα είναι η μια κύρια σύνδεση του σώματος με το περιβάλλον, η υγεία της είναι πολύ σημαντική για την ευεξία και την ισορροπία του οργανισμού. Ένας επιπλέον λόγος για τον οποίο θα πρέπει να βουρτσίζετε την γλώσσα σας είναι ότι βελτιώνετε η γεύση. Και βελτιώνοντας την γεύση, απολαμβάνετε καλύτερα το φαγητό, τρώτε λιγότερο και δεν νιώθετε την ανάγκη να προσθέσετε επιπλέον ζάχαρη και αλάτι. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι όταν η γλώσσα είναι καθαρή, χωρίς την επίστρωση από βακτήρια, γίνεται πιο αποτελεσματική η απορρόφηση των ωφέλιμων συστατικών που περιέχουν οι τροφές και ειδικότερα τα βότανα, τα φρούτα και τα λαχανικά.

ΠΩΣ ΝΑ ΒΟΥΡΤΣΙΖΕΤΕ ΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ

Σύμφωνα με την Αγιουρβέδα, η γλώσσα είναι καθρέφτης της γενικότερης υγείας του σώματος και μια ματιά πριν την βουρτσίσουμε μας δίνει μια ιδέα για την κατάστασή μας. Για παράδειγμα μια παχιά επίστρωση δηλώνει ότι το σώμα είναι υπερφορτωμένο με τοξίνες και η επιλογή πιο υγιεινών συνηθειών και τρόπου ζωής επιβάλλονται.   Όσο κι αν ακούγεται περίεργο, το βούρτσισμα της γλώσσας τονώνει τα εσωτερικά όργανα, βελτιώνει την πέψη και βοηθάει στην αποτοξίνωση του σώματος απομακρύνοντας τα βλαβερά βακτήρια από την γλώσσα.

Το βούρτσισμα της γλώσσας γίνεται από πίσω προς τα μπρος και μόνο, τουλάχιστον 10 φορές, ενώ στο ενδιάμεσο ξεπλένουμε την βούρτσα να φύγουν οι ουσίες που έχει μαζέψει από την γλώσσα.

Σύμφωνα με οδοντιατρικές έρευνες, είναι καλύτερα αν καθαρίζετε την επίστρωση της γλώσσας με το ειδικό εργαλείο (θα το βρείτε στα φαρμακεία) και όχι με την οδοντόβουρτσα, γιατί το ειδικό εργαλείο απομακρύνει πιο αποτελεσματικά τις τοξίνες. Εναλλακτικά όμως, καλή δουλειά κάνει και η οδοντόβουρτσα.

Μην ξεχνάτε να βουρτσίζετε τα δόντια σας μετά από κάθε γεύμα και πριν πάτε για ύπνο. Μην ξεχνάτε επίσης να χρησιμοποιείτε τακτικά το οδοντικό νήμα.